Zahrajte si o biografii velikána moderní poezie

Apollinaire-perex
Nejen milovníky poezie a básní Guillauma Apollinaira potěší biografická kniha o životě tohoto francouzského básníka s polskými kořeny. Přečtěte si o jeho láskách, těžkých okamžicích a také o jeho přátelstvích s mnoha slavnými umělci.

Životní osudy francouzského básníka

Nejen milovníci poezie, ale snad úplně každý se alespoň jednou za život setkal se jménem Guillauma Apollinaira, básníka s naprosto novou imaginací a převratnou poetickou vizí. Jeho dílo se promítlo do tvorby několika generací básníků a i k nám pronikly jeho překlady velmi rychle – proslulá báseň Pásmo hned krátce po první světové válce, tedy záhy po svém vzniku. Není bez zajímavosti, že Apollinaire počátkem minulého století navštívil Prahu, což v jeho díle zanechalo stopy nejen v samotném Pásmu, ale například i v povídce Pražský chodec.

Příběh tohoto francouzského básníka s polskými kořeny – občanským jménem byl Kostrowicki – zde autorka nepřekládá izolovaně, ale propojuje jej s životy řady literátů, malířů a dalších umělců, kteří tvořili okruh Apollinairových blízkých známých. Rozvíjí tak před čtenářem životní osudy tak notoricky známých umělců jako Pablo Picasso, Georges Braque, Alfred Jarry či Henri Rousseau. Kniha je díky tomu nejen poučná, ale i velmi čtivá.

 

Apollinaire

Autorka: Julia Hartwigová

Vydalo: nakladatelství Garamond
Překlad: Vendulka Zapletalová
Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Vydáno: 2/2017
ISBN: 978-80-7407-346-5

Přečtěte si více o knize Apollinaire, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Garamond. A nezapomeňte také na náš článek.

Nakladatelství Garamond vydává knihy na českém trhu již 20 let a zaměřuje se na překladovou literaturu z francouzštiny, angličtiny a hebrejštiny, dvojjazyčné tituly v pěti jazycích a české autory literatury faktu. Mezi nejúspěšnější řady patří série případů soudce Ti z Číny 7. století.

 

Ukázka z knihy

Apollinaire přisedá ke stolku dvou rozcuchaných mládenců, u něhož sedí i André Billy. Pije s nimi a po jednom obratném tahu se stává středem oživené rozmluvy. Zdá se, jako by zapomněl, že ještě před chvílí byl očarován poezií; jen hojné kapky potu mu vystupují na čele pod hustými černými vlasy. André Billy ho pozoruje se zalíbením. Obdivuje se jeho přirozenému chování, srdečnosti, nenucenému tónu. Na večerech časopisu „La Plume“ v kavárně „Soleil d’Or“ se té zimy snadno a nepozorovatelně navazují přátelství na celý život.
U stolu se právě hovoří o zastavení časopisu „La Revue Blanche“, v němž Apollinaire tiskl básně z rýnského období a některé povídky z Kacíře a spol.; také Jarry tam vycházel. (str. 20)

 

O autorce

Julia Hartwigová je polská spisovatelka, básnířka a překladatelka. Narodila se roku 1921 v polském Lublinu, kde i vyrostla. Vystudovala polskou a francouzskou literaturu, nejdříve na Varšavské univerzitě, později pokračovala na Katolické univerzitě v Lublinu. Na konci čtyřicátých let pobývala v Paříži, kde díky stipendiu pokračovala ve studiu francouzské literatury. Vydává nejen vlastní básně – její první texty vyšly ve sbírce Pożegnania již v padesátých letech – ale i překlady z francouzské a americké poezie. Je také autorkou děl o Guillaumu Apollinairovi či Gérardu de Nervalovi.
(Zdroj informací: nakladatelství Garamond)

 

Vyhrajte knihu Apollinaire

Přeneste se do ulic Paříže na přelomu dvacátého století, které křižovali slavní umělci jako Alfred Jarry, Pablo Picasso, Henri Rousseau a mnoho dalších. Ti všichni a mnozí další se řadili mezi dobré přátele jednoho z největších básníků moderní poezie Guillauma Apollinaira. A právě jeho životu se ve své biografické knize, která byla zařazena do aktuálního výběru Velkého knižního čtvrtku, věnuje Julia Hartwigová. Přečtěte si příběh plný milostných vzplanutí, bujarých večírků, těžkých chvílí v zákopech během první světové války a mnoha dalších zajímavých událostí ze života francouzského básníka s polskými kořeny.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Garamond vám přinášíme soutěž, ve které pět z vás může knihu Apollinaire vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Apollinaire
probíhá od 17. do 30. března 2017.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 5 biografických knih Apollinaire

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeApollinaire
Život umělecké Paříže

Hartwigová, Julia

Garamond, 2017

Zahrajte si o biografii velikána moderní poezie - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. 00Marie99 napsal:

    Děkuji za vyhranou knihu Apollinaire, mám velkou radost.

  2. Fakrop napsal:

    Kniha v pořádku dorazila, děkuji.

Napsat komentář