S lovci pokladů napříč džunglí

lovci_pokladu_nahled
Poklady je možné najít kdekoliv – uprostřed velkoměsta, ve škole, v džungli, ale i pod hladinou moře. Stačí mít tu správnou mapu a kurážného ducha!

Minimálně tak, jako mají hlavní hrdinové série Jamese Pattersona Lovci pokladů. Po první části, v níž se za poklady potápěli do hlubin, přichází nakladatelství Albatros s pokračováním, které se jmenuje Nebezpečí na Nilu. Je tedy již z názvu patrné, že tentokrát se děj přesouvá do Afriky.

Ovšem úvod knihy vůbec nenahrává tomu, že se vůbec nějaké úžasné dobrodružství odehraje. Sourozenci Kiddovi totiž hned v úvodu přijdou o loď Ztracenou i o své „tajné“ zásoby pokladů, z nichž chtěli financovat pátrání po unesené mamince a ztraceném tatínkovi. Povedený „strýček“ Timothy, agent CIA, se stanoví jejich poručníkem a donutí je nastoupit do soukromé newyorkské školy Chumley. Jenže, jak se zdá, i v budově školy lze najít poklad, obzvlášť, když ji před lety navštěvoval otec Kidd. A pak již žádný školní řád nezabrání lovcům pokladů, aby odletěli do Afriky a prožili to nejnebezpečnější dobrodružství v džungli mezi hrochy, krokodýly a hady. Otázkou zůstává, kdo bude mít z celé akce prospěch…

Partička sourozenců, Trdlo Tommy, Střela Stephanie a dvojčata Bick (spisovatel) a Beck (malířka), je bezvadně sehraná a neohrozí ji ani ta největší porážka. Mají svůj cíl, najít rodiče, a v tom, aby ho dosáhli, je nic a nikdo nezadrží. Pravda, vždy se najdou lidé, kteří jim házejí klacky pod nohy, okolnosti jim také nehrají do karet, přesto jdou dál. Nevím, kolik dílů tato povedená série má ještě mít, nicméně u Jamese Pattersona se dá předpokládat, že jich bude hodně. Tudíž si rodiče budou muset na svoji záchranu ještě chvíli počkat. Tento napínavý spojující prvek je dobrým tmelem bláznivých dobrodružství dětí Kiddových, takže mám obavu, že čtenář, který ochutnal jeden kousek, bude toužit i po dalších stejně jako ti, kteří v koláči hledají ukrytou minci.

Otázkou je, zda to není špatně. Odpovídám: není! Vždyť každá kniha, která dovede upoutat dětskou pozornost, je v době všech technických lákadel, které tak decimují čtenářskou obec, velkým přínosem. Věřím, že rodiče takto „postižených“ dětí by dali klidně medaili tomu, kdo by jejich ratolesti například ze závislosti na hrách vysvobodil, takže určitě nebudou litovat vynaložených financí na čtení.

Američan James Patterson (*1947) je velmi plodný autor (píše pro dospělé např. série Ženský vyšetřovací klub, pro děti např. Můj nejhorší školní rok) a nápady, které neustále chrlí, mu pomáhají zpracovávat další autoři. Pod Lovci pokladů najdeme podepsaného ještě Chrise Grabensteina. Veselé „dokumentární“ ilustrace, kterých jsou stránky plné, a četba 450 stran díky nim rychle ubíhá, připravila Julianna Neufeldová.

lovci_pokladu_ukazka

Sehraný autorský tým odvedl i v knize Nebezpečí na Nilu kvalitní práci a výsledek stojí za přečtení. Stanete se cestovateli v rovníkové džungli, a pokud vás spolu s hrdiny knihy nezabije rozlícený hroch, budete moci pod hladinou moře čelit zubům nelítostného žraloka. To vše s nepřáteli v zádech a pochybnými přáteli po boku. Máte chuť na takovou jízdu? Pokud ano (nebo tušíte, že vaše děti ano), pak neváhejte a vydejte se na zbrusu novou honbu za poklady s Lovci pokladů!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLovci pokladů: Nebezpečí na Nilu

Grabenstein, Chris – Patterson, James

Albatros, 2015

Napsat komentář