Rozmluví Sebastian Bergman němou svědkyni?

nema-divka-nahled
Brutální vraždy nejsou ve světě severských detektivek ničím výjimečným.  Problematický detektiv s temnou minulostí a ne příliš zářnou budoucností se posléze vydává po stopách vraha spolu s poznatky z výpovědí svědků. Co když je ale svědkem desetiletá dívka?

Němá dívka je čtvrtým pokračováním v sérii detektivních příběhů v hlavní roli se Sebastianem Bergmanem a jeho týmem. Udržet čtenáře v napětí je nelehkým úkolem v případě jedné knihy. Přijít tedy s originálními zápletkami, které vystačí na celou sérii, je leckdy nadlidský úkol. Autorské duo Michael Hjorth a Hans Rosenfeldt však i ve čtvrté knize obstálo v neúprosné konkurenci kriminální literatury. Jak to již v románech bývá, přítomnost dětské postavy notně přispívá k nevinnosti celého vyšetřovacího procesu a v tomto případě dává navíc vzniknout speciálnímu poutu, které se postupem času mezi dívkou a vyšetřovatelem vyvine.

V porovnání s předchozími díly série, jimiž jsou Temná tajemství, Učedník a Hrob v horách, jsme při čtení Němé dívky svědky poměrně znatelného osobního vývoje samotného Sebastiana Bergmana. Naopak, některé věci se s postupem série nemění. Vyšetřování často vede do slepých uliček, jeden případ otevírá další a detektivovi se nedostává žádného utvrzení jeho podezření. Narace autorů Hjortha a Rosenfeldta udržuje čtenáře v napětí především díky velmi stručným větám a svižnému tempu děje a příznivci Bergmanovy série budou zajisté uspokojeni i tímto, v pořadí čtvrtým, dílem.

 

Sebastian Bergman musí přimět desetiletou svědkyni, aby promluvila.

V době velikonočních svátků je brutálně zavražděna rodina se dvěma malými chlapci. Sebastian Bergman a jeho tým zjistí, že by mohl existovat svědek. Je jím desetiletá Nicole, která byla během Velikonoc na návštěvě u svých zavražděných bratranců. Policisté najdou její stopy vedoucí do lesa. Dívka je nezvěstná tři dny a její šance na přežití v divočině jsou malé, a tak se policie rozhodne požádat o pomoc veřejnost, přestože tím může upozornit vraha na existenci svědka.

Bergmanovi se podaří dívku vystopovat a vznikne mezi nimi zvláštní pouto. Nicole je však natolik traumatizovaná, že nemluví, jen kreslí obrázky. Sebastian Bergman s ní začne pracovat a zjišťuje, že mu čím dál víc připomíná jeho vlastní dceru, o kterou přišel.

Dokáže ji před vrahem ochránit?

 

Zvnějšku byla stále v pohybu.

Cítila se rozpolcená, ale měla před sebou cíl. Ve škole je učili, že když se člověk ztratí, má si sednout na zem a počkat na místě. Ona ale toužila utéct co nejdál.

Přemýšlela, jestli se ztratila.

Nevěděla sice, kde přesně je, ale svým cílem si byla jistá. Nezatoulala se daleko od silnice. Slyšela projíždějící auta. Mohla by na tu cestu dojít. Pokračovat podél ní a schovat se, když někdo pojede okolo. Napadlo ji, že by mohla najít nejbližší ukazatel, utvrdit se, že jde správně, a znovu se ukrýt v lese. Takže se neztratila. Tím pádem nemusí čekat na místě. Navíc bylo chladno, což ji nutilo jít dál. Při chůzi se zahřeje. Nebude mít takový hlad. Znovu vyrazila.

Uvnitř spočívala bez hnutí.

Nejdřív se rozběhla. Zvnějšku i uvnitř. Bezhlavě prchala. Uvědomila si, že zapomněla, před čím to vlastně utíkala. A kam. Nyblo to místo ani prostor, jednalo se spíše o… jakýsi pocit…

Nevěděla. Ale právě tam spočívala a byl tam klid a prázdnota.

Ona sama je prázdnota a klid.

Všude vládlo ticho. (str. 8)

Zaujala vás ukázka? Pokračujte v jejím čtení.

 

Němá dívka

Autoři: Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt
Přeložila: Petra Hesová

Počet stran: 450
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-430-0
Doporučená cena: 339 Kč

 

Knihu Němá dívka vydalo nakladatelství Host.

O knihách Temná tajemství, Učedník a Hrob v horách jsme již také psali v našich článcích.

 

Řekli o knize

Hjorthovi s Rosenfeldtem se podařilo zajistit si místo mezi předními autory detektivních románů, což je v dnešní době, kdy je konkurence takřka vražedná, úctyhodný výkon.

- Christer Lundh, Mariestads-Tidningen

Autoři umějí vymýšlet překvapivé zvraty i osvěžující detaily nad rámec obvyklých detektivních klišé.

- Anne Pihlová, Smålandsposten

 

O autorech

hjorth-michaelMichael Hjorth (na obrázku vpravo; nar. 1963)  je jedním z nejvýznamnějších současných skandinávských scenáristů a producentů. Je spoluzakladatelem produkční společnosti Tre Vänner, která stojí mimo jiné za prvním opravdu úspěšným švédským sitcomem Svensson Svensson (1994) nebo filmem Snadný prachy (Snabba cash, 2010).

Hans Rosenfeldt (na obrázku vlevo; nar. 1964)  pracoval jako ošetřovatel lvounů, řidič, učitel a herec. Tvorbě pro televizi se věnuje od roku 1992. Napsal scénář ke dvaceti televizním seriálům, včetně mezinárodně úspěšného seriálu Most (Bron). Podílel se rovněž na přípravě rozhlasových a televizních pořadů. (Zdroj fotografie a informací: nakladatelství Host)


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila také řada překladové beletrie.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNěmá dívka

Hjorth, Michael – Rosenfeldt, Hans

Host, 2015

Napsat komentář