Zasoutěžte si o trampoty z venkovského sídla

Oni-a-ja-perex
Jaké strasti a slasti s sebou přináší koupě vesnické nemovitosti, kterou je navíc třeba zrekonstruovat? To vám svým nezaměnitelným humoristickým stylem přiblíží anglický autor Jerome Klapka Jerome, jehož román nyní vychází v novém překladu.

Patálie spojené s životem na vesnici

Méně známý a neprávem opomíjený román z pera klasika anglické humoristické literatury Jerome K. Jeroma.

Dvacet let po slavných Třech mužích ve člunu autor, už coby otec tří dětí, svým nezaměnitelným stylem popisuje trampoty spjaté s nákupem venkovské nemovitosti a její rekonstrukcí. Rámcový děj je prošpikován zábavnými historkami o známých, příbuzných a dětech, o strastech s uvykáním venkovskému žití v kontrastu s životem ve městě a o spoustě dalších patálií.

Na pozadí lehce plynoucího vyprávění se mimochodem dozvídáme i mnohé o fungování společnosti v edwardovské Anglii. To vše se nese v laskavém duchu Jeromovy oduševnělé prózy, s řadou postřehů citátového charakteru.

Román Oni a já se do rukou českému čtenáři dostává v novém překladu po dlouhých šestaosmdesáti letech a je stejně svěží a brilantní jako v době svého vzniku.

 

Oni a já

Autor: Jerome Klapka Jerome

Vydalo: nakladatelství Vyšehrad
Překlad: Milan Žáček
Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Vydáno: 5/2016
ISBN: 978-80-7429-690-1

Přečtěte si více o knize Oni a já, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Vyšehrad. A také si můžete přečíst ukázku.

Nakladatelství Vyšehrad se se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabídnout kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.

 

Ukázka z knihy

„Ráno nevybíhej z pokoje tím svým obvyklým bezhlavým způsobem, protože jestli to uděláš, bude zaděláno na malér. Jak sis povšimla, není zde podesta. Schody začínají hned za dveřmi, jsou strmé a končí na cihlové podlaze. Dveře otevírej potichu, dívej se, kam jdeš, a opatrně našlapuj.“
Dick k mé radě připojil ještě svoji. „Já dnes ráno udělal to samé. Z pokoje jsem vykročil přímo do kuchyně a můžu ti říct, že to bolí. Dávej si pozor, děvče. Tato chalupa není vhodná pro větroplachy.“
Robina se dolů zřítila s tácem v ruce. Řekla, že nikdy nezapomene na hrůzu, kterou cítila ve chvíli, kdy seděla na podlaze kuchyně a volala na Dicka – a vlastní hlas jí zněl, jako by přicházel z kdovíjaké dálky: „Je rozbitá? Řekni mi pravdu. Je někde rozbitá?“ a Dick odpověděl: „Rozbitá?! Roztříštila se na atomy. Cos čekala?“ Robina otázku položila s odkazem na svou hlavu, zatímco Dick měl za to, že odkazuje na čajovou konvici. V tom okamžiku, přiznala se Robina, se jí promítl celý dosavadní život. Nechala Veroniku, aby si sáhla na její bouli. (str. 42)

 

O autorovi

jerome-klapka-jeromeAnglický spisovatel Jerome Klapka Jerome bezesporu patří k autorům, kteří se počítají mezi stálice anglického humoru. Život ovšem neměl zdaleka snadný. Narodil se 2. května 1859 ve Walsallu v Anglii jako čtvrté dítě Marguerite Jonesové a Jeromea Clappa (který se později přejmenoval na Jerome Clapp Jerome a podobně byl zapsán i jeho syn). Prostřední jméno Klapka dostal na počest rodinného přítele maďarského původu generála Klapky. Jeho otec špatně investoval do místního těžebního průmyslu, čímž rodina upadla do chudoby a výběrčí dluhů si u nich podávali dveře. Tyto zkušenosti vylíčil v životopisu Můj život a doba. Ve třinácti letech ztrácí otce, v patnácti matku, odchází ze střední školy a začíná se živit sám. Čtyři roky pracoval jako dělník u železniční společnosti. Pak vystřídal různá zaměstnání, byl učitelem, baličem, hercem. Kočovnou hereckou společnost po třech letech opouští a začíná psát drobné eseje a krátké humoristické příběhy, ovšem bez většího ohlasu. Skutečný literární úspěch se dostavil, až když začal časopis Home Chimes vydávat na pokračování vyprávění o zážitcích tří vodáků při plavbě po řece Temži. Seriál vyšel knižně pod názvem Tři muži ve člunu (o psu nemluvě). Po deseti letech vydává volné pokračování Tři muži na toulkách, k němuž ho inspiroval krátký pobyt v Německu. Později jeho tvorba začíná ztrácet lehký, bezstarostný tón a zásadní obrat nastává po vypuknutí První světové války. Kvůli věku ho jako dobrovolníka do armády nepřijali, a tak začal jezdit jako řidič ambulance u francouzského Červeného kříže. Po válce už žádný humoristický román nenapsal. V červnu 1927 utrpěl cestou z Devonu do Londýna těžký úraz s krvácením do mozku, jemuž po čtrnácti dnech, 14. června 1927, podlehl. Jerome Klapka Jerome vydal celkem 13 románů, 12 sbírek, autobiografii, 15 antologií obsahujících jeho povídky, 9 samostatně vydaných povídek a 9 divadelních her.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Vyšehrad)

 

Vyhrajte knihu Oni a já

Román o strastech spojených se životem na venkově a rekonstrukcí nemovitosti znovu vychází po dlouhých šestaosmdesáti letech, přesto neztratil nic ze svého kouzla a čtenáře pobaví stejně dobře i dnes. Na pozadí humorných zážitků i trampot, které zažívají hlavní hrdinové, se dozvíte i mnohé o tom, jaký byl život a společnost v edwardovské Anglii. Neváhejte a začtěte se do neprávem opomíjeného humoristického románu z pera klasika Jerome K. Jeroma.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Vyšehrad vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Oni a já vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Oni a já
probíhá od 6. do 19. července 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 humoristické romány Oni a já

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOni a já

Jerome, Jerome Klapka

Vyšehrad, 2016

Napsat komentář