Světová krimi

fingerprint
Tradiční podzimní změna času znamená, že si navečer denního světla užijeme o hodinu méně. Ale možná právě to nám může být dobrou záminkou, proč si koupit novou knihu a uvelebit se s ní večer v posteli o hodinu dříve. Co třeba dobrá detektivka?

Z romantických líbánek se může stát boj o holý život, který už několik párů bohužel prohrálo. Proč si vrah vybírá právě novomanžele na svatební cestě? Otázka pro zkušené vyšetřovatele z románu Jamese Pattersona Druhé líbánky.

Odevzdat klíč na recepci luxusního hotelu, dát si poslední drink na pláži, vstoupit do sauny svatebního apartmá – a nikdy z ní nevyjít, nastupovat do letadla – a neodletět… Pro tyhle nešťastné páry líbánky skončily. Když je zavražděn další pár, agentům je jasné, že si někdo bere na mušku novomanžele, a propuká hysterie…

Druhé líbánky

Autor: James Patterson
Přeložil: Ondřej Duha

Počet stran: 328
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 133×207 mm
ISBN: 978-80-7543-142-4
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Druhé líbánky vydalo nakladatelství Alpress.

Podívejte se na ukázku z knihy.

Nepřesvědčil ji. To, co bylo žhavé a sexy, bylo teď už jen žhavé. Brutálně žhavé. S každým nádechem cítila, jak jí žár v sauně spaluje plíce zevnitř.
„Víš jistě, že je sauna vypnutá?“ zeptala se.
Ethan si tím vlastně vůbec jistý nebyl. Naopak, měl pocit, že v místnosti je čím dál větší horko. Jak je to možné?
Nestaral se o to. Jeho esem v rukávu byla ta trubka v koutě a nouzový uzavírací kohout.
Postavil se na lavici a otočil kličku kolmo k trubce. Následovalo hlasité syčení. A ještě hlasitější byl Abbyin úlevný povzdech.
Ne že by horko přestalo sálat, ve skutečnosti začal z ventilace na stropě foukat chladný vzduch.
„Tak,“ řekl Ethan. „S trochou štěstí jsme někde spustili poplach. Alei kdyby ne, budeme v pořádku. Máme spoustu vody. Nakonec nás najdou.“
Sotva však ta slova vypustil z úst, nakrčili oba nos a začichali.
Přečtěte si naše recenze dalších autorových knih: Šťastné a veselé, Osudná třináctka nebo Neznámý soupeř.

 O autorovi

James Patterson, jeden z nejlepších vypravěčů současnosti, se narodil roku 1947 ve Spojených státech. Král detektivního žánru ročně napíše dvě až tři knihy, ale jak sám říká, nápadů má víc než kdy může sepsat. Mezi jeho neslavnější díla patří romány s hlavním hrdinou Alexem Crossem, policejním detektivem a psychologem pronásledujícím úchylná monstra (např. Čtyři slepé myšky, Sběratel polibků, Jacka a Jill, Chuť krve). Dva příběhy byly zfilmovány a hlavního představitele Alexe Crosse si zahrál Morgan Freeman. K dalším úspěšným titulům patří série Ženský vyšetřovací klub (např. První musí zemřít, Druhá šance). Na základě těchto románů vytvořila americká televizní stanice ABC seriál. Jedním z producentů je i sám James Patterson. Držitel ceny „Thriller Master Award od The International Thriller Writers“ žije se svou ženou a synem na Floridě v Palm Beach County na Floridě. Nakladatelství Alpress vydává, kromě samostatných románů, dvě autorovy série – Ženský vyšetřovací klub a Alex Cross. Nejprodávanějším světovým spisovatelem je autor detektivek James Patterson. Podle časopisu Forbes si od dubna loňského roku do letošního dubna vydělal prodejem knih 84 milionů dolarů (1,4 miliardy korun). Na jeho příjmu se podle Forbesu stejně jako u dalších úspěšných autorů podepisuje hlavně rostoucí trh elektronických knih. Pattersonovy příjmy se výrazně zvýšily proti předchozímu roku, kdy se jeho knihy prodaly celkem za 70 milionů dolarů (1,2 miliardy korun). Ovlivnila to především nová smlouva, v níž vydavatel nabídl Pattersonovi 150 milionů dolarů za 17 knih.

————————————————

Druhý případ ze série s doktorem Watsonem nás přenese do válečné Anglie. Jak rozmluvit silně otřeseného válečného veterána, kterému se na prožité hrůzy chce spíše zapomenout? Více se dozvíte v knize Roberta Ryana Mrtví nikam neutečou.

Po návratu z první linie doktor Watson bojuje s démony války ve vlastní mysli. Prožité hrůzy ho pronásledují ve snech. Stejně jako tisíce dalších se nedokáže vyrovnat s peklem, jímž si prošel. Svou zkušenost se rozhodně využít a pomoci stále narůstajícímu počtu mužů trpících psychickými problémy. Kdesi ve střeženém koutu Anglie na něj čeká další pacient. Muž, který jako jediný přežil nehodu opředenou tajemstvím. Sedm vojáků zemřelo, on zešílel a není schopen slova. Na jeho výpovědi však závisí osud celého projektu, jenž by mohl zvrátit válku ve prospěch Anglie. A v Anglii žije pouze jeden lékař, který by mohl celou záhadu rozřešit. Doktor Watson se znovu pouští do nebezpečného dobrodružství, při němž se ukáže, že ve válce se nepřítel může objevit na obou stranách fronty.

