Smrt nebývá náhoda

FrancisDick_SmrtFavorita1
Jezdecký sport není pro měkoty a s nějakou tou zlomeninou je vždy potřeba počítat. Když se ale někdo rozhodne vzít do vlastních rukou osudy koní i jezdců, nemusí to u pouhé zlomeniny skončit. Smrt je nepředvídatelný, ale definitivní důsledek bezohledné hrabivosti.

V polovině června 2015 vydal Knižní klub další z titulů Dicka Francise Smrt favorita (Dead Cert, 1962) v původním překladu Jaroslavy Moserové-Davidové. Ačkoli v rámci Knižního klubu vychází tato kniha poprvé, ve skutečnosti jde o již páté vydání českého překladu. Předchozí čtyři uvedlo nakladatelství Olympia v letech 1974, 1991, 1996 a naposledy v roce 2006.

Legendární britský, původem velšský, spisovatel Dick Francis, jenž se narodil v roce 1920 a zemřel v roce 2010, těžil ve své tvorbě v naprosté majoritě případů ze své předchozí jezdecké kariéry, již ukončil v roce 1956 po více než třech stech padesáti vítězstvích. Zajímavá je v rámci jeho literární tvorby téměř stoprocentní absence vlastních válečných zkušeností ze služby u RAF (Royal Air Force), přitom při vypravěčském daru, jímž byl beze vší pochybnosti obdařen, by taková díla mohla být další větví bestselerů. Hned v roce 1957 vydal svoji autobiografii s názvem Sport of Queens (Sport královen, česky 1986).

Smrt favorita je prvním vydaným Francisovým románem, jímž v roce 1962 zahájil svou téměř každý rok obohacovanou sérii detektivních příběhů z prostředí spojeného s jezdeckým a dostihovým sportem. Vůbec prvním hrdinou v kombinaci jockey – detektiv se tedy stala hlavní postava této Francisovy románové prvotiny, amatérský jockey Alan York. Celý příběh začíná nečekaným pádem favorizovaného koně Admirála ve steeplechase na závodišti v Maidenhead, při němž dojde k usmrcení jezdce majora Billa Davidsona, Yorkova blízkého přítele. Alan York, jako vypravěč knihy, je očitým svědkem této zdánlivé nehody a hned od počátku je mu jasné, že zdaleka nešlo o nešťastnou náhodu. Pouští se do vyšetřování na vlastní pěst a jak děj románu graduje, čtenář má možnost s napjatým dechem sledovat, jak inteligentní a sympatický hrdina rozmotává nejednu záhadu, přičemž se sám dostává do smrtelného nebezpečí. Kniha nepostrádá nic ze základních rysů úspěšného vyprávění a ani více než půl století od svého vzniku ji neochudilo o sebemenší prvek dokonalosti. Nabízí nesmělou lásku, předkládá záhady k rozlousknutí, přináší dech beroucí napětí a nechybí ani vzrušující honičky.

Smrtí favorita nastavil Dick Francis laťku tehdejší krimi literatury neobyčejně vysoko a i sám sobě tak dal do vínku jen těžko překonatelnou úroveň. Přesto se mu za těch téměř padesát let vlastní tvorby podařilo ani jednou čtenáře nezklamat. Jeho románová prvotina se stala i předlohou pro stejnojmenné filmové zpracování, představené na stříbrných plátnech v roce 1974. Jak se stalo Francisovým zvykem, vystačí si ve svých románech s kvalitním jazykem bez berličky hrubých výrazů a zbytečného násilí. Jeho zločinci bývají nezřídka gentlemany, hrajícími podle pravidel a důstojně přijímajícími svá odhalení. Jinými slovy, číst Dicka Francise je záležitostí odpočinkovou, aniž by tím jakkoli utrpěla čtivost a nečekaná rozuzlení. Hrdinové Francisových příběhů jsou si v základních rysech podobní, i když se většinou liší svou civilní profesí a kulisami. Obvykle jde ale o inteligentní, přiměřeně odvážné, ale nikoli šablonovitě statečné, buď aktivní, nebo vysloužilé jezdce. Za svým cílem jdou vytrvale, stejně jako by jeli těžký závod.

Smrt favorita je čtením pro každého dospělého čtenáře pro každou příležitost. A doba letních dovolených je vůbec tou nejlepší chvílí pro kvalitní literaturu ať už jako rozptýlení na pláž, nebo jako četba na sluncem vyhřátou terasu dřevěné lesní roubenky za svitu petrolejové lampy. Dick Francis nikoho určitě nezklame.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmrt favorita

Francis, Dick

Euromedia Group, 2015

Napsat komentář