Úsměv, prosím!

usmev_nahled
Úsměv může být různý – upřímný, škodolibý, široký, letmý, ale také bezzubý. U miminek se absence zubů toleruje, ale v jedenácti letech je to velký problém…

Své o tom ví Raina Telgemeierová, která si v šesté třídě vyrazila oba přední horní zuby a od té chvíle její úsměv dlouhou dobu nevypadal zrovna svůdně.

Do úst se jí nastěhovala různá rovnátka, hejblátka a gumičky, která sice dívce ve výsledku vymodelovala opět dokonalý úsměv, ale nepříjemně ovlivnila citlivé období, kterým je puberta.

Raina vše přestála a s nelehkým obdobím svého života se vyrovnala po svém – zdokumentovala jej v komiksovém příběhu, který již obletěl takřka celý svět. Na předvánoční trh ho pro české čtenáře s názvem Úsměv připravilo nakladatelství Paseka.

První, co na knize zaujme, je již papírový přebal. Je totiž ozdobený velkým smajlíkem se zoubky krášlenými stříbrnými rovnátky. Uvnitř v klasickém knižním formátu najde čtenář téměř 220 stran barevného obrázkového čtení. Tedy přesněji řečeno komiksu, jehož libreto i výtvarnou podobu má na svědomí Raina Telgemeierová. V pěti až šesti okénkách na stranu vypráví celý svůj bolestný příběh. Ztvárňuje své strachy a bez příkras se v něm vyrovnává nejen s fyzickými obtížemi, ale i se svým psychickým dozráváním.

Nemaluje svou minulost narůžovo, netvrdí, že nic nebolelo, ale přesto je celkové vyznění ryze optimistické – všichni ti zubní specialisté, které za těch několik let musela navštívit, jí pomohli zase k pěknému úsměvu a noví přátelé, které si našla, podpořili její sebevědomí. Vždyť nezáleží tolik na tom, jak člověk vypadá, ale na tom, jaký je.

Kniha díky tomu může být dobrou inspirací pro dospívající, kteří řeší svůj vzhled a jsou třeba kvůli fixním rovnátkům vyčleňováni z kolektivu. Mohou si uvědomit, že všechno zlé je k něčemu dobré a že přijde čas, kdy se i oni budou moci usmívat. Navíc příběh vyprávěný formou komiksu dokáží přečíst i ti, kteří jinak knihám neholdují.

Obrázky Rainy Telgemeierové jsou jasných kontur i barev. Trošku mi připomněly sérii belgického Tintina. Bubliny jsou přehledné a čitelné, takže u četby nedochází ke zmatkům. Velkou zásluhu na kvalitě díla má i překlad Michaly Markové, který neopomíná ani citoslovce či nápisy v pozadí, takže se i český čtenář v příběhu dobře orientuje.

usmev_ukazka

Knihu Úsměv se nebojte pořídit svým dětem. Pochopí ji jedenáctiletí, ale určitě ji dobře přijmou i starší. Mladší se seznámí s různými zubními specialisty a vcítí se do toho, co musí podstupovat jejich kamarádi, nebo naopak, že to, co sami musí absolvovat v ordinacích ortodontistů, není beze smyslu. Starší si z ní vytáhnou zklamání prvních vztahů s opačným pohlavím a určitě budou s Rainou souznět v těžkých chvílích přechodu na střední školu.

Raina Telgemeierová získala za své dílo již mnoho ocenění (například opakovaně Eisnerovu cenu) a já myslím, že oprávněně. Můžete se o tom ostatně přesvědčit sami díky Úsměvu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeÚsměv

Telgemeierová, Raina

Paseka, 2015

Napsat komentář