Zábavný svět logiky

Bez názvu - 1
Logické hádanky, chytáky či paradoxy přináší nové vydání slavné knihy Jak se jmenuje tahle kniha. Pokud chcete potrápit své mozkové závity hravou a zábavnou formou, neváhejte a pojďte hádat.

V novém, upraveném vydání vychází tato slavná kniha amerického matematika, v níž nás zve třeba na ostrovy poctivců a padouchů, do světa Alenky v říši divů a za zrcadlem a Shakespearova Benátského kupce, k inspektoru Fishtrawnovi ze Scotland Yardu, mezi vlkodlaky nebo za hrabětem Draculou.

Autor nám představuje 271 hádanek, chytáků či logických paradoxů a pro kontrolu samozřejmě nabízí i jejich podrobná řešení. Hravou a vtipnou formou nás uvádí například do světa výrokové logiky a teorie množin včetně proslulého Gödelova principu. Úlohy jsou vhodné pro všechny milovníky záhad a logiky i pro ty, kdo se chtějí zdokonalit v řešení některých částí testů obecných studijních předpokladů.

 

Ukázka z knihy

Logické kratochvíle

A. Lev a Jednorožec
Když Alenka vešla do Lesa zapomínání, nezapomínala všechno, jenom něco. Často zapomínala, jak se jmenuje, a asi vůbec nejvíc zapomínala, který den v týdnu zrovna je. Do Lesa také chodili Lev a Jednorožec. To jsou zvláštní stvoření. Lev každé pondělí, úterý a středu lže a ostatní dny v týdnu mluví pravdu. Jednorožec lže vždycky ve čtvrtek, v pátek a v sobotu, zato ve zbylé dny v týdnu mluví pravdu.

47. Jednou Alenka potkala Lva a Jednorožce, když zrovna odpočívali pod stromem. Ti dva prohlásili:
Lev: Včera jsem měl lhací den.
Jednorožec: Já měl včera taky lhací den.
Z těchhle dvou výroků Alenka (bylo to náramně bystré děvče) dokázala vyvodit, který je právě den v týdnu. Který to byl?

48. Při jiné příležitosti Alenka potkala Lva samotného. Prohlásil:
(1) Včera jsem lhal.
(2) Popozítří budu lhát zas.
Který den v týdnu byl?

49. Které dny v týdnu může Lev prohlásit:
(1) Včera jsem lhal.
(2) Zítra budu lhát zase.

50. V které dny v týdnu může Lev prohlásit:
„Včera jsem lhal a zítra budu lhát zas.“
Pozor! Odpověď v tomto případě není stejná jako u předchozí hádanky!

Rozluštění
47. Lev může říci „Včera jsem lhal“ pouze v pondělí a ve čtvrtek. Jednorožec může říci „Včera jsem lhal“ jedině ve čtvrtek a v neděli. Oba současně to mohou říci jedině ve čtvrtek.
48. Z prvního Lvova výroku vyplývá, že je pondělí nebo čtvrtek. Z druhého výroku vyplývá, že čtvrtek není. Je tedy pondělí.
49. Nejde to ani jeden den v týdnu! Jedině v pondělí a ve čtvrtek by mohl pronést první výrok; jedině ve středu a v neděli by mohl pronést druhý. Takže oba zároveň nemůže nikdy pronést.
50. Tady jde o situaci úplně odlišnou. Výborně to ukazuje rozdíl mezi tím, když proneseme dva jednotlivé výroky, a když proneseme jeden výrok, který je jejich konjunkcí. Mějme dva výroky X a Y. Jestliže jejich konjunkce, tj. výrok „X a Y“, je pravdivá, samozřejmě z toho vyplývá, že oba výroky X, Y jsou pravdivé i jednotlivě. Pokud však konjunkce „X a Y“ je nepravdivá, pak z toho vyplývá jen to, že aspoň jeden z obou výroků je nepravdivý – nemusí být nepravdivé oba. Jediný den v týdnu, kdy je pravda, že Lev včera lhal a zítra bude lhát zase, je úterý (to je totiž jediný den, který padne mezi dva Lvovy lhací dny). Takže den, kdy Lev vyslovil tenhle výrok, nemohlo být úterý, protože v úterý by takový výrok sice byl pravdivý, ale Lev v úterý pravdivé výroky nevyslovuje. Takže to v úterý nebylo, a tak Lvův výrok je nepravdivý: Lev lže. Dnem, po němž se Alenka pídí, je pondělí nebo středa.

Prolistujte si ukázku zde!

 

Jak se jmenuje tahle knížka

Autor: Raymond Smullyan

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 145×206 mm
ISBN: 978-80-262-0822-8
Doporučená cena: 299 Kč

 

 

Knihu Jak se jmenuje tahle knížka vydalo nakladatelství Portál.

 

O autorovi

Raymond Smullyan je americký matematik, logik a filosof. Svou profesní dráhu začal coby kouzelník. Působil jako profesor filosofie na newyorské City College a na Indiana University. V Portálu mu vyšla kniha Šeherezádiny hádanky a další podivuhodné úlohy (2004) a český čtenář mohl narazit i na jeho tituly Navěky nerozhodnuto, Šachové záhady Sherlocka Holmese, Šachové záhady arabských jezdců či Satan, Cantor a nekonečno.

(Zdroj informací: nakladatelství Portál)


Nakladatelství Portál bylo založeno v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi a knihy pro děti.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak se jmenuje tahle knížka

Smullyan, Raymond M.

Portál, 2015

Napsat komentář