Jak vytvořit z Johanny Dolly

jak-vytvorit-zenu
Je možné zcela změnit svoji osobnost a být někým úplně jiným, než kým jste byli doposud? O to se pokusí dospívající Johanna neboli Dolly v nové knize úspěšné britské autorky Caitlin Moranové Jak stvořit dívku.

Co byste dělali, kdybyste během dospívání zjistili, že to, co vás rodiče naučili, prostě nestačí?

Píše se rok 1990. Čtrnáctiletá Johanna Morriganová si v televizním pořadu utrhla tak příšernou ostudu, že už nemá žádný důvod být dál Johannou. A tak si vymyslí identitu Dolly Wildeové – hubaté gotičky a sexuální průzkumnice se zálibou v alkoholu! Chce zachránit svou chudou bohémskou rodinu tím, že se stane spisovatelkou – podobně jako Jo v románu Malé ženy nebo sestry Brontëovy, ale bez toho umírání v mladém věku.

V sedmnácti se opíjí, kouří a zkouší všechny druhy sexu. Pracuje pro hudební magazín, kde ve svých recenzích o šesti stech a méně slovech pitvá hudební skupiny.

Ale co se stane, když si Johanna uvědomí, že její Dolly má jednu fatální chybu? Stačí krabice plná nahrávek, stěna plná plakátů a hlava plná paperbacků k tomu, aby se dala stvořit dívka?

 

Ukázka

Máma vysíleně kývne směrem ke kredenci, kde stojí dvě poloprázdné půllitrové láhve Guinnesse.
„Tohle přinesl domů. V kapse,“ povídá. „Spolu s tágem.“
Ukáže na kulečníkové tágo ukradené z hospody U Černého lva, které stojí opřené o sporák. V našem domě působí stejně nepatřičně jako tučňák.
„Měl ho v kalhotách. Nechápu, jak to dělá,“ vzdychne. „Jedno už máme od minula.“
To je pravda. Stejné ukradené tágo už opravdu máme. Ale protože nám  chybí kulečníkový stůl – ten nedokáže ukrást ani náš taťka –, Lupin to první ukradené tágo používá jako Gandalfovu hůl, když si hrajeme na Pána prstenů.

Prolistujte si ukázku!

 

Jak stvořit dívku

Autorka: Caitlin Moranová
Přeložil: Petra Jelínková

Počet stran: 360
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7491-477-5
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Jak stvořit dívku vydalo nakladatelství Host.

 

Řekli o knize

Tak vtipné, že se budete za břicho popadat.

Helen Fieldingová, autorka Deníku Bridget Jonesové

Temperamentní román o dospívání – jedno skvělé vyjádření střídá druhé… Jsem fanynka Caitlin Moranové.

Lionel Shriverová, THE TIMES

Téměř na každé stránce najdete něco, co vám vyloudí úsměv na tváři, rozesmutní vás nebo přiměje se zamyslet – často všechny tři věci najednou.

THE SPECTATOR

O autorce

caitlin-moranovaCaitlin Moranová (* 1975) je britská novinářka a televizní moderátorka. Už v osmnácti letech uváděla na britském televizním kanálu Channel 4 pořad o pop music Naked City. Následujících osmnáct let své kariéry se věnovala psaní do deníku The Times – přispívala jako recenzentka i jako autorka nejčtenější rubriky, satirického sloupku o slavných osobnostech s názvem „Celebrity Watch“. V roce 2010 získala publicistickou cenu Columnist of the Year udělovanou v rámci British Press Awards, nejprestižnějších ocenění britského tisku. Čtenáře si získala rovněž knihou Jak být ženou (2011; česky Host 2012), jež byla při udílení National Book Awards 2011 vyhlášena Knihou roku a již deník New York Times zařadil do svého seznamu bestsellerů. Úspěšná je i její druhá kniha – sbírka sloupků Morantologie (2012; česky Host 2014).

(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)


Nakladatelství Host se svými zavedenými a respektovanými edičními řadami, autory, jejichž jména patří v české literatuře k těm nejprestižnějším, a se stejnojmenným časopisem, který se pravidelně věnuje reflexi a kultivaci české literární scény, představuje svým způsobem výjimečnou literární velmoc.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak stvořit dívku

Moranová, Caitlin

Host, 2016

Napsat komentář