Přečtěte si román inspirovaný obrazem!

Straka_na_sibenici
Straka na šibenici. Zvláštní spojení slov, název obrazu i jedné neobyčejné knížky Daniela Petra, která právě vychází v nakladatelství Host. A věřte, že si ji nesmíte nechat ujít…

Porozumět vlastnímu životu a najít sám sebe nemusí nutně znamenat výhru. Představme si obraz Pietera Bruegela Straka na šibenici. Dítě na něm uvidí ptáka sedícího na podivné houpačce, dospělý však straku přehlédne, protože jeho pozornost poutá výhradně šibenice. Mezi těmito výklady se odvíjí i život hlavního hrdiny románu, který vyrůstá s otcem alkoholikem v chátrajícím domě na okraji severočeského zapadákova. Díky své nadprůměrné inteligenci se naučí číst dřív než jeho vrstevníci, ale kvůli otcově pokřivené představě o výchově zůstává v zajetí téměř středověké nevědomosti plné přízraků. Během dramatických životních peripetií se mu pak Bruegelův obraz vždy znovu vynořuje jako osudová šifra, kterou je třeba rozluštit.

 

Straka na šibenici

Autor: Daniel Petr

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-500-0
Doporučená cena: 269 Kč

 

Knihu Straka na šibenici vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

„Znamenáte pro svého syna to, co nazýváme emočně obsazená osoba. Žijí ještě vaši rodiče nebo rodiče vaší ženy?“ zeptala se dětská psycholožka mého otce.

„Ne, má jenom mě,“ odpověděl otec a dodal, že stejně tak on nemá nikoho mimo mě.

Psycholožka na něj se zájmem pohlédla, vycítila v jeho slovech přiznání se k vlastním psychickým problémům. Ty se ostatně daly u člověka oblečeného do slipů, ponožky a deky očekávat, nicméně nebyli jsme tu kvůli otci, nýbrž kvůli mně, a ona byla navíc dětská psycholožka, ačkoli její obor zřejmě do značné míry zahrnoval psychologii rodičovství.

Otec hleděl na podlahu, jako by mu něco vypadlo z kapes a on se to snažil najít. Vrásky na jeho čele tvořily trojúhelník navozující dojem soustředěnosti. Ve skutečnosti, jak už jsem věděl, myslel pouze na to, jak si dá při nejbližší příležitosti do nosu. Holit se přestal už dávno, místo toho si jednou za čas ostříhal strniště tupými nůžkami. To spolu s trvalou kocovinou způsobilo, že jeho obličej vypadal jako pastvina pošlapaná hladovým dobytkem.

Potom se psycholožka obrátila na mě. Kladla mi otázky, jejichž pořadí se bezpochyby dítě od dítěte neměnilo. Prohlížel jsem si její halenku s obrovskými modrými květy na černém pozadí a představoval si ňadra utonulé jedenapůlmetrákové černošky s promodralými dvorci. Mlčel jsem jako zařezaný.

Když psycholožce konečně došlo, že se ode mě odpovědi nedočká, pohlédla do papírů ve zřejmé snaze potrestat za mé mlčení mého otce. (str. 18–19)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Daniel Petr (* 1975) publikoval v revue Pandora, Psím víně, v edici Tvary mu vyšla próza Kurt. Je spoluautorem divadelního textu Unser Zimmer / Náš pokoj, realizovaného v Činoherním studiu v Ústí nad Labem a v Drážďanech. V roce 2005 vydal v CKK sv. Vojtěcha v Ústí nad Labem prózu Příběh z České mládeže, v roce 2012 v Akcentu Třebíč román Díra.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStraka na šibenici

Petr, Daniel

Host, 2015

Napsat komentář