Jak najít nenalezitelného?

capri_najdetereachera
Už jste někdy přemýšleli nad tím, co prožívají postavy „na druhé straně“ nějakého příběhu? Takové, o kterých se v něm možná ani nemluví, ale bez nichž by nemohl vzniknout nebo nebyl úplný. Diane Capri se do takové projektu pustila a volá Najděte Reachera, postavu z díla jiného světového autora.

Atraktivně vyhlížející projekt zahájilo nakladatelství BB/art v říjnu 2016 vydáním první ze série knih Diane Capri s názvem Najděte Reachera (Don’t Know Jack, 2012). Překlad pochází od Ivy Harrisové.

Diane Capri je americká autorka, původně jedna z vrcholných amerických právniček. Se psaním prózy sice během své praxe koketovala, ale nikdy se nedostala do takové formy, aby její texty (samozřejmě s výjimkou mnoha právnických formulací) spatřily světlo knižního světa. Teprve v roce 1995 jí přinesl bankrot jednoho z jejích klíčových klientů jakési prozření a Diane Capri se do spisovatelské éry vrhla se stejnou vervou, s jakou dosud praktikovala právo. Rozhodla se dokončit knihu Due Justice (Po právu), jež dala základ sérii The Hunt For Justice (Lov na spravedlnost). K dnešnímu dni má tato série již sedm titulů. Stejný počet knih čítá i série The Hunt For Jack Reacher (Hon na Jacka Reachera), na jejíž první titul se chystáme podívat dnes. Zatím pátý příběh doplní brzy sérii The Jess Kimball Thrilllers. A po jedné knize mají plánované série The False Truth (Falešná pravda) a The Heir Hunter (Lovec dědictví). Není asi překvapením, že hlavními postavami Capriiných příběhů jsou ženy, pokud ne přímo právničky, tak alespoň agentky ve službách různých agentur či detektivních kanceláří, případně médií.

Najděte Reachera je první ze zatím sedmidílné série Hon na Jacka Reachera. Počátky této série sahají až do roku 2009, ačkoli kniha sama spatřila světlo světa až o tři roky později. Setkání s Jamesem Grantem, alias Lee Childem, přineslo diskusi na téma „kdo je Jack Reacher“. Oba byli tou myšlenkou natolik zaujati, že se Diane Capri s Childovým svolením rozhodla zkusit na tuto svéráznou a již dlouho populární akční postavu podívat z jiného úhlu, než to udělal a dělá její tvůrce. A tak se zrodili agenti FBI Kim L. Ottová a Carlos M. Gaspar. Jejich první nasazení v souvislosti s Jackem Reacherem je zavede do Margrave za tamější šerifskou Beverley Roscoeovou. Znalci Lee Childova díla teď již jistě vědí, že jde o lokalitu, kde se nám Jack Reacher představil poprvé, a to v knize Jatka (Killing Floor, 1997, česky 1999). Agenti Ottová a Gaspar mají formálně za úkol zjistit, kde by se Jack Reacher mohl nacházet, aby ho FBI případně mohla požádat o blíže nespecifikovanou spolupráci. Příběh se rozjede do několika dějových výhybek, na scéně se objeví řada postav z původního Leeova příběhu, o patnáct let starších a většinou ve vyšších pozicích, než v době konání Jatek.

Román je napsán dech beroucím stylem, jenž si v ničem nezadá se stylem Reacherova stvořitele. Na dvou stech devadesáti stranách rozdělených do padesáti tří kapitol se napětí střídá s překvapivě odkrývanými tajemstvími, oba hrdinové se nejednou ocitnou v nebezpečí života či kariéry, přesto však jdou za svým cílem, jenž je často v rozporu s původním zadáním úkolu. Autorčina právnická profese se nezapře zvláště v situacích, v nichž kvalifikovaně hodnotí zákonnost toho či onoho činu. Na rozdíl od Lee Childa nestaví tolik na detailech vybavení agentů, mnohem více se tak může zaměřovat na logický sled vyšetřování. Nepřehlédnutelné zásluhy je samozřejmě třeba připsat i překladatelce Ivě Harrisové. Není asi překvapením, že je to právě ona, kdo překládal velkou část z u nás vydaných knih o Jacku Reacherovi. Kdo jiný by tedy byl kompetentnější vrhnout se na Diane Capri, když ne ona. Co považuji za nejpodstatnější přínos tohoto projektu, je fakt, že autorka čtenářům ukazuje kompetentnost FBI agentů (alespoň některých), což je něco, čemu jsme v literatuře i filmu už začali odvykat. Celou knihu uzavírá Lee Childův doslov, nešetřící chválou na odvahu Diane Capri pustit se do psaní na toto téma.

Jak Diane Capri pokračuje v psaní své verze Reacherovské linie, dotýká se dalších a dalších míst, která mu Lee Child přichystal. Kromě toho se jí patrně odkazování na známé postavy jiných děl zalíbilo natolik, že se rozhodla propojit Hon na Jacka Reachera i se svými vlastními hrdinkami z ostatních sérií. V pátém díle Jack In The Green se tak Ottová a Gaspar spojí se soudkyní Willou Carsonovou (série The Hunt For Justice), novinářkou Jessicou Kimballovou (série The Jess Kimbal Thrillers) a advokátkou Jennifer Laneovou (také série The Hunt For Justice). Tímto tahem zvyšuje autorka kompaktnost své tvorby a dá se předpokládat, že tím i provokuje vyšší zájem o celé své dosavadní dílo. Nepochybně úspěšně.

Najděte Reachera je knihou, která nemůže zklamat. Spojuje totiž hned dva mistry žánru do jednoho příběhu a díky jazykovému mistrovství Diane Capri nabízí vše, co čtenáři od napínavé dějové linie očekávají. Doufejme tedy, že překlad druhé knihy z této série, Jack In The Box, se na našich pultech objeví brzy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNajděte Reachera
Jack Reacher: Přítel nebo nepřítel?

Capri, Diane

BB/art, 2016

Napsat komentář