Záhada „hanáckého Stonehenge“

Jitka Lenkova_Hanacke Stonehenge
Pojďme se společně zamyslet nad jedním nedávným archeologickým objevem, který už nikdy neuvidíte. Zato památky, které se chystáme navštívit s naší Knihovnou J. M. Hovorky ve Statenicích, vidět můžete. Když budete chtít. 

Tak koukám z okna na ten „teplotně podprůměrný“ březen a plán vycházek organizovaných naší knihovnou pro jistotu posouvám ještě blíže k létu. Spolu s naší knihovnicí Květou Englerovou stále přemýšlíme, co přichystat zajímavého.

Na loňský seminář o finanční gramotnosti seniorů a sebeobraně proti manipulativním technikám některých prodejců, zdarma a s občerstvením, přišli hlavně naši známí a rodinní příslušníci, celkem šest lidí. Na předvánoční výrobu vánočních dekorací s profesionální floristkou, s chvojím zdarma a s možností výhodného nákupu různých přízdob dorazila jediná zájemkyně s dvěma syny. Teď budeme zdobit vajíčka, na duben jsme přichystaly besedu s lékárnicí na téma „Jak ušetřit za léky“, na květen zahrádkářskou burzu a o červnovém slunovratu se s jedním psychotronikem sejdeme u menhiru v Horoměřicích (viz foto).

Jitka Lenkova_Menhir v Horomericich

Doufám, že jednak nenastane „teplotně podprůměrný“ červen, jednak se nás tam sejde víc než jen my tři – tedy psychotronik, knihovnice a já. A i kdyby, odradit se nenecháme. V létě ještě chceme vyrazit na „energeticky silné místo“, vrch Kamýk v sousedních Velkých Přílepech, a k památce kousek za obcí zvané sv. Juliána, skromnému pozůstatku někdejší tzv. „jezuitské barokní krajiny“. Chceme tak obyvatelům naší obce, z nichž mnozí se přistěhovali teprve nedávno, ukázat, v jak pozoruhodném kraji bydlí.

I když někdy to opravdu není jednoduché. Mám teď před sebou nákres dalšího tajemného místa, které kolegové novináři nazvali „hanácké Stonehenge“. Zřejmě jen proto, že se na ně podívali jen letmo, nebo vůbec ne. Stavba, která kdysi stála u Brodku u Prostějova, totiž vůbec není kruhová. Jen snad pochází z té doby, kdy vzniklo i Stonehenge (pomineme-li úskalí datování této památky) a snad stejně jako Stonehenge sloužilo jako kalendář předpovídající určité astronomické jevy (pomineme-li úskalí tohoto výkladu u Stonehenge). Jediné, co víme bezpečně, že tato lineární stavba je orientována přesně ve směru východ–západ. Má-li však být stará až 6000 let, v době svého vzniku se nutně musela od této osy odchylovat, a to vzhledem k precesi zemské osy. Ta totiž neukazuje stále k jednomu místu na obloze, tj. na sever, ale opisuje kolem něj ovál. Jedno takové „kolečko“ jí trvá cca 26 000 let, což nám, lidem, může být jedno, ale u tisíce let starých staveb to už svou roli hraje.

Tuhle stavbu nikdy neuvidíte. Dochovaly se z ní jen základy, o povaze nadzemní části víme jen maličko. Do těch kruhových jam prý byly zasazeny dřevěné kůly, ale už není jasné, zda mezi těmi kůly byly třeba ještě nějaké stěny, anebo zda se nad nimi klenula nějaká střecha. Nakonec dnes už neuvidíte ani ty základy. Stavba dálničního přivaděče stavbu odhalila a téměř vzápětí zase zahalila, resp. překryla. Archeologům to nevadí, co mohli, to v terénu prozkoumali, napsali odbornou zprávu a celou věc odložili.  Což je podle mě docela dost škoda.

Takže jestli se vám chce, popřemýšlejte a napište do komentáře, k čemu asi mohla taková stavba neolitickým zemědělcům sloužit a proč jim připadalo důležité ji postavit, i když se místo toho mohli věnovat čemukoliv jinému, třeba odpočinku. Takové dobrodružství ducha má tu výhodu, že se nechá provozovat pěkně doma v teple, když už letos platí, že „březen, za kamna vlezem“. A protože „duben, ještě tam budem“, máme na to, vy i já, času dost.

Nákres a foto: Jitka Lenková


Jitka Lenková

Jitka Lenkova_profilove fotoJitka Lenková (www.zahadno.bloger.cz) vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a po sametové revoluci se začala více věnovat problematice nejrůznějších záhad, o nichž napsala řadu knih. Jako publicistka se snaží o nezaujatý, věcný pohled, zároveň však upozorňuje na některé „podivnosti“, kterým má současná věda tendenci se vyhýbat. Mezi ně patří třeba některé pozoruhodné archeologické objevy v okolí jejího bydliště, obce Statenice (okr. Praha-západ). Je autorkou stovek článků nejen o záhadologických, ale i jiných tématech, aktuálně publikuje v časopisech Fakta a svědectví, Ve hvězdách a Mám talent. Scénáristicky se podílela na seriálu Záhady Toma Wizarda. Působí rovněž jako šéfredaktorka obecního Zpravodaje Statenic a Černého Vola a kronikářka obce Statenice. Napsala několik zajímavých knih, z nichž uvádíme např. Mimozemšťané v Čechách (2012, 2. vydání, spoluautorem je manžel Ladislav Lenk), Konec světa (2012), Záhadné vynálezy minulosti (2014) a Tajemná místa Česka (2016). Všechna tato díla vydalo nakladatelství XYZ.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMimozemšťané v Čechách
Setkání třetího druhu

Lenk, Ladislav - Lenková, Jitka

XYZ, 2012

zobrazit info o knizeKonec světa

Lenková, Jitka

XYZ, 2012

zobrazit info o knizeZáhadné vynálezy minulosti

Lenková, Jitka

XYZ, 2014

zobrazit info o knizeTajemná místa Česka
Vzrušující putování po lokalitách opředených rouškou tajemství, záhad a mysterií

Lenková, Jitka

XYZ, 2016

Napsat komentář