Vondruškův román o odvážné Fiorelle je tentokrát určen mládeži

917478_the_cross
Vlastimil Vondruška je snad nejznámější autor historických detektivek u nás. Přízeň čtenářů si získal především sériemi příběhů z doby vlády Přemysla Otakara II. Ve své nové knize zamířil nejen do jiné doby, ale věnoval ji také mládeži…

Detektivky ze středověku pocházející z pera Vlastimila Vondrušky mají své výjimečné kouzlo. Což ocenili i čtenáři a zvolili tohoto autora tím nejoblíbenějším, jehož knihy vychází v nakladatelství Moravská Bastei MOBA. Jak jsem zmínila, autor se zabývá nejvíce psaním knih z doby středověku, v jeho knihách se ale objevují také příběhy z jiných období českých dějin. Což dokládá například i jedna z nejnovějších, kterou napsal pro mládež a která vyšla pod názvem Fiorella a hřbitov upírů.

V první řadě musím říci, že i přesto, pro jakou kategorii je tato kniha psána, zaujme bezpochyby i dospělé čtenáře, kteří mají rádi autorův styl. Je psána ovšem daleko lehčeji, bez příliš velkých a záhadných zápletek. Zkrátka přesně tak, jak by taková detektivka pro tuto skupinu měla vypadat. Autor ale nenechává nic náhodě, a tak i přes vcelku jednoduchou dějovou linii se kniha bude líbit i dospělým. Mně tedy zcela určitě nadchla…

Fiorella a hřbitov upírů se odehrává během vlády císaře Rudolfa II., který se asi jako panovník nejvíce proslavil svou láskou k alchymii a vírou v ni. Hlavní hrdinkou je dcera jednoho z hlavních alchymistů, dospívající Fiorella, která se v převleku za učedníka vydává za otcova učedníka (jako dívka/žena by nemohla svému otci pomáhat či být dokonce zasvěcena v tomto oboru). Spolu s kamarády Lukášem a Martinem založila tajný spolek Bratrstvo křišťálu. Pomáhají vyřešit nejrůznější záhady, které se v Praze staly a jež nedokázali osvětlit dospělí. Zdá se to jako hra dospívající mládeže. Jenže jen do doby, než dojde k záhadnému úmrtí dvou mužů na předměstském hřbitově. Tyto vraždy jsou obklopeny velkým tajemstvím. Hrdla obětí byla rozdrásána, na krku jsou otisky upířích zubů a někdo dokonce tohoto „upíra“ v černém plášti zahlédl. Dospělí jsou v koncích a navíc vyděšení, protože k vyřešení je nutné přivolat inkvizici. A ta se s nikým zbytečně nepáře. Ve jménu Boha trestá každého, kdo si dovolí jen slůvkem odporovat, a při sebemenším podezření upaluje na hranici…

Místní mají oprávněně strach, nikdo nechce nic říct, a tak se místní farář, který nevěří na síly pekla, obrátí na Fiorellu s prosbou o pomoc. Začíná pátrání, které je odměřováno hodinami, protože inkvizitor již dorazil a s ním i „spravedlnost“. A hranice na upálení se již začíná stavět. Kdo bude další obětí? Podaří se Fiorelle včas zasáhnout, zachránit nevinné a objasnit pravdu o upírovi z hřbitova?

Dobrodružné pátrání dospívající dívky a jejích dvou kamarádů je šité na míru všem mladým čtenářům, kteří dychtí po knize, ve které nebude mít hlavní slovo láska nebo vymyšlené fantasy. Příběh Fiorelly je zasazen do reálné doby. Vlastimil Vondruška se nesoustředil jen na detektivní pátrání, ale líčí i obyčejný život tehdejší doby se všemi starostmi lidí různých společenských vrstev. Jak je známo, tento autor dokáže nejen velmi barvitě, ale především zajímavě veškeré historické souvislosti vložit do příběhu tak, že čtenář nebude mít ani chvilku pocit, že si čte encyklopedii z dějepisu. Navíc u knihy pro teenagery je toto ještě o něco těžší, protože zaujmout „puberťáka“ je v podstatě umění. Domnívám se, že se to autorovi povedlo na výbornou.

Kniha má především zajímavou zápletku, ve které hraje hlavní roli bytost představující upíra. Což je hodně dobrá volba, která mládež přitáhne. Navíc je příběh psán s lehkostí, čtenáři nic nevnucuje, jen ho lehounce provází krok za krokem dobrodružstvím trojice kamarádů. Nechybí samozřejmě napětí a rychlý spád bez zbytečných a nudných pasáží a velmi překvapující závěr. Knížka rozhodně nebude nudit.

Vondruška navíc ukazuje i na lidské vlastnosti, líčí jednotlivé postavy tak, že vynikne ještě více lidský charakter. A samozřejmě nezapomíná ani na zesměšnění těch, kteří si to bezpochyby zaslouží. Třeba právě inkvizitor, který se schovává za křídla spravedlnosti, ale ocitne-li se jeho myšlení v koncích, ohání se peklem a jediné, co dokáže, je mučit a upalovat na hranici. Ale nemusí se jednat zrovna o jednoho z nejvyšších „mocných“ té doby. Stačí se podívat i na další postavy, na zcela obyčejné lidi. Toto se mi na knize velice líbilo a myslím, že i čtenář si udělá jasnou představu toho, jak vypadala hierarchie na společenském žebříčku, odhalí mocenské soupeření i strach lidí, který je obcházel, když jim do života měla vstoupit událost, se kterou rozhodně nepočítali. Opět další fakt, který podá mladým čtenářům jasný a pochopitelný obraz.

Co mě navíc zaujalo, bylo, že autor touto knihou podává dospívající mládeži, tak neochotné ve většině usednout k učení a dozvědět se něco nového třeba právě z historie, skvělý obraz tehdejší doby. A to se všemi souvislostmi. Čtenáři se dozví poutavou formou o zvycích lidí, jak se oblékali, jak žili, a to i včetně nejrůznějších detailů, které se třeba ani v učebnicích dějepisu nedozvíme. Rozhodně není důvod nevěřit, že by si autor v tomto popisu nějak zvlášť vymýšlel. Není to zapotřebí, navíc je Vlastimil Vondruška odborník na dějiny. Samozřejmě nemluvím o hrdinech knihy, to už je jiná kapitola.

Bezpochyby se jedná o dost zidealizovaný příběh, protože je těžko pochopitelné, že by se tři dospívající děti (v době současné i tehdejší) mohly zabývat vyšetřováním vražd, navíc ještě na popud dospělých, kteří by je o pomoc požádali. To je hodně nadnesené, ale přitom na druhou stranu velmi zajímavé, protože autor tím dává mladým čtenářům najevo, že nejsou zbyteční, že mohou být užiteční a že mají právo na své názory. Tím bude příběh samozřejmě bližší i skupině čtenářů, pro které je určena.

Fiorella a hřbitov upírů je zkrátka kniha, kterou by neměl vynechat žádný z fanoušků tohoto spisovatele či milovník historických detektivek. V neposlední řadě bych ji doporučila právě mladým čtenářům, kterým se tak dostane do rukou kvalitní kniha od skutečného mistra historického detektivního žánru u nás.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFiorella a hřbitov upírů

Vondruška, Vlastimil

Moravská Bastei MOBA, 2012

Napsat komentář