Ukázka z knihy Rostlinná antibiotika

rostlinna_antibiotika_nahledovy

Pravděpodobně každý nemocný člověk už někdy dostal antibiotika. Ovšem ne vždy je jejich užívání prospěšné a občas nám může dokonce uškodit. O těchto problémech a podstatně účinnějších a zdravějších alternativách si můžete přečíst v dnešní ukázce.

Knihu Rostlinná antibiotika od autorky Aruny M. Siewertové vydalo nakladatelství Noxi.

 

Zlaté pravidlo pro nasazení antibiotik:

jen tak málo, jak je nutné, a tak cíleně, jak je možné.

Většinu zánětů hrtanu nebo průdušek vyvolávají viry, a ne bakterie. Když v takovém případě užíváme antibiotika, nemáme z toho žádný užitek, ale naopak jen nežádoucí vedlejší účinky. Kromě toho každé zbytečné užití antibiotik vytváří rezistenci bakterií a přispívá k tomu, že účinnost těchto životně důležitých léků je v nutném případě oslabena.

Ukvapené předepisování antibiotik

Proč stále ještě tolik lékařů předepisuje antibiotika bez přesného zjištění příčin onemocnění a smiřují se přitom s vytvořením rezistence? Část odpovědnosti je jistě taky na nás pacientech. Jak často si myslíme, že už druhý den musíme být bezpodmínečně zase schopni plné výkonnosti, nedopřejeme si odpočinek ani čas na to, abychom o sebe pečovali (nebo nechali o sebe pečovat) a dostatečně se nevyspíme? Většinou očekáváme od lékaře a předepsaných léků příliš mnoho. Druhým důvodem k ukvapenému předepsání antibiotik je to, že většina lékařů nedá nejdřív udělat laboratorní vyšetření. Aby se zjistilo, zda u našeho onemocnění jde o viry nebo bakterie, je třeba provést v laboratoři analýzu z výtěru nebo sekretu. Ale to vyžaduje jistý čas. Často nechce ani lékař ani my čekat na přesnou analýzu a taky nehodláme opakovat druhý den cestu k lékaři. To vede k tomu, že jsou antibiotika předepisována jen od boku, bez přesných laboratorních výsledků. Přitom by bylo užitečné využít tento čas a zjistit, jestli i bez antibiotik nedojde k zmírnění nemoci. Pokud tomu po dvou nebo třech dnech nenastane, může lékař stále ještě – a tentokrát s laboratorními výsledky – cíleně předepsat lék. Proto bychom měli jako zodpovědní pacienti vyžadovat před předepsáním antibiotik laboratorní vyšetření a přesnou indikaci.

Volba správného léku

Jak jste si přečetli, ne všechny bakterie reagují na všechna antibiotika. Pokud je jisté, že jde o bakteriální infekci, měli byste svého ošetřujícího lékaře požádat, aby našel co možná nejvhodnější antibiotikum. Širokospektrální antibiotika, jejichž účinné látky omezují nebo ničí mnoho rozdílných druhů bakterií, by měla být nasazována jen v absolutně nejnutnějším případě, protože trvale zničí zdravou bakteriální flóru ve střevě.

Potírání superinfekcí

O superinfekci nebo sekundární infekci se mluví, když se k existující infekci přidruží druhá – například když se při relativně nevinném nachlazení, které vyvolaly viry, na našich oslabených sliznicích usadí bakterie nebo další viry. Daří se nám stále hůř, sliz v nose a průduškách je nažloutlý a hutný. Nejpozději pak je načase sáhnout po antibiotiku!

Podáním antibiotika už na začátku by se těmto komplikacím zabránilo, většinou se ale střílí z děla na vrabce. Lepší než takovéto preventivní opatření je, když zůstaneme teple zabalení ležet v posteli a odpočineme si, což je stejně účinné. Čaje s antibioticky působícími bylinami podpoří uzdravování. V jednotlivých případech se musí zjistit, zda přece jen není smysluplné antibiotikum podat, třeba když už jsou bakterie v těle a jen čekají na to, aby se usadily na sliznicích oslabených viry.

Užívat léky s rozumem

Pokud se užívání antibiotika nelze vyhnout, měli byste dbát na následující doporučení, která umožňují dosáhnout optimální účinnosti při minimálních nevýhodách.

  • Důležitá je úzká spolupráce s lékařem a jeho kontrola léčebného průběhu.
  • Nikdy se sami nesmíte léčit antibiotiky! Zbytky patří do lékárny (ne do domovního odpadu!) a nikdy se nesmějí užívat bez předpisu, protože třeba nejde o správný lék. Existuje nebezpečí, že antibiotika nebudou působit, ale ukolébají nás ve falešné jistotě a infekce se rozšíří. Navíc může dojít ke zbytečným vedlejším účinkům a vytvoření rezistence.
  • Antibiotika se musí brát přesně podle předpisu! Když se lék nebere v dostatečném množství nebo se předčasně vysadí, stoupá nebezpečí rezistence a recidiva nemoci. Když se pacient cítí lépe, trvá ještě několik dní, než jsou všechny bakterie zničeny.
  • Je třeba pečlivě číst příbalový leták také s ohledem na možné vzájemné působení léků (třeba antikoncepční tabletky) a potravin (jako mléko, alkohol).
  • Účinnost mnohých antibiotik tlumí minerální látka vápník. Polykejte léky proto zásadně s čistou vodou.
  • Při podezření na alergii, třeba svědění kůže, okamžitě navštivte lékaře nebo pohotovost v nemocnici, mohlo by jít o anafylaktický šok!

Logo-NoxiNakladatelství Noxi působí na českém a slovenském knižním trhu od roku 2004 a jeho zakladatelkou je Jana Mišíková. Zatím vydalo téměř 200 knih a nabídku stále rozšiřuje. Čtenářům nabízí úspěšné tituly, které se v zahraničí staly bestsellery, především pak knihy o zdravém životním stylu ale i kvalitní beletrii.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRostlinná antibiotika
Tajné zbraně přírody

Siewertová, Aruna M.

Noxi, 2015

Napsat komentář