Na letošní sklizeň květin vás připraví Notes Jany Vlkové

Notes (16)
Propadli jste Květinové kuchařce, ale nevíte, kdy nastává ten nejvhodnější čas na sběr jedlého kvítí a býlí? Tento problém vyřeší nový Notes Květinové kuchařky, jenž vám poradí, kdy a kam se pro květiny vydat.

Jana Vlková se s nadsázkou označuje za expertku na jedlé kvítí a býlí. Na Univerzitě Karlově vystudovala ekologii a žurnalistiku. Své dvě velké vášně, vaření a květiny, spojila ve své Květinové kuchařce (jejíž recenzi jsme vám přinesli), ke které si nachází cestu čím dál více lidí. Autorka o jedlých rostlinkách pořádá přednášky pro širokou veřejnost a během jara a léta také vede semináře v přírodě, kde zájemcům ukazuje, jak je sbírat a následně využít v kuchyni.

květiny můžete použít například do dezertu

květiny můžete použít například do sladkého dezertu

Sběr květin je náročný nejen na vyhledání vhodné lokality, ale také na správné načasování. Aby bylo vaření s květinami pro čtenáře jednodušší, autorka se rozhodla vydat doplňující Notes Květinové kuchařky, v němž radí, kam se pro konkrétní rostlinky vypravit a kdy nastává pro jejich sběr optimální doba. Oba květinové tituly u nás Janě Vlkové vydalo nakladatelství Smart Press.

Notes květinové kuchařky

Notes Květinové kuchařky

Svůj nový Notes autorka pokřtila v restauraci Eska ve čtvrtek 18. února. Za kmotry své knížky si vybrala Víta Janouše, pěstitele květinové „bižuterie“ a majitele firmy Personal Green, a renomovaného zahradníka Jakuba Krulicha ze Zahradnictví Krulichovi.

Notes (13)

zahradník Jakub Krulich

Autorka prozradila, že už od první chvíle chtěla ke Květinové kuchařce vydat doplňující nástěnný kalendář, který by radil, kdy pro býlí na louku vyrazit. Nejprve se však čekalo, zda bude mít vaření s květinami u českých čtenářů vůbec úspěch. Nakonec místo kalendáře vznikl praktičtější notes, který si mohou lidé snadno přibalit do svého zavazadla, až půjdou na květinovou výpravu.

dodavatel jedlého kvítí a býlí do restaurací Vít Janouš

dodavatel jedlého kvítí a býlí do restaurací Vít Janouš

„Rostliny jsou individualistické. Rostou, kdy a kde chtějí. V jednu chvíle je černého bezu všude plno, pak není nikde k nalezení. Když si třeba v červenci chcete udělat bezinkovou limonádu, najednou zjistíte, že nemáte z čeho a musíte si na ni počkat celý další rok.“

Autorka Notesu Květinové kuchařky Jana Vlková

autorka Notesu Květinové kuchařky Jana Vlková

Během slavnostního křtu jsme si vyslechli pár slov i od šéfkuchaře Esky Martina Štangla, který přítomným představil filosofii tohoto podniku, jež si zakládá na kvalitních surovinách a poctivé přípravě pokrmů.

šéfkuchař restaurace Eska Martin Štangl

šéfkuchař restaurace Eska Martin Štangl

Eska se může pyšnit vlastní pekárnou. Do jejího fungování a hlavně do správného zacházení s čerstvým, domácím pečivem nás zasvětil Aleš Karpíšek, jenž má pekárnu na starost.

hosté mohli vyzkoušet několik variací domácích pomazánek

hosté mohli vyzkoušet několik variací domácích pomazánek

„Když jsme jako kluci chodili do krámku pro chleba, tak jsme ho přinesli domů vždy čerstvý, ale maminka nám říkala, že se nejdřív musí snít ten starý. A tak jsme celý život jedli starý chleba. Já se to snažím dělat obráceně. Každý den si koupím raději jen čtvrtku chleba, než celý.“

Aleš Karpíšek se stará o pekárnu

Aleš Karpíšek se stará o pekárnu

Každý, kdo měl zájem dozvědět se o Esce více, se mohl zúčastnit krátké exkurze, během níž Martin Štangl provedl všechny zvědavce kuchyní a seznámil je s postupy a technikami, jež se při vaření v této restauraci používají.

s rostlinkami to jde i na slano

s rostlinkami to jde i na slano

Součástí křtu byla rovněž bohatá ochutnávka květinami a býlím obohacených jídel. Pro hosty byly připraveny slané i sladké jednohubky, domácí limonáda, sladké dezerty a chlebíčky s různými druhy domácích pomazánek.

sladké jednohubky

sladké jednohubky

Zatímco běžně bývá zvykem, že se na nově vydané knížky připíjí šampaňským, Jana Vlková si pro svůj Notes Květinové kuchařky zvolila dost netradiční prostředek. Společně s kmotry svou novou knížku pokřtila hnojem.

křtilo se stylově hnojem

křtilo se stylově hnojem

Kalendárium a zápisník v jednom potěší všechny „kytkožrouty“ (jak autorka něžně označuje milovníky květinových jídel), jež se sběrem rostlinek nemají velké zkušenosti a rádi uvítají pomocnou ruku ženy, která má mnohaletou praxi.

i klasickou čokoládovou bábovku lze ozvláštnit květinami

i klasickou čokoládovou bábovku lze ozvláštnit květinami

V útlé, drobné knížečce najdou informace nejen o tom, kdy a kde co roste, ale také, co si s sebou vzít do terénu, jak nasbírané rostliny v pořádku donést domů a jak je následně uchovávat, aby zůstaly co nejdéle čerstvé. Velkou část tvoří také prostor pro poznámky, kam si můžete zapsat své vlastní zážitky a postřehy ze sběru.

Květinová kuchařka má konečně i svůj Notes

Květinová kuchařka má konečně i svůj Notes

Jestliže vás zaujala Květinová kuchařka a rádi byste si svůj jídelníček občas zpestřili nějakým pokrmem s býlím, tento Notes se vám bude jistě hodit. Tím spíš, pokud si rostlinky chcete sbírat sami.

Ochutnat jsme mohli  několik druhů jednohubek

fantazii se meze nekladou

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNotes Květinové kuchařky

Vlková, Jana

Smart Press, 2016

Napsat komentář