Nové vydání Durychova Bloudění

Jaroslav Durych_Bloudeni
Katolický prozaik a básník Jaroslav Durych je známý díly jako Jarmark života, Sedmikráska, Boží duha nebo třeba Rekviem (Malá valdštějnská trilogie). Bezpochyby nejznámější je ale díky svému historickému románu Bloudění.

Bloudění je vrcholné románové dílo Jaroslava Durycha (1886–1962), oslavované i kontroverzní osobnosti české literatury. Jako nesmiřitelně konzervativní katolík byl Durych oponentem liberální demokracie a ve svém díle se často vracel k baroku. Kniha s podtitulem „větší valdštejnská trilogie“, poprvé vydaná v roce 1929, se přes svou proslulost dosud nedočkala spolehlivého kritického vydání. Obě posmrtná vydání (1969 a 1993) jsou totiž textově nespolehlivá. Novou edici pro Českou knižnici připravoval několik let tým, který se podílel i na vydání Durychových Služebníků neužitečných (1996). Svazek obsahuje všechny tři díly Durychova románu a podrobné komentáře včetně různočtení výrazných změn v průběhu prvního až šestého vydání.

Vyšlo za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.

 

Bloudění

Autor: Jaroslav Durych
Editoři: Martin Valášek a Jan Linka

Počet stran: 900
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-441-6
Doporučená cena: 499 Kč

 

Knihu Bloudění vydalo nakladatelství Host v edici Česká knižnice.

 

Ukázka z knihy

Zdroj fotografií: nakladatelství Host

 

Doporučujeme

Knihy Jaroslava Durycha jsou velmi čtivé a poutavé, plné hlubokých myšlenek a otázek, nad nimiž se budete muset pozastavit a pouvažovat o nich. Hrdinové jeho příběhů jsou osobnosti, s nimiž čtenář dokáže soucítit. Pokud se s Durychem teprve seznamujete a rádi byste začali něčím kratším, než je rozsáhlé Bloudění, doporučujeme vaší pozornosti například jeho novelu
Boží duha. Ta vypráví příběh stárnoucího Čecha, který na své pouti při hledání pravdy potkává mladou Němku. Děj se odehrává v českém pohraničí brzy po skončení 2. světové války a odsunu Němců.


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBloudění

Durych, Jaroslav

Host, 2015

Napsat komentář