Stošedesátá osmá kniha Jana Bauera byla pokřtěna, soudce Melichar nekončí

jan bauer nahledovy
Jeden z nejčtenějších a nejplodnějších českých autorů Jan Bauer vydal další knihu. Jedná se o třetí pokračování příběhů soudce Melichara, který bude údajně čelit ještě větším nástrahám než kdy dřív – jak, krom jiného, zaznělo během pražského křtu knihy Klášterem obchází ďábel.

Pavel Cílek a Jan Bauer

Pavel Cílek a Jan Bauer

Ačkoliv se Slávek Boura a Jan Bauer vídají téměř exkluzivně pouze na křtech knih, i přes to se setkávají každý měsíc. Kniha Klášterem obchází ďábel, kterou autor spolu s hosty v Paláci Luxor pokřtil, je totiž jeho sto šedesátou osmou knihou. Pavel Cílek, jeden z kmotrů knihy, se k tomuto závratnému číslu jako jediný pomalu přibližuje, neboť překonal hranici sto dvaceti románů. Se svým literárním kamarádem prý ale nesoutěží.

jan bauer 2Titul Klášterem obchází ďábel čtenáře opět zavede do světa soudce Melichara, jehož postavení ve službách dvora začíná být nejisté. Třetím dílem, jak sám autor potvrdil, Melicharova cesta rozhodně nekončí, Jan Bauer už nyní přemýšlí o čtvrté knize, po níž bude určitě následovat pátá.

Prezentaci knihy si nenechala ujít ani šéfredaktorka nakladatelství Brána Dana Bryndová. Třetí knihu v sérii považuje za nejnapínavější. Božetěchova láska k ženám zůstává neměnnou.

Řeší se tam série záhadných úmrtí ve Strahovském klášteře a myslím, že pan soudce Melichar i Božetěch se dostanou i do nebezpečí života. Víc už ale čtenářům neprozradím a budu si přát, aby Honza o Melicharovi napsal další knihu.

jan bauer 3Na historické detektivce však možná nebudou nejděsivější nástrahy, kterým hlavní postavy čelí, ale politická relevantnost. Jedním z témat je totiž souboj hradu s podhradím, jsou šířeny zvěsti, jež způsobují další a další problémy, jak poznamenal Pavel Cílek.

Dochází také k tomu starému souboji o vliv, moc, peníze a přízeň opačného pohlaví, což provází lidstvo od nepaměti až do dneška. S Honzou jsme se navzájem sledovali a já tak pozoroval jeho cestu od novinařiny až po historický román, což je žánr, který úspěšně boří veškeré hranice mezi literaturou faktu a detektivkou.

jan bauer 4Nejvíce se ovšem Pavel Cílek těší, až Jan Bauer jednoho dne sepíše mohutnou knihu o současnosti a spektru politické scény.

Ukázka z knihy zazněla z úst herce a scénografa Čestmíra Řandy, jenž zároveň naznačil, že by ze spolupráce se spisovatelem mohla vzniknout filmová podoba jedné z knih.

 

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKlášterem obchází ďábel
Případy královského soudce Melichara

Bauer, Jan

Brána, 2017

Napsat komentář