Příběh sira Oswalda Mosleyho

academia-fasista
Většinu světa má fašismus spojený hlavně s Německem a Itálií. Svého černého koně však měli také Britové. Začtěte se do životopisu sira Oswalda Mosleyho, kontroverzního britského fašisty a významného politika, který spolupracoval s nejvlivnějšími osobnostmi té doby.

Sir Oswald Mosley patří mimo jakoukoli pochybnost k nejpozoruhodnějším postavám britských dějin 20. století. V britské a v menší míře též v evropské politice byl totiž přítomen prakticky po celé dlouhé století. Byl při většině klíčových událostí meziválečného období a udržoval styky s nejvýraznějšími osobnostmi své doby – Benitem Mussolinim, Adolfem Hitlerem a Franklinem D. Rooseveltem, stejně jako s Nevillem Chamberlainem nebo Winstonem Churchillem. „Proslavil“ se však zejména jako zakladatel a vůdce nejvýznamnějšího britského fašistického hnutí – Britské unie fašistů. Mosleyho životopis provede čtenáře nejen jeho životem, ale plasticky vykreslí i pohnuté britské a evropské dějiny minulého století.

Fašista

Příběh sira Oswalda Mosleyho
Autor: Jakub Drábik

Počet stran: 504
Vazba: brožovaná
Formát: 133×200 mm
ISBN: 978-80-200-2679-8
Doporučená cena: 450 Kč

Knihu Fašista vydalo nakladatelství Academia v edici Historie.

 

Ukázka z knihy

Stracheyho a Mosleyho přátelé jako Bob Boothby, Walter Elliot nebo Oliver Stanley, se stranou z povzdálí sympatizovali, ale tím jejich podpora končila. Do New Party přešlo i několik liberálů, avšak ani jeden poslanec. První a jediný liberální poslanec vstoupil do Mosleyho New Party až v září 1931. Mosleyho podporoval i značný počet studentů „Oxbridge“ (tedy Oxford University a Cambridge University), New Party ale nikdy nezískala masovou členskou základnu. Matthew Worley ji proto neváhal v biologickém žargonu trefně nazvat „hlavou bez těla“.

První větší mítink New Party se konal 5. března v Southampton Row. Podle plakátů měli řečnit Mosley, Cimmie, Allen, Strachey, Brown a Bevan. Mosley byl stále nemocen (poprvé se ukázal na shromáždění jako řečník až koncem dubna), Bevan nikdy z Labouristické strany nevystoupil a Brown na poslední chvíli odmítl svou účast. Předem vytištěné plakáty New Party zvoucí na její první shromáždění byly tedy zavádějící. Jako hlavní řečník nakonec vystoupila Cimmie, byla však neustále přerušována dvěma provokatéry. Nakonec je musela vyvést ochranka, která zakročila poměrně tvrdě. Labouristé ochranku okamžitě nazvali „fašistickými hrdlořezy“. Z velkých britských deníků o akci neinformoval žádný kromě kratičké zprávy v Daily Telegraph. Podle Nicolsona byl „tisk odhodlán bojkotovat všechny, kteří se budou snažit být na něm nezávislí“. (str. 180, 181)

Přečtěte si celou ukázku, kterou pro vás nakladatelství připravilo.

 

O autorovi

Mgr. Jakub Drábik, Ph.D., (* 1986) je historik, během studia na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze absolvoval řadu badatelských a studijních pobytů ve Velké Británii. V současné době působí v Historickém ústavu Slovenské akademie věd.

Zdroj informací: nakladatelství Academia


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFašista
Příběh sira Oswalda Mosleyho

Drábik, Jakub

Academia, 2017

Napsat komentář