Vyhrajte Kafkovu knihu o cestě do Ameriky

Amerika-perex
Příběh Karla o jeho cestě do Ameriky bývá velmi často označován za nejlepší dílo Franze Kafky. Pokud jste jej ještě nečetli, vžijte se právě teď do role šestnáctiletého hrdiny, který dostane kufr a jízdenku a musí se vydat do velkého světa.

Jízdenka do San Franciska

Rodiče poslali šestnáctiletého Karla Rossmana do Ameriky. Chtěli se vyhnout pikantnímu skandálu – chlapce totiž svedla jejich služka. Pracovitého a čestného, nicméně i velmi naivního hocha na začátku ubytuje zámožný strýc. Brzy se nepohodnou, Karel dostane kufr, jízdenku do San Franciska a musí se začít protloukat životem na vlastní pěst. Podle některých odborníků je román Amerika nejlepší Kafkova kniha. Kromě typických popisů osamocení v absurdním a bezohledném světě v ní najdeme také nemalou dávku specifického situačního humoru, který není u tohoto autora příliš obvyklý.

 

Amerika

Autor: Franz Kafka

Vydalo: nakladatelství Omega
Překlad: Dagmar Eisnerová
Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Vydáno: 5/2015
ISBN: 978-80-7390-253-7

Přečtěte si více o knize Amerika, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Omega, nebo si prolistujte ukázku.

logoOmega

Nakladatelství Omega se zabývá především vydáváním klasické české a světové literatury s novými obálkami, ale věnuje se i novým autorům a knihám. Vydává publikace v pestré škále edičních řad, mimo jiné edice Beletrie, kde vycházejí knihy českých i světových autorů. Specialitou mezi edicemi je regionální literatura – pověsti a městské legendy.

 

Ukázka z knihy

„Vy odcházíte z lodi?“
„Ano, dneska se odtud klidíme!“
„A proč? Nelíbí se vám tu?“
„Tak to tady chodí, vždycky nerozhoduje, zda se něco člověku líbí nebo nelíbí. Ostatně máte pravdu, také se mi tu nelíbí. Asi to nemyslíte vážně, že byste se mohl stát topičem, ale to se jím pak člověk ještě nejspíš stane. Já vám to tedy vůbec neradím. Když jste chtěl studovat v Evropě, proč nechcete studovat tady? Americké university jsou přece nesrovnatelně lepší než evropské.“
„To je možné,“ řekl Karel, „ale já nemám skoro žádné peníze na studium. Četl jsem sice o někom, kdo ve dne pracoval v obchodě a v noci studoval, až se stal doktorem a tuším starostou, ale k tomu je třeba velké vytrvalosti, viďte? Obávám se, že ta mi chybí. Mimo to jsem nebyl zvlášť dobrý žák, opravdu mi nebylo za těžko rozloučit se se školou. A tady jsou školy snad ještě přísnější. Anglicky neumím skoro vůbec. Celkem vzato jsou tu dost zaujatí proti cizincům, myslím si.“ (str. 8)

 

O autorovi

Franz Kafka se narodil na pražském Starém Městě v rodině židovského obchodníka. Doma se mluvilo německy, češtinu se nepovinně začal učit už na základní škole. I když celé jeho dílo je napsáno v němčině, k českému jazyku a kultuře měl celý život velmi blízko. Po ukončení práv nastoupil do pojišťovny a v tomto zaměstnání zůstal až do tuberkulózou vynuceného důchodu. Své první texty publikoval v pětadvaceti letech, byl návštěvníkem pražských literárních salónů, často psal divadelní a knižní recenze. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších prozaiků dvacátého století, světovou slávu mu přinesly romány Proces a Zámek.
(Zdroj informací: nakladatelství Omega)

 

Vyhrajte knihu Amerika

Rodinou Karla Rossmana otřásá skandál. Mladého chlapce totiž svedla jejich služka a jako jediné východisko se jeho rodičům jeví poslat jej z dosahu pomluv a zvědavých očí k zámožnému strýci. Ale ani soužití s ním není nijak harmonické, proto Karel dostane do ruky kufr, jízdenku do San Franciska a je donucen začít se v neznámém městě protloukat sám. Ale v knize nenajdete jen pocity samoty z velkého a bezohledného světa, ale mnohdy i notnou dávku situačního humoru, na který v Kafkových dílech čtenáři nejsou moc zvyklí. I pokud zrovna nevyhledáváte klasická díla, dejte této knize šanci.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Omega vám právě nyní přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Amerika vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Amerika
probíhá od 4. do 17. června 2015.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Franze Kafky Amerika

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAmerika

Kafka, Franz

Edice Knihy Omega, 2015

Napsat komentář