Průvodce světem literatury: Jak číst literaturu jako profesor

Jak_cist_literaturu_jako_profesor
Jaké to je číst knihu, když jste vystudovaný profesor literatury? Novinka Jak číst literaturu jako profesor je chytrý průvodce literárním světem, díky kterému budete moci skryté motivy v knihách odhalit i vy.

Revidované a aktualizované vydání Fosterova klasického průvodce.

Přestože knihy většinou můžeme číst jen jako prosté příběhy, často v nich najdeme i hlubší literární významy. Fosterův zábavný průvodce Jak číst literaturu jako profesor nám pomůže tyto skryté pravdy objevit a pohlédnout na literaturu očima profesionálního čtenáře, univerzitního profesora.

Co znamená, když postava putuje po prašné silnici? Když nabídne svému společníkovi něco k pití? Když zmokne v náhlé průtrži mračen?

Thomas C. Foster nám přiblíží všechna hlavní literární témata a modely, vyprávěcí prostředky a formy; představí nám literaturu jako svět, kde cesta je ve skutečnosti rytířskou výpravou, sdílený pokrm symbolizuje svaté přijímání a déšť, ať už očišťující nebo ničivý, není nikdy pouhou sprchou.

 

Jak číst literaturu jako profesor 

Jak_cist_literaturu_jako_profesorAutor: Thomas C. Foster
Přeložil: Marek Sečkař
 Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-7491-564-2
Doporučená cena: 329 Kč
Vydáno: 6/2016

Knihu Jak číst literaturu jako profesor vydalo nakladatelství Host.

O autorově prvotině Jak číst romány jako profesor si můžete přečíst v článku na našich stránkách.

 

Ukázka z knihy

Klasickým případem je spisovatel, jehož nejlepší kniha po vydání zapadne. Vezměte si třeba Hermana Melvilla nebo Francise Scotta Fitzgeralda. Melvillovy předchozí romány oslovily spoustu čtenářů, a tak si určitě myslel, že i jeho šílená výprava za bílou velrybou bude zaručený trhák. Nebyla. A nestal se jím ani Fitzgeraldův příběh o romantickém snílkovi, který se snaží přepsat svoji minulost. Velký Gatsby je daleko hlubší než Fitzgeraldovy předchozí knihy, mnohem víc toho říká o lidské přirozenosti a daném historickém okamžiku, že je skoro nepochopitelné, jak se jeho obrovské publikum mohlo najednou odvrátit. Na druhou stranu nelze vyloučit, že se odvrátilo právě proto. Předpověď nadcházející katastrofy působí jako zbytečné sýčkování – dokud katastrofa skutečně nenastane. Lidstvo, poznamenal Fitzgeraldův současník T. S. Elliot, příliš mnoho reality nesnese. Fitzgerald žil každopádně dost dlouho na to, aby viděl, jak se jeho knihy přestávají vydávat a honoráře se postupně ztenčují. Bude trvat celou jednu další generaci, než svět pochopí, jak velký Gatsby skutečně je, a třikrát nebo čtyřikrát déle, než bude Bílá velryba uznána za veledílo. (str. 11)

 

Thomas C. Foster

Thomas C. Foster_foto z archivu autoraThomas C. Foster učil od roku 1975 anglickou literaturu na University of Michigan a o své znalosti se rozhodl  podělit v knize Jak číst romány jako profesor, v ČR vydané v roce 2014. Revidované vydání obohacené o nové  poznatky u nás vychází letos v červnu pod názvem Jak číst literaturu jako profesor. V americkém deníku New York  Times se dostala do žebříčku bestsellerů. Foster je od roku 2014 v důchodu a kromě psaní dalších svých knih se také  věnuje podpoře nadějných a talentovaných spisovatelů.

 Informace a fotografie byly čerpány z nakladatelství Host a přeloženy ze stránek spisovatele.

 

Ohlasy na knihu

Neznám žádné jiné dílo, které by tak živě zprostředkovávalo, jaké to je učit se s vynikajícím profesorem literatury. Thomas C. Foster ve své srozumitelné knize plné zajímavých postřehů výrazně přispívá k prolomení zdi, jež už dlouho rozděluje akademické a běžné čtenáře.

 James Shapiro, spisovatel a profesor Kolumbijské univerzity


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak číst literaturu jako profesor
Zábavný průvodce ke čtení mezi řádky

Foster, Thomas C.

Host, 2016

Napsat komentář