Získejte dramatické životní osudy generála Janouška

karel-janousek-jediny-ceskoslovensky-marsal-perex
Když během 1. světové války Karel Janoušek narukoval, nikdo nečekal, že se z řadového pěšáka vypracuje až na generála a v armádě zůstane sloužit třiatřicet let. Režimu po únorovém převratu se však znelíbil. Jak dopadl?

Oslnivá armádní kariéra a vykonstruovaný proces

Bohatě vypravená publikace Karel Janoušek. Jediný československý maršál z pera renomovaného vojenského a leteckého historika Jiřího Rajlicha pojednává o dramatických životních osudech armádního generála in memoriam RNDr. Karla Janouška (1893–1971), jenž byl za 2. světové války nejvyšším představitelem československého letectva ve Velké Británii.

Svou oslnivou vojenskou dráhu jediného Čechoslováka, který kdy získal maršálskou hodnost (Air Marshal britského královského letectva), zahájil za 1. světové války jako neznámý pěšák rakousko-uherské armády a skončil ji o třiatřicet let později jako uvězněný a degradovaný divizní generál armády československé. Krátce po únorovém převratu byl nejprve přeložen do výslužby a později jej Státní bezpečnost vyprovokovala k pokusu o emigraci, při kterém jej zatkla. V následném vykonstruovaném procesu byl odsouzen nejprve k 19 letům žaláře, později na doživotí. Byl degradován na vojína a přišel o akademický titul a vyznamenání. Propuštěn byl při amnestii v roce 1960. V roce 1968 byl zcela rehabilitován, avšak hodnost a vyznamenání mu navráceny nebyly.

Zákopy italské a ruské fronty, boje legionářů na sibiřské magistrále, budování prvorepublikové československé armády a letectva, hrdinná epopej československých letců ve Francii a Velké Británii, ale i mocenské boje v osvobozené vlasti a nakonec i žaláře poúnorového Československa, to vše a mnoho dalšího tvoří kulisy, v nichž se odehrál nevšední příběh československého generála a britského leteckého maršála.

Armádní generál Karel Janoušek byl 28. října 2016 prezidentem republiky oceněn in memoriam nejvyšším státním vyznamenáním Řádem Bílého lva I. třídy, vojenské skupiny za zvláště vynikající zásluhy ve prospěch České republiky a za bojovou činnost. Vyznamenání převzal z pověření rodiny ředitel historicko-dokumentačního odboru Vojenského historického ústavu Jiří Rajlich, autor knihy.

 

Karel Janoušek – Jediný československý maršál

Autor: Jiří Rajlich

Vydalo: nakladatelství Jota
Počet stran: 304 + 144
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 10/2016
ISBN: 978-80-7565-086-3

Přečtěte si více o knize Karel Janoušek – Jediný československý maršál, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. Můžete si také prohlédnout několik ukázkových stran: ukázka 1, ukázka 2 a ukázka 3, nebo přečíst náš článek.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka

Měsíc po německo-rakouském průlomu ruské fronty u Gorlice a pouhý týden poté, co Itálie vypověděla Rakousku-Uhersku válku, stanul jedenadvacetiletý úředník Karel Janoušek před odvodní komisí a byl uznán schopným polní vojenské služby. Stalo se tak 2. června 1915.
Tím pro něj skončil poklidný civilní život, aniž si jej příliš užil. Nikdo nemohl předpokládat, že ve vojenském stejnokroji, a to dokonce několika různých armád, stráví přesně na den dlouhých 33 roků a že jako pěšák rakousko-uherské armády tak zahajuje svou budoucí oslnivou kariéru britského leteckého maršála. (str. 16)

 

Vyhrajte knihu Karel Janoušek – Jediný československý maršál

V červnu roku 1915 se před odvodní komisí ocitnul jedenadvacetiletý úředník Karel Janoušek, který byl uznán jako bojeschopný, a proto byl ihned poslán na frontu. V tu chvíli pravděpodobně ani sám netušil, že jeho služba vlasti neskončí spolu s 1. světovou válkou, ale bude trvat mnohem déle. O to potupnější však byl její konec, kdy byl posluhovači režimu vyprovokován k pokusu o emigraci, zbaven všech svých vyznamenání, degradován na pouhého vojína a následně dokonce souzen ve vykonstruovaném procesu. O jeho osobě se dlouho mlčelo, ale renomovaný profesionální vojenský a letecký historik Jiří Rajlich se to rozhodl změnit, díky čemuž vznikla in memoriam biografie věnovaná právě tomuto statečnému držiteli Řádu Bílého lva I. třídy, do které se nyní můžete začíst.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Karel Janoušek – Jediný československý maršál vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Karel Janoušek – Jediný československý maršál
probíhá od 12. do 18. března 2017.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Karel Janoušek – Jediný československý maršál

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKarel Janoušek. Jediný československý maršál

Rajlich, Jiří

Jota, 2016

Napsat komentář