Ukázka z knihy Acidobazická rovnováha

acidobazicka-rovnovaha-obalka
Pokud již nějakou dobu uvažujete o změně životního stylu a chcete navrátit své tělo do rovnováhy nenásilnou formou prostřednictvím cvičení a vyvážené stravy, nahlédněte s námi do publikace z pera Evy-Marie Kraske a pronikněte do problematiky kyselých a zásaditých látek.

Přinášíme vám ukázku z knihy Acidobazická rovnováha, kterou vydalo nakladatelství Noxi.


DRUHY PŘEKYSELENÍ

Není překyselení jako překyselení. Rozlišujeme překyselení latentní,

chronicky latentní a akutní (život ohrožující stav).

Nejlepší je samozřejmě udržet vše v klidné rovnováze

Klidový stav:

Acidobazická rovnováha je v optimálním stavu. Žádný ze systémů pufrů není přetížený nebo úplně vyčerpaný. Kyseliny produkované tělem jsou neutralizované systémem pufrů a vylučovány ven z těla. V případě krátkodobého překyselení se aktivují pufrové systémy a upravují výkyvy pH do rovnovážného stavu.

str. 8

str. 8

Latentní acidóza, překyselení:

K latentní acidóze (skrytému překyselení) dochází, když organismus vyprodukuje v důsledku špatného stravování větší množství kyselin, na jejichž neutralizaci nestačí, a musí být proto aktivovány v těle pufrové systémy: játra, plíce, střeva, ledviny, kůže a kosti. Vzniká latentní překyselení, kdy je acidobazická rovnováha mírně narušená. Při aktivaci pufrů dochází k odbourávání substance kostí, aby byly uvolněny pufrové zásady. Ve svalovině vznikají úložiště kyselin, která způsobují bolestivé změny v pojivové tkáni.

Chronické latentní překyselení:

Trvá-li tento stav několik let, vzniká chronické latentní překyselení či chronická metabolická acidóza. Systémy pufrů jsou permanentně přetěžovány a jejich kapacita se postupně vyčerpává. Pokud se projevují následky překyselení a dochází k jim odpovídajícím potížím a následující vede cesta k uzdravení pouze dlouhodobým vyrovnáváním hodnot pH.

Akutní překyselení:

str. 9

str. 9

V extrémním případě tzv. nevyrovnané acidózy jsou napadeny zásoby minerálních látek v krvi a hodnota pH krve se nebezpečně snižuje. Za této situace dochází k vyčerpání kapacity pufrů. Onemocnění se projevuje neustálým nadechováním a vydechováním, kdy se tělo snaží zbavit přebytku kyselin plícemi. Takový výkyv v hospodaření kyselin a zásad představuje život ohrožující stav, který vyžaduje intenzivní lékařský zákrok.

 


Logo-NoxiNakladatelství Noxi působí na českém a slovenském knižním trhu od roku 2004 a jeho zakladatelkou je Jana Mišíková. Zatím vydalo téměř 200 knih a nabídku stále rozšiřuje. Čtenářům nabízí úspěšné tituly, především pak knihy o zdravém životním stylu, ale i kvalitní beletrii.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAcidobazická rovnováha
Odkyselení - klíč k lepšímu zdraví

Kraske, Eva-Maria

Noxi, 2015

Napsat komentář