Proč nepustit dítě na internát

mistoProTajnostiNahled
Svatá Kilda je internátní škola pro slečny z bohatých rodin. Od chvíle, kdy se na jejím pozemku našlo tělo chlapce z Colmu, chlapecké obdoby Kildy, však na jejích obyvatelkách leží těžký mrak. Možná by dusivou atmosféru pročistilo odhalení vraha…

Novinka z pera irské spisovatelky a herečky Tany Frenchové (*1973) s názvem Místo pro tajnosti volně navazuje na její předchozí romány V lesích, Podoba, Na Věrnosti a Ztracený přístav – pro české čtenáře všechny připravilo nakladatelství Argo.

Tana Frenchová, jak už si mohli její příznivci zvyknout, nepíše žádné akční kriminálky oplývající morbiditou a potoky krve. Svá rozsahem nikoliv nenápadná díla (cca kolem 500 stran) dovedně konstruuje na nevelké základně, kterou rozšiřuje psychologií jednotlivých postav.

Jinak tomu není ani v Místě pro tajnosti. Rok před začátkem příběhu se našla mrtvola Chrise Harpera na pozemku prestižní dívčí internátní školy. Ač se policie snažila případ objasnit, uvízla ve slepé uličce obklopena bariérou mlčení. A najednou se na nástěnce ve Svaté Kildě, které říkají „Místo pro tajnosti“, objevila Chrisova fotografie s anonymním textem „Vím, kdo ho zabil“. Šestnáctiletá Holly Mackeyová, dcera policisty Franka Mackeyho (řešil případ Na Věrnosti), ví, jak s kartičkou naložit – předá ji Stephenovi Moranovi, s nímž se už kdysi setkala. Stephen, pracující na oddělení odložených případů, zavětří šanci na postup do oddělení vražd, vyhledá Antoinette Conwayovou, která případ před rokem řešila, a společně vstoupí na území Svaté Kildy – rozvířit sedlý kal a odhalit vraha.

Velmi brzy se přesvědčí, že to nebude tak jednoduché. Pubertální děvčata totiž mají v popisu práce přetvářku, lhaní, mlžení a odvádění pozornosti. Moran s Conwayovou sice zúží okruh podezřelých na osm děvčat – dvě znepřátelené party –, přesto budou potřebovat veškerý svůj důvtip, aby našli skutečnou pachatelku. Vyšetřování jim neusnadňuje ani vedení školy, ani Frank Mackey, který tu vystupuje v roli milujícího otce jedné z podezřelých.

Ve Dvorci může být každý pohled, který zachytíš, pravá Láska s cinkotem rolniček a praskáním ohňostroje; mezi vším tím ševelením hudby a duhovými barvami světel na tebe může čekat právě tam to velké tajemství, které šumí v každé knize, filmu a písni; právě tam může být pro tebe rameno, na něž položíš hlavu; tam mohou být prsty, jež se propletou s tvými, a něžné rty ve tvých vlasech a Naše píseň linoucí se ze všech reproduktorů.  (str. 79)

Tana Frenchová své vyprávění pojímá ve dvou časových rovinách, které střídá vždy po jedné kapitole. Líčí osudy dívek ze Svaté Kildy a chlapců z Colmu ještě před tím, než Chris přišel o život, a v druhé rovině sleduje současné pátrání kriminalistů. Čtenář tak postupně poznává zákulisí celého případu a zároveň má šanci se spolu s detektivy přibližovat krůček po krůčku odhalení pravdy. Kniha graduje vylíčením vraždy a odhalením pachatelky, takže nikdo nemusí mít obavu, že by případ rozkryl dříve, než mu autorka dovolí. Ta pevně drží otěže svého příběhu a čtenáře udržuje v neustálém napětí, které však nepramení z pocitu ohrožení či strachu o hlavní hrdiny, ale v po kapkách rozkrývané temnotě lidské duše.

Jenže na to už bylo řadu měsíců pozdě. To, co mezi těmi čtyřmi bylo, Chris rozbil. Puklina, kterou způsobil, praskala dále hluboko pod povrchem i po jeho odchodu, přestože na první pohled se všechno jevilo v nejlepším pořádku. My jsme pouze dokončovali, co on započal. (str. 443)

Frenchová svým vyprávěním čtenáře nutí se zamyslet nad přátelstvím až za hrob. Jestli ono pokrevní bratření nemůže náhodou přinést i něco negativního, zvráceného. Kam až lze zajít a kde je vlastně hranice slibů a přísah. Hovoří i o stigmatech, ctižádosti a o tom všem, co jsme ochotni podstoupit kvůli svým snům a vizím, neopomíjí však i opravdovost prvních lásek. Svými rozbory se čtenářům dostává pod kůži a ještě dlouho po dočtení tam zůstane jako jakési pomyslné tetování na duši.

Máte-li chuť nahlédnout pod pokličku internátního života dospívajících a dost možná pak provést i revizi svých vlastních tužeb, snů a rozhodnutí, máte k tomu spolu s Tanou Frenchovou a jejím Místem pro tajnosti jedinečnou příležitost.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMísto pro tajnosti

Frenchová, Tana

Argo, 2015

Napsat komentář