Světový terorismus pod kontrolou

Couch_Galdorisi_ZPopela1
V dnešní nejisté době voláme po takové organizaci, jež bude vždy o krok napřed před padouchy světového formátu a jež bude bdít nad naším klidným spánkem. Taková organizace už tu kdysi byla a teď se vrací znovu, vzkříšená Z popela dějin.

Albatros Media ve svém nakladatelství XYZ vydalo 22. června 2015 překlad nové knihy autorské dvojice Dick Couch a George Galdorisi Tom Clancy Operační centrum – Z popela (Tom Clancy’s Op-Center: Out of the Ashes, 2014). Překlad pochází od Ondřeje Skoupého.

Dick Couch je současný americký autor s bohatou historií v armádě hlavně ve službách U. S. Navy SEAL, z níž dodnes bohatě čerpá ve svých literárních dílech, ať už se smyšleným, nebo skutečným příběhem. První román Seal Team One publikoval již v roce 1991, od té doby vydává zhruba jednu knihu ročně. Na volném pokračování Operačního centra, původně tvořeného deseti příběhy Tomem Clancym, spolupracoval  s dalším zkušeným autorem, bývalým U. S. Navy letcem, Georgem Galdorisim. George Galdorisi začal publikovat již v roce 1982, ale množstvím vydaných knih se Dicku Couchi jen přibližuje. Společně letos ještě vydali další pokračování Tom Clancyho Operačního centra pod titulem Into the Fire, na jehož překlad zatím naši čtenáři teprve čekají.

Příběh Operačního centra začal vydáním titulu se stejným názvem v roce 1995, a jak již bylo řečeno, za jeho vytvořením stojí Thomas Leo Clancy Jr. Po dalších devět let vydával rok co rok nová pokračování této série, v níž organizace podřízená přímo prezidentu Spojených států Amerických zachraňuje Ameriku a skrze ni i svět před hrozbou terorismu a dalších nebezpečí. Dick Couch s Georgem Galdorisim ve své knize Z popela vzkřísili tuto organizaci poté, co byla po jedenáctém září a útoku na Světové obchodní centrum pro zdánlivou nadbytečnost rozpuštěna. Simultánní útok na několik plně obsazených amerických sportovních stadionů, při němž zahynuly tisíce lidí, ať už přímým následkem výbuchů, či jako důsledek vyvolané paniky, přináší na úrovni prezidentského úřadu myšlenku na obnovení organizace s téměř neomezenou mocí a schopnou čelit a ideálně i předvídat další útoky na občany Spojených států. Organizace, opět podřízena výhradně prezidentovi, je vybudována s neomezeným rozpočtem a ze samých profesionálů, mezi nimiž nechybí jako stěžejní oddělení i skupina geniálních počítačových nadšenců – doba, jak se ukazuje, stojí na práci s informacemi. Příběh knihy není jen oslavou nově vzniklé organizace, ale s postupnou gradací přivádí na scénu kromě nových padouchů i individuální hrdinství těch, kdo nejsou jen pouhými slepými vykonavateli rozkazů. Prostředí vrcholných vládních institucí, detaily z organizace námořních služeb i příkladná spolupráce výkonných složek armády, výzvědných i analytických organizací jsou oběma autory uchopeny s viditelnou znalostí problematiky, ale zároveň hodně idealisticky a možná i trochu schématicky. Kombinace těchto atributů dělá knihu čtivou a do jisté míry ji dává optimistický nádech naděje.

Ač jde o fikci, je po stylové stránce Z popela pojata ze dvou úhlů. Dílem je koncipována jako literatura faktu, nezřídka se odvolává na skutečné události a redakce klíčové momenty ještě doplňuje vlastními komentáři pod čarou. Na druhou stranu je zvláště vrcholný moment děje napsán se strhující a až dech beroucí plynulostí a takový kontrast ještě zvyšuje dojem, že text byl mezi oba spoluautory předem a striktně rozdělen.

Vzkříšení Operačního centra Z popela je aktuální kniha určená všem zájemcům o problematiku současné mezinárodní politiky, kteří nelpí jen na suchopárných datech, ale rádi si i užijí nějaké to vzrušení při četbě napínavého dobrodružného příběhu. Ti, kdo odmítají texty bývalých armádních specialistů, jimiž se stávající knižní trh zdá být najednou zaplaven, se nemusejí obávat, v této knize se to nehemží pouze vojenskou silou, ale na své si přijdou i čtenáři, kteří se rádi podívají pod pokličku novým trendům jak v bezpečnostní, tak v té útočné sféře dnešního světa. Přes svůj vojenský podtext je kniha pojata s přiměřeně korigovanou jazykovou úrovní, nehemží se hrubými výrazy a ani nijak nelpí na krvavých detailech, což ji, dle mého soudu, posouvá na literárním žebříčku o pár dalších příček výš a dává jí šanci i v očích dorůstající generace.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOperační centrum: Z popela

Couch, Dick - Galdorisi, George

XYZ, 2015

Napsat komentář