Mrtví nikam neutečou

Autor: Robert Ryan

Počet stran: 464
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-259-0574-6
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Mrtví nikam neutečou vydalo nakladatelství Plus.

Nahlédněte do ukázkové kapitoly.

Zřízenci nesli šest těl po schodech do podzemní ledárny, která leží napůl skryta na pozemcích Suffolkského sídla. Velící důstojník „zvláštní“ jednotky, jež vystěhovala ze sídla majitele i se služebnictvem, stál na konci schodů a sledoval zřízence, jak nesou tuhnoucí těla a při pokládání mrtvých na kamennou dlažbu odfrkují námahou. Každý zesnulý byl pevně zabalený ve voskové nepromokavé podložce. Vypadají jako novodobé mumie, pomyslel si chmurně.
Důstojník si zapálil cigaretu. Kouř pomůže zakrýt zápach rozkladu visící ve vzduchu. Ne z těch šesti těl – tihle chudáci zemřeli teprve před několika hodinami –, ale ze samotné ledárny, jejíž část před vypuknutím války sloužila mimo jiné k věšení ulovené zvěře, koroptví a bažantů. Vzduchem pronikal úporný ostrý pach zvěřiny.

O autorovi

Robert Ryan se narodil v Liverpoolu, ale v osmnácti letech se přestěhoval do Londýna, aby zde mohl studovat na univerzitě. V osmdesátých letech se začal věnovat žurnalistice hlavně pro Daily Telegraph, Esquire a The Sunday Times. Momentálně žije se svou manželkou a třemi dětmi na severu Londýna.

Přečtěte si i první díl série s doktorem Watsonem:

zobrazit info o knize

————————————————

Detektivní příběhy jsou převážně doménou mužských autorů, ale Sharon J. Boltonová se tohoto žánru také zhostila se ctí. V krimi Tak to je, tak to bude svede osud dohromady vyšetřovatelku a mladého chlapce a spolu se pokusí dopadnout sériového vraha.

Když jde o sérii vražd, kdo by věřil jedenáctiletému klukovi?

Ví to každý, ví to tedy i jedenáctiletý Barney: momentálně nejobávanější londýnský vrah brzy udeří znovu. Obětí bude další chlapec přibližně v jeho věku. Bezkrevné tělo bude nalezeno na břehu Temže. Vyšetřovatelé se nebudou mít čeho chytit, protože nenaleznou žádné stopy. Ze stejného důvodu nedokážou ani vydedukovat, kdy vrah udeří zas.
Barney je těmi vraždami posedlý. Kromě toho má ale další děsivé tajemství, které mu nedá spát. Dost na jednoho jedenáctiletého kluka… A tak se svěří sousedce Lacey Flintové, která se zotavuje z traumatického zážitku předchozího případu.
Lacey nemá jediný rozumný důvod, proč do tohoto případu strkat nos. Zároveň ale nemá ani nejmenší šanci na to, aby dokázala zůstat stranou. Čas běží až příliš rychle, vrahova brutalita se stupňuje a Lacey s Barneym vědí, že stačí tak hrozivě málo, aby z toho všeho nevyšli živí…

Tak to je, tak to bude

Autorka: Sharon J. Bolton
Přeložil: Martin Verner

Počet stran: 496
Vazba: vázaná
Formát: 140×211 mm
ISBN: 978-80-7498-171-5
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Tak to je, tak to bude vydalo nakladatelství Domino.

Prolistujte si část knihy.

Podívejte se, kterou ukázku jsme vybrali my.

Někdo ho pozoroval. Barney to vždycky poznal. Byl to jen dojem – nic fyzického, jako například mrazení v zádech, lechtání v žaludku – doprovázený neodbytným pocitem, že je někdo poblíž. Že mu někdo kouká přes rameno. Vždycky, když něco takového cítil, zvedl hlavu a nachytal například tátu s tím jeho zvláštním zadumaným úsměvem. Tvářil se přitom, jako by pozoroval něco fascinujícího a ne jen svého jedenáctiletého syna. Nebo to byla učitelka, paní Greenová, s vyčítavě povytaženým obočím, protože ho přistihla, jak se zase myšlenkami toulá kdovíkde.

O autorce

S. J. Bolton vyrůstala v hrabství Lancashire a její raná kariéra zahrnovala příliš mnoho aktivit, z nichž některé jí dnes uvádějí do rozpaků. Všech svých mladistvých aktivit se ráda vzdala, aby se mohla stát matkou a spisovatelkou (v tomto pořadí).

Její knihy byly nominovány na všechny významné literární ceny, určené pro autory detektivek a thrillerů. Kolegové ze spisovatelské branže o ní hovoří bez výjimky s velkou úctou – za všechny ocitujme Tess Gerritsen: „S. J. Bolton mění tvář krimirománu, jak jsme ho znali doposud.“

zdroj: nakladatelství Domino


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a řadu dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDruhé líbánky

Patterson, James – Rougham, Howard

Alpress, 2016

zobrazit info o knizeMrtví nikam neutečou
Druhý případ doktora Johna Watsona

Ryan, Robert

Plus, 2016

zobrazit info o knizeTak to je, tak to bude

Bolton, S. J.

Domino, 2016

Napsat komentář