Zasoutěžte si o pohled do historie medicíny

Podivna-medicina-perex
Dějiny lékařské praxe nejsou plné jen velkých a převratných objevů, díky kterým se medicína posunula vpřed, ale najdeme v nich i mnoho omylů, chybných vědeckých závěrů a podivných léčebných praktik. A právě o nich si můžete nyní přečíst více.

Bizarní ošetření a léčebné metody

Kniha Podivná medicína nabízí pronikavý pohled na lékařskou praxi v průběhu historie. Upozorňuje na pochybné myšlenky, bizarně prováděná ošetření a na nejhrubší myslitelné chyby, jichž se lékaři dopouštěli. Kniha popisuje aplikaci chybných vědeckých závěrů stejně jako procedury, z nichž se obrací žaludek a které napáchaly na pacientech více škody než užitku. Najdeme v ní jména celého zástupu lékařů, vědců a snílků, kteří nevědomky otáčeli pozpátku ručičkami pomyslných hodin vývoje medicíny.

Čtenář se například dozví, že se staří Egypťané snažili dnu léčit pomocí elektrického úhoře nebo že středověcí lékaři strkali pacientům do úst zapálené svíčky, aby odtamtud vypudili neviditelné červy, kteří jim ohlodávali zuby. Že renesanční lékaři určovali dobu operace podle postavení hvězd, kromě toho radili epileptikům, ať si shánějí krev čerstvě sťatých zločinců. Nebo že dr. Walter Freeman – přední světový praktik v oblasti lobotomie – prováděl své zákroky během prázdninových cest s rodinou. Do rodinného vozu naložil kromě dětí i chirurgické nástroje a pak již mohl mezi dny strávenými kempováním v lesích nořit sekáček na led do očních důlků svých pacientů…

 

Podivná medicína

Autor: Nathan Belofsky

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Lumír Mikulka
Počet stran: 208
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 2/2016
ISBN: 978-80-7462-930-3

Přečtěte si více o knize Podivná medicína, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum. Můžete si také přečíst náš článek.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Lékaři se zobáky

Během let, kdy zuřil mor, se mnoho (ne-li většina) „lékařů“ před svými pacienty ukrývalo, pokud rovnou jednoduše neuprchlo. Odvážní, kteří setrvali (většinou se jednalo o praktické chirurgy), se pokoušeli ochránit před nákazou pomoci masek připomínajících ptáky. Tyto masky mívaly zobáky dlouhé něco přes půl metru. Někteří lidé proto oněm chirurgům říkali „lékaři se zobáky“.
Zobáky fungovaly jako primitivní plynové masky. Byly naplněny aromatickými bylinami a kořením, které měly přemoci sílu „špatného vzduchu“. Otvory pro oči v maskách byly zakryty červeně zabarveným sklem, jež mělo chránit před uhranutím. (str. 49)

 

Vyhrajte knihu Podivná medicína

Napříč staletími od starověkého Řecka a Egypta až po celkem nedávnou dobu padesátých let minulého století provede čtenáře publikace, jejímž autorem je americký právník Nathan Belofsky. Stěží uvěřitelné omyly a závěry badatelů, diletantské léčebné metody a šokující praktiky jsou podpořeny úryvky z dobových zdrojů, díky čemuž poskytuje kniha ještě zajímavější pohled široké veřejnosti. Stejně tak vás možná zaujmou známá jména lékařů, kteří se proslavili svými velkými objevy. I oni totiž za sebou mají přehmaty, i když ty byly dávno překonány právě jejich úspěchy. Přesvědčte se o tom právě nyní sami.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám navíc přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Podivná medicína vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Podivná medicína
probíhá od 28. března do 3. dubna 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 2 populárně naučné knihy Podivná medicína

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePodivná medicína

Belofsky, Nathan

Jota, 2016

Napsat komentář