O medicíně děsivě, ale pravdivě

Nathan Belofsky_Podivna medicina
Spisovatel Nathan Belofsky je autorem strašidelné a znepokojivé práce Podivná medicína. Jak název napovídá, kniha přináší bizarní, avšak pravdivý obraz historie lékařství. Nechte se ohromit hrůznými praktikami našich předků!

Kniha Podivná medicína nabízí pronikavý pohled na lékařskou praxi v průběhu historie. Upozorňuje na pochybné myšlenky, bizarně prováděná ošetření a na nejhrubší myslitelné chyby, jichž se lékaři dopouštěli. Kniha popisuje aplikaci chybných vědeckých závěrů stejně jako procedury, z nichž se obrací žaludek a které napáchaly na pacientech více škody než užitku. Najdeme v ní jména celého zástupu lékařů, vědců a snílků, kteří nevědomky otáčeli pozpátku ručičkami pomyslných hodin vývoje medicíny.

Čtenář se například dozví, že se staří Egypťané snažili dnu léčit pomocí elektrického úhoře nebo že středověcí lékaři strkali pacientům do úst zapálené svíčky, aby odtamtud vypudili neviditelné červy, kteří jim ohlodávali zuby. Že renesanční lékaři určovali dobu operace podle postavení hvězd, kromě toho radili epileptikům, ať si shánějí krev čerstvě sťatých zločinců. Nebo že dr. Walter Freeman – přední světový praktik v oblasti lobotomie – prováděl své zákroky během prázdninových cest s rodinou. Do rodinného vozu naložil kromě dětí i chirurgické nástroje a pak již mohl mezi dny strávenými kempováním v lesích nořit sekáček na led do očních důlků svých pacientů…

 

Podivná medicína

Autor: Nathan Belofsky
Přeložil: Lumír Mikulka

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7462-930-3
Doporučená cena: 268 Kč

Knihu Podivná medicína vydalo nakladatelství Jota.

 

Ukázka z knihy

Až na skvělé výjimky medicínu velké renesanční objevy minuly. Vesalius znovuobjevil anatomii, Ambroise Paré provedl revoluci v chirurgii a William Harvey ukázal, jak v těle obíhá krev. Jejich heroické snažení, pomineme-li obrovský skok ve vědeckém poznání, mělo jen malý dopad na řadové lékaře a jejich praktickou činnost. Hlavní proud medicíny dále plynul postaru a uchovával si stejnou míru nevědomosti a nabubřelosti jako dosud.

Stejně jako dříve chirurgové za těch nejnáročnějších okolností dělali, co bylo v jejich silách. Od Hieronyma Fabricia (1537–1619) se dochovalo následující svědectví:

Chystal jsem se, že uříznu asi čtyřicetiletému muži stehno. Byl jsem připraven použít pilu a kauter. Nemocný začal řvát a všichni kolem mne až na nejmladšího syna, který byl příliš malý a kterému jsem řekl, aby to stehno držel, utekli. A ještě kromě mé ženy, která byla těhotná. Ta držela pacientovu hruď. (str. 47)

Přečtěte si, jak ukázka pokračuje.

 

Řekli o knize

Belofsky vyvolává hrůzu a veselí současně. Během 2 400 let nadělali lékaři více škody než užitku, ale občas doklopýtali ke kýženému zvolání ‚Heuréka!‘

Publishers Weekly

Injekce do zadku proti těmto praktikám vypadá jako procházka růžovým sadem.

Publishers Weekly

Belofsky nabízí fascinující pouť dějinami medicíny od Babylonu přes Řecko, římskou říši, středověk, renesanci a Ameriku devatenáctého století… Kniha Podivná medicína líčí lékaře, kteří byli často urputní a vytrvalí, ale jen občas také doopravdy vynalézaví či geniální.

Tony Miksanek, Booklist

 

Nathan Belofsky

Nathan Belofsky je povoláním právník, žije a pracuje v New Yorku. Jeho práce bývají citovány v předních periodikách jako The New Yorker Book Bench, Publishers Weekly a Booklist. V roce 2010 vydal Knihu o podivných a kuriózních právních zvláštnostech (The Book of Strange and Curious Legal Oddities, 2010) a o tři roky později následovala Podivná medicína (Strange Medicine, 2013). Je také autorem webové stránky www.strangemedicine.com.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.

 

Doporučujeme

Zajímá vás, jaké bylo lékařství třeba ve starém Egyptě nebo ve středověku? Pak by vás určitě mohla zaujmout knížka Lékařství starých Egypťanů I. Úžasně zajímavá je i kniha Ptačí medicína, přečtěte si náš článek o ní, anebo rovnou recenzi.


Nakladatelství Jota vydalo již více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Publikuje tvorbu českých autorů i překlady z cizích jazyků. Patří mezi jedno z největších nakladatelství v České republice. Publikace se soustředí v několika edičních řadách.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePodivná medicína

Belofsky, Nathan

Jota, 2016

Napsat komentář