Ve víru imaginace

Ve_viru_imaginace
V dnešních knižních tipech vás seznámíme s trojicí knih, které plně zaměstnají vaši představivost. Nejprve si představíme grafický román o sochaři s nadpřirozenými schopnostmi, poté se přesuneme na mrazivou planetu a nakonec okusíme 17. století.

Patříte mezi fanoušky komiksové tvorby? Pak byste jistě neměli přehlédnout Sochaře, román, který nabízí téměř pět set stran osobitého grafického ztvárnění. Zalistujte si novodobou parafrází faustovské legendy!

Sochař

Smlouva se Smrtí, po jaké touží každý zneuznaný umělec.

Sochař, kterého autor tvořil pět let a který dosáhl téměř pěti set stran, je zároveň oslavou komiksové formy i nádherným grafickým románem.

Jedná se o faustovskou legendu. Sochař jménem David Smith byl vypuzen z newyorské umělecké scény. Dealeři umění ho kdysi nazývali „tím druhým Davidem Smithem“, aby ho odlišili od Davida Smithe, kralujícího v uměleckém centru Storm King; teď mu neříkají nijak. Bez peněz a zoufalý se setkává s duchem svého prastrýce Harryho a na jeho otázku „co bys dal za své umění?“ David odpoví „svůj život“. A Smrt v podobě Harryho mu nabídne schopnost vytvořit holýma rukama cokoli – z betonu, oceli, lidského těla – a dá mu dvě stě dnů, aby si svou schopnost užil, než zemře.
Ale rozhodnutí, co má vlastně tvořit, je těžší, než si představoval. Když navíc v hodině dvanácté nalezne svou životní lásku, bude to mít ještě obtížnější!

Sochař je příběh o touze hraničící s posedlostí; o zoufalých a neobratných krůčcích mladé lásky; a také skvělým, všednodenním portrétem nejúžasnějšího světového velkoměsta. Vypráví o drobných, vřelých, lidských okamžicích obyčejného života i o skrytých silách, dřímajících pod povrchem. Scott McCloud napsal slavnou knihu o tom, jak funguje komiks; teď zabrousil do oblasti velké románové fikce svým strhujícím, zábavným a nezapomenutelným příběhem.

Autor: Scott McCloud
Přeložila: Simoneta Dembická

Počet stran: 496
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 152×215 mm
ISBN: 978-80-7462-932-7
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Sochař vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Ve_viru_imaginace_ukazkovy_obrazek_Sochar

Další ukázkové obrázky naleznete pod následujícím odkazem.

Ohlasy na knihu

„Sochaře od Scotta McClouda považuji za nejlepší grafický román, který jsem v posledních letech četl. Vypráví o umění a lásce, a o tom, proč se stále znovu o něco snažíme. Zlomí vám srdce.“

Neil Gaiman

„Je to vynikající a nesmírně poutavá kniha. Z hlediska kresby postav a mravního poselství je stejně půvabná jako viktoriánský román; a nějak se jí daří skloubit vhled do subjektivity umění se svěžím portrétem hipsterského života ve velkoměstě jednadvacátého století.“

The Guardian

O autorovi

Scott_McCloudScott McCloud (*1960) se narodil v Bostonu a je kreslířem a propagátorem komiksu jako uměleckého žánru. Vytvořil komiksovou sérii Zot!, poté se věnoval spíše teorii komiksu. Je známý jako autor knihy Understanding Comics (česky Jak rozumět komiksu, BB/art, 2008), kde komiksovou formou popisuje vymezení pojmu, dějiny, mezníky a nejdůležitější představitele komiksu. Sochař je autorovým prvním grafickým románem a prvním dlouhým příběhem s dospělými protagonisty.

Zdroj informací a obrázku: nakladatelství Jota

————————————————

Vyhnanství, mrazivá planeta v dalekém vesmíru a křehké lidské tělo – tak by se dala charakterizovat počáteční situace hlavní hrdinky nové vesmírné trilogie Ve službách Spravedlnosti. Začtěte se do této nové a neotřelé fantasy!

Ve službách Spravedlnosti

Ve vyhnanství na mrazivé planetě, kdesi ve vesmírném zapadákově, se originální hrdinka Breq pokouší o dokončení své mise. Kdysi bojovala v podobě obrovské vesmírné transportní lodi Spravedlnost Toren: měla k dispozici neomezenou umělou inteligencí a propojovala tisíce vojáků ve službách rádčké civilizace, jež ovládla celou galaxii. Nyní následkem zrady o své výlučné a vlivné postavení přišla a ocitla se za trest lapená v křehkém lidském těle, ke všemu ještě ženském. A zatím moc neví, co si s ním počít. Stojí před ní řada nezodpovězených otázek, ale především v ní hoří touha po pomstě.

První díl vesmírné trilogie se ve světě sci-fi stal hned po vydání naprostou senzací a i druhý díl už je nominován na nejlepší knihu tohoto žánru na čtenářském serveru Goodreads.
Svým tématem ovšem přesahuje úzce scifistické publikum a oslovuje mnohem širší škálu čtenářů. Kniha krom celé řady jiných získala všechny tři nejprestižnější ceny v žánru sci-fi: Nebulu, Huga i cenu Arthura C. Clarka.

