Nadešel čas zúčtování. Placeři vrací úder

VražednáLéčba
Pokořili nevyzpytatelný Labyrint. Překonali smrtící poušť Spáleniště. Tím však jejich boj o život nekončí. ZLOSIN už připravuje novou sérii testování. Podaří se Thomasovi a jeho přátelům vymanit ze spárů této nebezpečné organizace a konečně získat vytouženou svobodu?

Zatímco se davy natěšených fanoušků nemohou dočkat chvíle, kdy do kin vtrhne adaptace druhého pokračování postapokalyptické série „The Maze Runner“ Labyrint: Zkouška ohněm (knižní předloha u nás vyšla pod názvem Spáleniště: Zkouška), v knihkupectvích se již od července zabydluje závěrečný díl této bestsellerové trilogie, Vražedná léčba.

Přestože tato tří set stránková kniha příběh o Thomasovi a jeho přátelích uzavírá, autor série, americký spisovatel James Dashner, sepsal ještě další tituly, které nás zavedou do světa ovládaného extrémně nakažlivou, smrtelnou nemocí označovanou jako „erupce“. Prvním z nich je prequel The Kill Order pojednávající o době, kdy se infekce mezi lidmi teprve začala šířit, tedy ještě předtím, než byla založena organizace ZLOSIN. Na příští rok má Dashner naplánováno vydat další prequel The Fever Code, jenž by měl popisovat vznik Labyrintu a osvětlit, jak se do něj Placeři dostali. Sérii ještě doplňuje čtyřstránková povídka Thomas’s First Memory of the Flare, která se odehrává v mezidobí druhého a třetího dílu.

Už dvacet šest dní uplynulo od chvíle, kdy přeživší Placeři opustili nehostinné, sluncem vyprahlé pláně Spáleniště. Po celou tu dobu byl Thomas od svých přátel zcela izolován, ZLOSIN ho nechal uvězněného v mrazivě bílé místnosti bez jediného okna, koupelny nebo alespoň přikrývky. V momentě, kdy chlapce začal vlastní pach dohánět k šílenství, se však dveře otevřely. Když se Thomas dá trochu do pořádku, je odveden za ostatními kamarády, aby si společně s nimi vyslechl, co dalšího si pro ně ZLOSIN připravil.

Všem dětem je přislíbeno, že jim budou navráceny vzpomínky a organizace jim rovněž odstraní zařízení, jež mohla nejen sledovat každý jejich krok, ale zároveň i ovládat jejich tělo a mysl. Thomasovi ani jeho přátelům Newtovi a Minhovi se ale představa, že by se jim měl ZLOSIN zase vrtat v hlavě, moc nelíbí, a tak zákrok odmítnou. Tommy má k tomuto rozhodnutí ještě jeden důvod – svých vzpomínek na svou spolupráci se ZLOSINem při navrhování Labyrintu se bojí natolik, že raději zůstane v nevědomosti. Jejich vzpoura se však organizaci vůbec nelíbí a její zástupci jsou odhodláni trojici chlapců donutit i násilím…

Čtení závěrečného dílů vaší oblíbené série je vždy tak trošku hořkosladké. Na jednu stranu se těšíte, jaké patálie si pro vaše hrdiny autor vymyslel tentokrát, ale zároveň podvědomě víte, že je to naposledy, co se s nimi setkáváte. Tím spíš, když na vašeho favorita nečeká tak šťastný konec, jaký byste mu přáli.

Nejinak je tomu i v případě Vražedné léčby. Dashner opět dokazuje, že je mistrem nečekaných zvratů, jichž je v posledním dílu The Maze Runnera požehnaně. Stejně jako v předchozích dílech vás snadno dokáže vtáhnout do děje a neustále vás vrhá do jedné napínavé scény za druhou. A to až do poslední strany románu.

Kromě toho na vás čeká několik emočně vypjatých momentů, které budou možná někteří z vás těžko rozdýchávat. Bohužel, i toto k danému žánru patří.

Za jedinou výraznou vadu na kráse tohoto dílu považuji autorovu nepříliš povedenou snahu zapracovat do příběhu i milostnou zápletku. Vztah, který mezi dvojící hrdinů vytvořil, působí dost křečovitě, jakoby se Dashner snažil za každou cenu do své knihy vtěsnat trošku romantiky, ale moc mu to nešlo.

Přesto se jedná o velmi povedený závěrečný díl celkově nadupané série, který by vám v žádném případě neměl utéci. Vražedná léčba vás nepřestane šokovat až do samotného závěru, a možná u vás vyloudí i nějakou tu slzičku.

Nezbývá než doufat, že nakladatelství YOLI, které tuto úspěšnou sci-fi trilogii českým čtenářům představilo, bude v publikování Dashnerových knih pokračovat, a že se brzy dočkáme dalších překladů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLabyrint: Útěk

Dashner, James

Yoli, 2014

zobrazit info o knizeSpáleniště: Zkouška

Dashner, James

Yoli, 2014

zobrazit info o knizeLabyrint: Vražedná léčba

Dashner, James

Yoli, 2015

Napsat komentář