Na chvíli zpět v socialismu. Velkolepé uvedení knihy Bídníci.cz připomnělo nechvalně známé výslechy StB a cenzuru

Bidnici (7)titul
O knize Bídníci.cz se říká, že vás buď nadchne, nebo zhnusí. Tyto „Špinavé obrazy z dějin národa českého“ vám totiž ukáží historii naší země tak, jak ji neznáte – plnou sexu a násilí, že erotické romány nebo severské kriminálky budou ve srovnání s tím působit jen jako slabý čajíček.

Už před vydáním knihy Bídnici.cz bylo zřejmé, že se bude jednat o velmi kontroverzní titul. Autor Jiří Zídek a nakladatel David Laňka z nakladatelství No Limits se postarali, aby i její uvedení na český trh bylo nezapomenutelné. Prostory Jalta Boutique Hotelu se proto ve středu 29. dubna na pár hodin proměnily na živoucí připomínku doby, kdy jsme byli ještě součástí Sovětského svazu a kdy se nám o svobodě slova mohlo akorát tak zdát.

Michaela Dolinová jako agentka StB.

Michaela Dolinová jako agentka StB.

V prostorách protiatomového krytu z 50. let, jenž během socialismu fungoval jako Krizový štábní kryt, opět ožila nepříliš dávná historie a prostřednictvím živých obrazů jsme si připomněli průběh výslechů StB a používání drog či prostitutek k získávání informací. V hlavních rolích se objevili například Michaela Dolinová, Richard Tesařík a Michaela Sejnová, o režii scének se postaral Roman Štolpa.

Ukázka průběhu výslechů.

Ukázka průběhu výslechů.

Zatímco jsme procházeli stísněnými prostory podzemního krytu, bylo nemožné uniknout před nepříjemnými pocity, které živé obrazy vzbuzovaly. Jakožto pro člověka, který se narodil již do svobodné země, bylo pro mě poučné vidět na vlastní oči, jaké hrůzné praktiky se během totality u nás odehrávaly.

I výzdoba Jalta Boutique Hotelu nás vtáhla do dob minulých.

I výzdoba Jalta Boutique Hotelu nás vtáhla do dob minulých.

Poté, co jsme si prohlédli podzemí hotelu, nás čekala další část programu. Hlavně pánské osazenstvo jistě potěšil pohled na tři spoře oděné tanečnice, které svým vystoupením připomínaly kabaretní číslo.

Kabaretní vystoupení.

Kabaretní vystoupení.

Následně herec Petr Batěk v roli agenta Státní bezpečnosti přednesl zvláště pikantní úryvek z knihy Bídníci.cz, jenž o pár vteřin později prohlásil za nemorální a proti všem mravním zásadám naší socialistické země. Autor Jiří Zídek a nakladatel David Laňka byli předvoláni, aby vysvětlili, co je vedlo k sepsání a vydání tak nestoudného titulu. Zatímco se oba pánové vymlouvali, občas od příslušníků Veřejné bezpečnosti dostali přes prsty. Za svůj zločin si vyslechli přísné rozsudky.

Výslech Jiřího Zídka a Petra Laňky.

Výslech autora knihy Jiřího Zídka a nakladatele Davida Laňky Státní bezpečností.

Dále si pro nás organizátoři křtu připravili hudební vložku, během které zazněla v podání zpěvačky Evy Kleinové ústřední píseň ze seriálu Zdivočelá země, a také dnes již legendární Modlitba pro Martu. Právě ta posloužila jako symbol konce socialistické éry a vystřídal ji cinkot klíčů za zvuku hesel jako „Havel na hrad!“ a „Jakeše do koše!“

Ústřední píseň ze seriálu Zdivočelá země a Motlitba pro Martu zazněly z úst zpěvačky Evy Kleinové.

Ústřední píseň ze seriálu Zdivočelá země a Modlitba pro Martu zazněly z úst zpěvačky Evy Kleinové.

Nezbývalo už nic jiného, než titul Bídníci.cz pokřtít. Kmotři knihy, herci Martin Dejdar a Rudolf Jelínek svorně publikaci popřáli, aby si našla dost čtenářů a také aby ji brzy následoval další díl, který je už podle všeho téměř hotov. Místo obvyklého polévání knih šampaňským byl titul pokřtěn roztrhanými fotografiemi socialistických státníků.

Martin Dejdar v roli kmotra knihy.

Martin Dejdar a Petr Batěk.

S písní „Bič Boží“ nastoupila před hosty skupina Flattus, kterou však během vystoupení odtáhli příslušníci Veřejné bezpečnosti a společně s autorem knihy a jejími kmotry byli vyvedeni a odvezeni v typických žlutých vozidlech VB, která na ně čekala před hotelem.

Skupina Flattus zahrála píseň Bič Boží.

Skupina Flattus zahrála píseň Bič Boží.

Poté, co si skupinka „vzbouřenců“ projela kolečko kolem Václavského náměstí, se vrátila zpět před hotel, kde byl tento slavnostní křest také ukončen.

Bidnici (9)

Auta VB posloužila jako součást programu, zaujala však i kolemjdoucí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBídníci.cz
Špinavé obrazy z dějin národa českého, Kniha první: Kořeny (1945–1973)

Zídek, Jiří

No Limits, 2015

Napsat komentář