Vzpomínky na holokaust

co_odval_dym
Miloš Bondy byl transportován do koncentračního tábora spolu se svými rodiči, když mu bylo šestnáct let. Přežil několik přesunů do jiných koncentračních i vyhlazovacích táborů a nakonec se dožil konce války. Své vzpomínky líčí v knize s poetickým a zároveň děsivým názvem Co odvál dým.

Knihu Co odvál dým aneb Jak jsem přežil holokaust napsal Miloš Bondy, který jejím prostřednictvím předává širšímu čtenářstvu své vzpomínky na hrozné období druhé světové války, kdy byl společně se svou rodinou transportován do koncentračního tábora v Terezíně. Titul vydalo nakladatelství Prostor v roce 2017.

Miloš Bondy pochází z pražské židovské rodiny obchodního cestujícího. Narodil se roku 1924 a s rodiči Bohumilem a Kamilou Bondyovými a sestrou Věrou žili na Královských Vinohradech. V Praze studoval na gymnáziu. V období protektorátu dopadla na jeho rodinu perzekuce židovských obyvatel a poté tzv. konečného řešení židovské otázky. V srpnu 1942 byl společně se svými rodiči internován v ghettu Terezín, na začátku února 1943 byli transportováni do Osvětimi-Březinky, kde oba jeho rodiče zahynuli.

Miloš Bondy věznění v Osvětimi a dalších táborech přežil, po pochodu smrti se dočkal osvobození v německém Eisenachu. Po válce se vrátil do Prahy, kde dokončil gymnázium a vystudoval medicínu na Karlově univerzitě. Pracoval jako lékař v různých nemocnicích a až do roku 1968 působil na ministerstvu zdravotnictví. Po okupaci emigroval s manželkou do Švýcarska.

Knih o holokaustu, psaných z pohledu vězňů koncentračních a vyhlazovacích táborů, je na pultech knihkupectví mnoho. Ta od Miloše Bondyho vyčnívá svým poutavým a až románovým zpracováním. V době, kdy byl transportován, mu bylo šestnáct let, jeho pozorovací schopnosti tedy byly dostatečně rozvinuté k tomu, aby dokázal poznat, co se kolem něj děje, a následně vše věrně popsat.

Miloši Bondymu nelze upřít literární talent – jeho popisy jsou velmi živé a rychle vtáhnou čtenáře do děje. Sugestivním líčením a vkusně použitými emotivními pasážemi vyvolává ve čtenáři různé pocity, především pak dojetí, napětí a znechucení nacistickým režimem. Mezi popisovanými událostmi svým emocionálním nábojem vynikají ty, které popisují kruté a násilné chování Bondyho věznitelů. Moderní čtenář se až zdráhá uvěřit, že je někdo schopen tak jednoduše činit takové zlo. Realita dneška nás však přesvědčuje o hořké pravdě…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo odvál dým aneb Jak jsem přežil holokaust

Bondy, Miloš

Prostor, 2017

Napsat komentář