Autorka: Ann Leckieová
Přeložil: Petr Kotrle

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-259-0508-1
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Ve službách Spravedlnosti vydalo nakladatelství Plus.

Ukázka z knihy

Občas něco udělám, aniž bych věděla proč. I po tolika letech je to pro mě pořád nové: nevědět, nemít rozkazy, kterými bych se v tu chvíli měla řídit. Proto vám neumím vysvětlit, proč jsem se zastavila a jednou nohou jsem nadzvedla holé rameno, abych se mohla té osobě podívat do tváře.

Byla sice zmrzlá, od krve a samá modřina, ale poznala jsem ji. Jmenovala se Seivarden Vendáj a kdysi dávno byla jednou z mých důstojnic, mladou poručicí, kterou nakonec povýšili a pověřili velením na jiné lodi. Myslela jsem, že je tisíc let po smrti, ale ona byla tady, o tom nemohlo být pochyb. Přikrčila jsem se a nahmatala jsem jí pulz, velice mělký dech.

Ještě žila. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázkovou kapitolu.

————————————————

Ať už patříte mezi milovníky literatury, historie, detektivních příběhů, napětí, intrik či imaginativních obrazů, s titulem Dumasův klub si přijdete na chuť. Ostatně, posuďte sami…

Dumasův klub

Na počátku byla vražda a rukopis jedné kapitoly Tří mušketýrů. Ověření pravosti rukopisu vezme nájemný lovec knih Lucas Corso jako melouch k větší zakázce: má vypátrat, který ze tří zdánlivě identických exemplářů vzácného tisku ze 17. století je pravý – a lze jím vyvolat ďábla. Corso se zprvu lehce přiživuje na závislosti těch, pro koho jsou knihy přímo drogou. Pak se však ocitne v osidlech tajemného plánu a čelí smrti, kterou začne kdosi rozsévat podle scénáře jak vystřiženého z Dumasových románů. Do cesty se Corsovi navíc postaví krásná dívka – anděl, či ďábel? Autor rozehrává umnou partii, v níž splývají hranice mezi literaturou, černou magií, hrou a realitou, a drží čtenáře v napětí až po překvapivý závěr.

Dílo jednoho z nejčtenějších španělských spisovatelů zfilmoval Roman Polanski pod názvem „Devátá brána“ s Johnym Deppem v hlavní roli.

Autor: Arturo Pérez-Reverte
Přeložila: Anežka Charvátová

Počet stran: 368
Vazba: flexi
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-257-1669-4
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Dumasův klub vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Záblesk světla promítl na stěnu oběšencovu siluetu. Tělo nehybně viselo na lustru uprostřed salónu, kolem pobíhal fotograf, a jak cvakal fotoaparátem, tělo v jeho blescích vrhalo stín na obrazy, pak na skleníky s porcelánem, police s knihami a roztažené záclony na velkých oknech, za nimiž padal déšť.

Vyšetřující soudce byl mladý. Měl řídké, rozcuchané a ještě mokré vlasy, stejně jako byl mokrý jeho plášť, nechal si jej přehozený přes ramena, zatímco diktoval protokol zapisovateli, který seděl na pohovce a psal na kufříkovém psacím stroji položeném na židli. Jeho ťukání podbarvovalo monotónní hlas soudce a tiché komentáře policistů, přecházejících po místnosti.

„…V pyžamu a v županu. Smrt nastala udušením po zadrhnutí pásku od županu. Mrtvola má ruce vpředu spoutané kravatou. Na levé noze je navlečená trepka, druhá noha je bosá…“ (str. 11)

O autorovi

Arturo Pérez-Reverte se narodil roku 1951 v Cartageně ve Španělsku. Je zkušeným reportérem a uznávaným autorem řady knih. V osmdesátých a devadesátých letech minulého století se jako novinář zúčastnil řady válečných konfliktů, záhy se však začal věnovat vlastní prozaické tvorbě. Není divu, že americký časopis The New York Times Book Review jej považuje za nejlepšího španělského autora současnosti: na svém kontě má miliony prodaných výtisků doma i v zahraničí, což ho řadí mezi nejpřekládanější světové spisovatele. Za svou literární práci získal řadu ocenění a roku 2003 se stal členem španělské Královské akademie.
Svůj první román Husar vydal roku 1986, o dva roky později vyšel Šermířský mistr. Třetí knihou byl Vlámský obraz (1990), po němž následovaly prózy Dumasův klub (1993) a Území Komančů (1994). Od poloviny devadesátých let píše Pérez-Reverte sérii knih lehčího žánru s postavou kapitána Alatristeho, v roce 2000 vydává Hřbitov bezejmenných lodí.

Zdroj informací: bux.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSochař

McCloud, Scott

Jota, 2016

zobrazit info o knizeVe službách Spravedlnosti

Leckieová, Ann

Plus, 2016

zobrazit info o knizeDumasův klub
aneb Richelieuův stín

Pérez-Reverte, Arturo

Argo, 2016

Napsat komentář