O krok blíže k záhadě vesmírného Vetřelce

Lebbon_VetrelecProbuzeni1
Lákavá vesmírná dobrodružství mají svá úskalí. A zachovat chladnou hlavu, když vám krvelačné potvory před očima požírají vaše kamarády, to už chce notnou dávku odvahy nebo šílenství. Nový příběh známého Vetřelce přináší od všeho kousek.

První jarní měsíc roku 2015 přineslo nakladatelství Baronet na náš knižní trh překlad knihy Timy Lebbona Vetřelec – Probuzení (Alien: Out of the Shadows, 2014). Za překladem stojí Dana Chodilová.

Tim Lebbon je britský autor, narozený v roce 1969 v Londýně, aktuálně působící ve vesničce Goytre v kraji Monmouthshire. Na svou spisovatelskou dráhu nastoupil již v dětství, leč první povídku publikoval až v roce 1994 a první román v roce 1997 (Mesmer). Od té doby má za sebou více než třicet publikovaných knih, z nichž se nemalá část dočkala i svých filmových verzí. Žánrově se Tim Lebbon vyhranil hlavně v hororových a scifi příbězích a podobně jako v případě přestavované knihy Vetřelec – Probuzení nejednou si za svoji předlohu vzal již existující postavy či kulisy. Koneckonců, v povědomí obdivovatelů Vetřelecké série je jistě i linie Predátorů, v níž, podobně jako v případě Vetřelce, stojí za prvním z třídílné série příběhů The Rage War 1: Predator – Incursion (plánováno na září 2015, Zuřivé války – Predátor – vpád).

Jak již bylo naznačeno, Vetřelec – Probuzení je první z třídílné série nových příběhů točících se kolem fenoménu Vetřelců. Pro připomenutí, tuto věčně hladovou a útočnou ikonu scifi světa představil režisér Ridley Scott na filmových plátnech v roce 1979, aby byl posléze následován dalšími režiséry ve třech pokračováních. Konkrétně v roce 1986 snímkem Vetřelci (Aliens), v roce 1992 třetím pokračováním Vetřelec 3 (Alien 3) a konečně v roce 1997 zatím závěrečným filmovým pojetím Vetřelec: Vzkříšení (Alien: Ressurrection). Švýcarem Hansem Ruedi Gigerem vytvořená postava obřího mimozemského parazita se pak ještě objevila v několika filmech ve spojení s další populární postavou Predátora, jenž se na filmových plátnech proslavil počínaje rokem 1987 nepochybně i díky Arnoldu Schwarzeneggerovi v prvním ze série filmů s nepříliš originálním názvem Predátor (Predator). Vetřelce se pak v roce 2012 pokusil opět Ridley Scott předsadit svému prvnímu pojetí ve filmu Prometheus, jenž měl svým příběhem naznačit původ těchto mimozemšťanů. Nakonec nepoužitý alternativní závěr příběhu Prometheus měl dokonce Vetřelce umístit na planetu LV-426, na níž začíná původní příběh z roku 1979.

Tim Lebbon tedy do již rozjetého vlaku dlouhé linie Vetřeleckých příhod vstupuje svojí knihou třicet sedm let (v linii příběhu) po té, co se jediná přeživší z kosmické lodi společnosti Weyland-Yutani Nostromo Ellen Ripleyová uložila do záchranného modulu a opustila zamořenou loď. Tim Lebbon nechá její modul zachytit posádkou těžební lodi Marion nad planetou LV-178 ve chvíli, kdy sama posádka, přesněji její přežívající zbytek, bojuje o život. Jeden z transportních člunů totiž v neřízeném přiblížení narazil do Marionu a těžce ji poškodil, zatímco druhý, jemuž se podařilo přistát, přivezl na své palubě neznámé a vše konzumující bytosti (neznámé pouze posádce Marionu, protože jak čtenář-znalec, tak probuzená Ripleyová, samozřejmě moc dobře vědí, o koho se jedná). Poškozená loď Marion je v tuto chvíli na neřízeném sestupu do atmosféry planety s neodvratitelnou vyhlídkou svého rozpadu. Posádka, to, co z ní zbylo, se spolu s oživenou Ripleyovou pustí do jediného možného řešení situace, tedy do pokusu o záchranu na Ripleyové záchranném modulu. K tomu ovšem potřebují energetický článek, jenž je uskladněn dole na planetě v dolech, z nichž nešťastní horníci přivezli zmíněnou biologickou smrt. Tim Lebbon se svého úkolu navázat a rozvinout a vysvětlit a samozřejmě otevřít další linie příběhu zhostil na jedničku s hvězdičkou. Děj má přirozený spád, není ani vleklý ani uspěchaný, v mnoha ohledech není ani snadno předvídatelný a nabízí určitě mnoho hodin vzrušující zábavy nejenom fanouškům filmového Vetřelce či milovníkům mimozemských dobrodružství.

Na tuto knihu pak navazují další dvě, jež nakladatelství Baronet připravilo k letošnímu vydání. Konkrétně v polovině června 2015 se čtenáři mohou těšit na druhý díl pod názvem Vetřelec – Odplata (Alien: Sea of Sorrow, 2014), tentokrát od Jamese A. Moorea a o další tři měsíce později pak na třetí knihu volné trilogie s názvem  Vetřelec – Peklo (Alien – River of Pain, 2014) z pera Christophera Goldena.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVetřelec
Probuzení

Lebbon, Tim

Baronet, 2015

Napsat komentář