Nová sbírka nejznámějšího současného českého dekadenta

big_ja-uz-chci-domu-TpC-2539131
Po pěti letech čekání se mohou fanoušci kultovního českého dekadentního básníka J. H. Krchovského konečně zaradovat, vyšla totiž jeho nejnovější básnická sbírka Já už chci domů.


Jeden z nejmladších českých samizdatových básníků J. H. Krchovský, autor básnické sbírky Já už chci domů, kterou vydalo před Vánoci roku 2015 nakladatelství Host, se narodil roku 1960 v Praze. V mládí byl ovlivněn prostředím pražského undergroundu a zejména osobností Egona Bondyho. Od svých dvaceti let publikoval v samizdatu a po revoluci roku 1989 i časopisecky, jeho básně se objevily v řadě zahraničních periodik. Od roku 2007 hraje na kytaru a zpívá v kapele Krch-off band, věnuje se také kreslení (sbírku Mladost – Radost si sám ilustroval). Mezi jeho díla patří například sbírky Noci, po nichž nepřichází ráno, Leda s labutí, Básně, Poslední list, Nad jedním světem a Dvojité dno.

Krchovského sbírka Já už chci domů obsahuje šedesát pět chronologicky seřazených básní (vznikaly mezi červencem 2011 a červencem 2015), které spojují témata smrti, erotiky, pocitu samoty, smutku, strachu, opojení alkoholem a pochybností nad smyslem existence. Verše jsou precizně vázané pevným rýmem, básně mají nejčastěji čtyři verše a oplývají neotřelými slovními obraty a originálními rýmy.

Já už chci domů, stýská se mi tady
už přijeďte si pro mě, já chci domů!
Váš… Přilepil jsem známku slzou z brady
a neodeslal. Nemám kam a komu
(Červenec 2011)

Jak sám čtenář pozná (pokud nečetl některé z autorových básní již dříve – v takovém případě jej jistě potěší, že se básník drží zavedeného stylu a kvality), Krchovského poezie je plná šibeničního humoru, morbidity a pochybností o životě. Jeho básně, mající pointu, jsou provokativní, nihilistické, emotivní, cynické, sebeironické a smutné. Všudypřítomný žal občas projasňuje téma lásky, jež je však líčena jako pitoreskní, tragická a nestálá záležitost. Ačkoli některé jeho verše vyznívají zvrhle a oplzle, obsahují zároveň tesknou a intimní linku.

Tak ještě jedno jaro tedy?!
no dobrá, ale naposledy!
ňák přetrpím to do podzimu
už ale prosím žádnou zimu
(Leden 2012)

Sbírka Já už chci domů shrnuje básníkovu tvorbu za posledních pět let. Jeho propracované básně potěší zejména ty milovníky poezie, kteří u četby básní rádi hloubají nad temnými stránkami lidského života a umí se vcítit do dekadentní atmosféry samoty, smutku a obav nad smrtí. Krchovský je právem jeden z nejpopulárnějších a nejčtenějších současných českých básníků, jeho osobité básně se čtou plynule a působí nenuceným dojmem, jako by vyplouvaly přímo z básníkova nitra.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJá už chci domů
Básně a zápisky veršem (2011–2015)

Krchovský, J. H.

Host, 2015

Napsat komentář