Zasoutěžte si o příběhy tří žen v jednom románu

Nulta-hodina-perex
Kniha švédské autorky Lotty Lundbergové spojuje tři příběhy, které se odehrávají v různých dobách, na různých místech a mají tři hlavní hrdinky. Přesto je autorka dokázala umně propojit a přináší tak čtenářům nezapomenutelný zážitek.

Záhadný a komplikovaný svět žen

Nultá hodina, Stunde Null, je termín, který se v Německu používá pro označení období bezprostředně po druhé světové válce, období, kdy celá země ležela v troskách, na nichž lidé zatížení těžkým břemenem viny museli vystavět nový svět. Tento román vyrůstá z představy ženy, jejíž svět se náhle zhroutil, ženy v její nulté hodině – který směrem se vydá?

Rok 1945. Spisovatelka Hedwig Lohmannová míří z bombardováním zničeného Berlína do kláštera v Anastasiendorfu. Její dcerku poslalo gestapo během války na pouť peklem. Mohla se Hedwig obětovat místo ní? Kde je Holčička teď? Je ještě vůbec naživu?

Rok 2004. Ingrid se vzdá své terapeutické praxe a přestěhuje se na malý ostrůvek, aby tam pečovala o svého nemocného muže. Na ostrově však žije i Hanna, spisovatelka, která postupně nenápadně vráží mezi oba manžele klín, obrací jejich soužití vzhůru nohama.

Rok 1983. Isa je výjimečně vnímavé a chytré děvče. Když se její rodiče rozejdou a maminka ji opustí, začnou se v jejím magickém světě dít strašlivé věci a ona skončí v péči psycholožky. Jednoho dne vymyslí Velkou terapeutickou hru, ve které naštěstí existují i způsoby, jak se neztratit v Chaosu a napravit nepřátelský svět.

Lotta Lundbergová tyto tři hlasy splétá dohromady s velkou dovedností a způsobem připomínajícím bestseller Hodiny Michaela Cunninghama. Autorce se podařilo nejen velmi empatickým a věrohodným způsobem vykreslit období po druhé světové válce, její mistrovství spočívá zejména v nekompromisním odhalování vnitřního světa všech tří žen v mezní životní situaci a hledání odpovědí na existenciální otázky: Co je úkolem ženy? Jak nemyslet na tíhu viny? Kolik spoluúčasti si člověk smí připustit a kolik popřít, aby dokázal žít dál? Dokáže člověk přijmout další šanci, když už prošel tou nejstrašnější zkušeností? Kniha Nultá hodina je v mnoha ohledech nezapomenutelnou a nové obzory otevírající čtenářskou zkušeností.

 

Nultá hodina

Autorka: Lotta Lundbergová

Vydalo: nakladatelství Kniha Zlín
Překlad: Viola Somogyi
Počet stran: 341
Vazba: vázaná
Vydáno: 4/2016
ISBN: 978-80-7473-429-8

Přečtěte si více o knize Nultá hodina, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Kniha Zlín. A nezapomeňte také na ukázku.

Nakladatelství Kniha Zlín vzniklo roku 2004. Od té doby se v rámci svých edic FLEET, TRACK, NEEWIT, WALT a TEMA snaží nabízet čtenářům to nejkvalitnější, co se v současné době objevuje na (nejen) evropském knižním trhu. Kniha Zlín vydává také původní díla českých autorů, poezii a literaturu faktu. Pozornost věnuje též literátům spojeným se zlínským regionem.

 

Ukázka z knihy

Kdybych zmizela a byla pryč tak dlouho, že by se muselo zavolat na policii, protože by si začali dělat starosti, tak by skoro nikdo nevěděl, kde mě mají hledat.
To je moje oblíbená fantazie. Že jsem zmizela, policie parkuje na Björkbacksvägen, projdou dovnitř mezerou v živém plotě kolem schránky na dopisy a po cestičce k domu a zazvoní. A nikdo nic neví.
Nevím, proč je tak příjemné myslet na to, jak stojí v předsíni a nikdo nic neví. Možná vědí, co jsem měla na sobě, když mě viděli naposledy, a co jsem ten večer měla dělat, možná také kolik centimetrů měřím a jakou mám barvu vlasů, ale nikdo by nevěděl, kdo jsem, po čem toužím ani co se odehrává v mém nitru. Nikdo by nevěděl, kolik vážím. To nevěděl nikdy nikdo. Vím jen, že jsem odjakživa byla příliš těžká na to, abych někomu mohla sedět na klíně.
Stáli by tam mezi svými totemy a bločky receptů a nikdo by nedokázal policii poskytnout jedinou cennou informaci. (str. 18)

 

O autorce

Lotta-LundbergovaLotta Lunbergová (1961) vystudovala politologii. Během Studené války působila jako turistický průvodce za železnou oponou. Pracovala v barech v Key Largo a Limericku a byla předsedkyní Ženského krizového centra v Upssale. V současnosti žije v Berlíně, pravidelně píše sloupky pro noviny Svenska Dagbladet a vyučuje tvůrčí psaní.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Kniha Zlín)

 

Vyhrajte knihu Nultá hodina

Přestože každá z hrdinek žije v jiné době a v podstatě si nejsou ani jinak podobné, spojují je stejné otázky, na které se snaží nalézt odpovědi, a v jejich příbězích můžete cítit jisté propojení, které vyvrcholí na konci románu. Životy Hedwig, Isy a Ingrid jsou stejné jako ty vaše – leckdy drsné a napínavé, dojemné a především výjimečné, tak neváhejte a začtěte se do knihy právě nyní.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Kniha Zlín vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Nultá hodina vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Nultá hodina
probíhá od 30. dubna do 13. května 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 romány Nultá hodina

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNultá hodina

Lundbergová, Lotta

Kniha Zlín, 2016

Zasoutěžte si o příběhy tří žen v jednom románu - DISKUZE

Počet reakcí: 4
  1. nadamal napsal:

    Včera jsem si vyzvedla Pronikavý smích. Děkuji za výhru.To byla opravdu rychlost.

  2. cecilka napsal:

    Všude kolem černý les – dnes mi přišla tato kniha. Děkuji za výhru.

  3. Acissej napsal:

    Všude kolem černý les – kniha přišla, děkuji! Doufám, že ji nebudu muset číst při svíčkách… Bydlíme totiž v lese…

  4. Acissej napsal:

    Děkuji za knihu Nultá hodina. Poutavá anotace, určitě se bude číst jedním dechem!

Napsat komentář