Jaké bylo lékařství ve středověku?

ptaci-medicina
Zajímají vás dějiny každodennosti? Pak je tato kniha určená přímo vám! Mezi dějiny totiž patří také lékařské praktiky a různá doporučení, která se v medicíně v minulosti používala. Pojďte se s námi podívat na knihu Ptačí medicína.

Dílo německé mystičky a vizionářky, přezdívané „rýnská Sibyla“, abatyše kláštera sv. Disiboda u Bingen a zakladatelky dvou dalších klášterů (Rupertsbergu v r. 1150 a Eibingenu v r. 1165), Hildegardy z Bingen, dodnes udivuje svým rozsahem (kromě četných vidění je autorkou řady spisů lékařských a přírodovědných, kázání, básní, hymnů, množství dopisů a také jednoho dramatu), neobvyklým v době, kdy drtivá většina žen byla negramotná a jen hrstce z nich se dostalo formálního vzdělání. To ostatně postrádala i Hildegarda, která vděčí za své znalosti své představené Juttě ze Sponheimu a za sepsání svých děl pak sekretáři mnichu Volmarovi.

Knihu Ptačí medicína vydalo nakladatelství Academia

Ptačí medicína

Autor: Hildegarda z Bingenu

Překlad: Jana Fuksová
Počet stran: 184
Formát: 130×200
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-200-2302-5

Přečtěte si více o knize Ptačí medicína!

 

Přečtěte si také naši recenzi Středověká ptačí medicína s krátkou ukázkou z knihy!

Výsledkem autorčina velkého zájmu o přírodu jsou dva spisy – příručka praktické medicíny Causae et curae a část původně zamýšleného většího díla, přírodovědně-medicínský spis Physica, jehož šestý oddíl věnovaný ptákům (Lib. VI., De avibus) předkládáme čtenáři v českém překladu. Devět knih tohoto díla, zahrnujícího herbář, bestiář a lapidář, je rozděleno do 513 kapitol, zkoumajících léčivé vlastnosti živé i neživé přírody. Oddíl De avibus pojednává v návaznosti na jiné starověké či středověké přírodovědné spisy o 72 létavcích, části jejichž těl mohou být užitečné v medicíně, autorka se věnuje také popisu vzhledu jednotlivých opeřenců, jejich přirozenosti, typických vlastností či zvyklostí a uvádí u většiny z nich také recepty, jak připravit účinný lék. Pro dnešního čtenáře je to čtení nepochybně zajímavé, třebaže se magické praktiky mohou z pohledu současné medicíny jevit přinejmenším jako úsměvné, přesto je spis cenným zdrojem poznatků nejen ze středověkého lékařství, ale rovněž i pro autorčiny přesné postřehy z oblasti přírodovědné. Způsob využívání určitých bylin a taktéž některá Hildegardina dietetická doporučení zůstávají platná i v současné době.


Nakladatelství Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePtačí medicína

Bingen, Hildegarda von

Academia, 2013

Napsat komentář