Písek z pohledu Petra Mana

Kaluziny
Petr Mano navázal na svůj předešlý úspěch v podobě knihy Šarlák a ve své nové autobiografické knize opět zavede čtenáře do jihočeského města Písek a seznámí je s každodenním životem ve městě.

Soubor deníkových záznamů Kalužiny volně navazuje na úspěšnou autorovu prvotinu Šarlák (65. pole, 2014), která zaznamenala pozitivní ohlasy u čtenářů i kritiky. Petr Mano ve své knize citlivě zaznamenává drobné detaily z každodenního života a dává je do souvislostí s historií i duchem míst, která důvěrně zná. Hlavní těžiště jeho prózy tkví v propojení vysokého a nízkého, centra a periferie, města a přírody. Texty nabízejí intimní existenciální pohled na autora samotného i na současný Písek a jeho nejbližší okolí.

Kalužiny

Písek 2005–2008
Autor: Petr Mano

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 121×172 mm
ISBN: 978-80-87506-71-4
Doporučená cena: 248 Kč

 

Knihu Kalužiny vydalo nakladatelství 65. pole.

Ukázka z knihy

Syroba ležela ráno v ulicích, dětičky v ní cupitaly do školy, a já jsem s Cecilkou jako se slepeckým psem vypadl proti nim ze špinavé nálevny, kde musela nehezká servírka celou noc poslouchat mé úvahy o tom, že dozrál čas, abych jako kdysi v Pionýru začal opět psát své deníky, své klevetárum dnů. Tři dívenky, kvítky růžové, při pohledu na mě polekaně vyjekly a raději hned přeběhly na druhou stranu ulice. Nehulákal jsem, nepadal, ale po dvanácti hodinách u baru jsem musel vypadat, jako kdybych právě vypadl Luciferovi ze zadku. Snad mi Pánbůh odpustí. (str. 9)

O autorovi

Petr Mano se narodil v roce 1961 v Táboře. Studoval pedagogickou fakultu v Českých Budějovicích, studium předčasně ukončil. Celý život se věnuje výtvarnému umění a psaní. Publikoval Sen o snu noci májové, Odkud přicházejí andělé (oboje Listy regionální kultury, 1993), Básničky pro Marfušu (kulturní klub města Písku, 1994) a Lamentatio města Písku (Revue Otavín, 2000).

Zdroj informací: nakladatelství 65. pole

Edice Tah – jihočeská beletrie

Kniha vyšla v edici Tah – jihočeská beletrie. Jedná se o českou beletrii s vazbami na jižní Čechy. Název edice symbolizuje tah mimo šachovnici na šedesáté páté pole, ale také hospodský tah či tah stěhovavých ptáků.

Zdroj informací: nakladatelství 65. pole


Nakladatelství 65. pole bylo založeno v roce 2007, sídlí v Praze. Soustřeďuje se zejména na vydávání knih nových autorů. Vydává beletrii (edice TAH), populárně naučné knihy, životopisy a dětskou literaturu (edice Políčko). Mimořádný úspěch zaznamenalo s knihou Tomáše Sedláčka Ekonomie dobra a zla. Název nakladatelství byl inspirován počtem šachovnicových polí (64). Symbolizuje překvapení, přesah, nečekanost, ale také humor či recesi. Zatímco na černých a bílých polích zuří nelítostný boj, 65. pole je místem, kde si člověk může v klidu odpočinout u dobré knihy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKalužiny
Písek 2005–2008

Mano, Petr

65. pole, 2016

Napsat komentář