Zasoutěžte si o ilustrovaný život Marie Terezie

marie-terezie-a-jeji-habsburkove-perex
Významnou českou panovnici Marii Terezii a její nejdůležitější reformy známe všichni. Pokud se však chcete dozvědět i to, co ve školních osnovách nenajdete, můžete si přečíst bohatě ilustrovanou knihu věnovanou jejímu životu a vládě.

Významná žena v dějinách českých zemí

marie-terezie-a-jeji-habsburkove-ukazka-1Marie Terezie je jedinou českou panovnicí, a přestože má její habsburský rod u nás spíš špatné renomé, ona sama je vnímána českou společností velmi pozitivně. Habsburkové jsou s Českým královstvím spjati od vrcholného středověku až po 20. století.

Naše kniha sleduje tuto společnou historii a zaměřuje se především na období vlády Marie Terezie. Ta musela po nástupu k moci projít celou sérií válek, protože byla pro mnohé panovníky tehdejší Evropy jako žena na trůnech významných království zcela nepřijatelná. Vyčerpávající války však tuto silnou ženu nezlomily, ale v konečném důsledku ji naopak posílily a vydobyly jí věhlas v tehdejší světové politice i v celých dějinách.

V komiksové části se kniha zaměřuje na události v průběhu válek o habsburské dědictví. V roce 2017 slavíme třísté výročí narození Marie Terezie a k této příležitosti kniha vychází.

 

Marie Terezie a její Habsburkové

Autor: Zdeněk Ležák

Vydalo: nakladatelství Edika
Ilustrace: Rudolf Šuran
Počet stran: 160
Vazba: pevná bez přebalu
Vydáno: 5/2017
ISBN: 978-80-266-1069-4

Přečtěte si více o knize Marie Terezie a její Habsburkové, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Edika patřící pod společnost Albatros Media. Můžete si také stáhnout ukázku.

AM_Edika

Nakladatelství Edika představuje širokou nabídku knih, které jsou určeny nejen pro děti a mládež, ale také pro jejich rodiče a pedagogy. Moderní učebnice sledující trendy ve vzdělávání pro všechny věkové skupiny a stupně pokročilosti.

Albatros Media, a.s. je mediální společnost a největší knižní vydavatelství v ČR. V návaznosti na tradici sahající až k roku 1949 společnost vydává více než tisíc knižních titulů ročně. Skupina zaštiťuje knižní nakladatelství Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, Edika, BizBooks, CPress, Computer Press, Management Press, B4U Publishing, Fragment, partnerský projekt Edice České televize a nakladatelství elektronických knih eReading.

 

Ukázka z knihy

marie-terezie-a-jeji-habsburkove-ukazka-2Císař Maxmilián I. zemřel na počátku roku 1519 v nedožitých šedesáti letech. V posledních osmnácti letech života napadal na nohu, kterou si poranil při pádu z koně. Trpěl velkými bolestmi a ty se možná podepsaly na císařově depresivní povaze. Od roku 1514 prý dokonce nevycestoval ze svého paláce bez rakve, kterou si tehdy nechal vyrobit. A na císařově dvoře byl znám podrobný protokol, jak s mrtvým vladařovým tělem naložit.
Maxmilián byl mimořádně schopný vladař a dobře věděl, jak rozdat karty, aby zajistil budoucnost svému rodu. Titul římského krále proto po jeho smrti už čekal na staršího vnuka Karla. Ten už byl tehdy španělským králem. Na španělský trůn usedl o tři roky dříve, v roce 1516, ve svých šestnácti letech. Zdědil ho po svém druhém dědečkovi z matčiny strany Ferdinandu Aragonském. O tři roky později zemřel císař Maxmilián I. a mladý španělský král byl zvolen i na římský trůn pod jménem Karel V. (str. 25)

 

O autorech

Zdeněk Ležák (*1974, Praha) je novinář, publicista, šéfredaktor časopisu ABC. Absolvent Literární akademie Josefa Škvoreckého. Od roku 1999 působí v redakcích časopisů pro děti. Zaměřuje se především na tvorbu pro děti a mládež a tematicky na moderní technologie a historii. Autor úspěšných knih Ve jménu Husa a Karel IV, Pán světa.

Rudolf Šuran (*1996 na Oravě) působí jako výtvarník a grafik. Navštěvuje ateliér volné grafiky a ilustrace Dušana Kállaya na VŠVU v Bratislavě. Získal 2. místo v kategorii ilustrace v mezinárodní soutěžní přehlídce International art and design competition 2016, kterou organizuje Accademia Riaci ve Florencii. Zajímá se o klasické techniky (litografie, mědiryt, lept) a má rád dramatické figurální kompozice.
(Zdroj informací: společnost Albatros Media)

 

Vyhrajte knihu Marie Terezie a její Habsburkové

Rod Habsburků je s českými dějinami spjat už od vrcholného středověku, a přestože nikdy neměl příliš dobré renomé, můžeme mezi jeho zástupci najít i výjimku. Tou není nikdo jiný než Marie Terezie, která si vydobyla své důležité místo v tehdejší politice i v celých dějinách. Letos uběhne tři sta let od jejího narození, a právě proto vychází kniha Zdenka Ležáka, ve které si můžete o této významné panovnici přečíst mnohem více, než si pamatujete ze školy. Společná habsburská historie a především život Marie Terezie a období její vlády jsou navíc poutavě zpracovány formou textu s mnoha obrázky Rudolfa Šurana v kombinaci s komiksovými částmi. Tak neváhejte a ponořte se do historie.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Edika patřícím pod společnost Albatros Media vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Marie Terezie a její Habsburkové vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Marie Terezie a její Habsburkové
probíhá od 3. do 16. května 2017.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Marie Terezie a její Habsburkové

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMarie Terezie a její Habsburkové
Komiksový příběh největší české panovnice

Ležák, Zdeněk

Edika, 2017

Zasoutěžte si o ilustrovaný život Marie Terezie - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Marketa2644 napsal:

    Děkuji za krásnou knihu „Marie Terezie a její Habsburkové“.

  2. Anicka59 Anicka59 napsal:

    Právě mně došla tato kniha, kterou jsem u Vás vyhrála. Byla doručena zcela v pořádku a jsem ji moc ráda. Určitě se sejde mým 6ti ještě ne školou povinným vnoučatům. Jednou se jistě o Marii Terezii budou učit a z knihy se něco dovědí – opravdu moc děkuji !!!

Napsat komentář