Jak vyloupit nedobytný trezor v nedobytné bance?

Deary_GenialniPlan
Pomáhat chudým a sociálně slabým nemusí být nutně jen o obětování se. Někdy jde jen o vedlejší efekt testu vlastních dovedností, a pokud si při takové práci užijí aktéři i nějakou tu legraci, jde o  vítaný bonus. Ve Švindlově uličnické akademii rozhodně není o zábavu nouze.

V závěrečném únorovém týdnu 2015 vydalo nakladatelství Fragment v prvním vydání pokračování příběhů z pera Terry Dearyho ze série Švindlova uličnická akademie, tentokrát s podtitulem Geniální plán (Master Crook’s Crime Academy – Safe-cracking for Students, 2010). Překlad pochází opět od Zdíka Duška a o ilustrace se rovněž tradičně postaral John Kelly.

S prvními dvěma knihami v sérii Švindlovy uličnické akademie jsme se setkali již v recenzi vydané u příležitosti jejich reedice v loňském roce. Knihy s podtituly Lumpárny začínají a Bezva finta celou sadu uvedly, následovala je pak ještě reedice dílu třetího, jenž má podtitul Přepadení pro pokročilé (Master Crook’s Crime Academy – Classes in Kidnapping, 2009, česky 2010/2014). V loňské recenzi jsme si zároveň představili i osobnost Terry Dearyho, mimořádně aktivního současného britského autora.

Švindlova uličnická akademie – Geniální plán navazuje na své předchůdce, přesto jde o příběh stojící sám o sobě, takže znalost předchozího děje je výhodou, nikoli však podmínkou. Znalci postřehnou, že do Akademie od druhého dílu přibyly další postavy, konkrétně dvojčata Millie a Martin Mektalovi. Zájemce o podrobnosti související s jejich příchodem odkazuji na výše zmíněný třetí díl stávající série (Přepadení pro pokročilé). Geniální plán přináší ve čtrnácti bohatě ilustrovaných kapitolách a na více než dvou stech stránkách roztomile a vtipně koncipovaný příběh, jenž na rozdíl od svých předchůdců ukazuje své hrdiny jako chybující jedince, vystavené nepřízni osudu ve vší jeho pestrosti. Tentokrát  nemusí mít čtenář dojem, že tajemný a dosud nespatřený pan Švindl, či jeho hlavní učitel pan Montimer Morous, jenž po praktické stránce školu vede, jsou neomylní nadlidé, kteří mají kola dění plně ve svých rukou. Ve skutečnosti jim Terry Deary tentokrát připravil nejedno překvapení, se kterým ve svých plánech nepočítali. Hlavním předmětem děje je nově postavená „Sušilova slušná banka“, údajně vybavená nedobytným trezorem. Nebyla by to ale Švindlova uličnická akademie, kdyby si s takovým tvrzením nechtěla změřit síly. A nebezpečí tentokrát nečíhá jen tam venku, ale hrdinové příběhu budou muset zvládnout i krizi ve svých vlastních řadách. Poradí si se vším se ctí a s úspěchem?

Terry Deary již tradičně nezklamal a připravil i tentokrát čtení pro širokou škálu čtenářů. Jakkoli se může zdát, že jde o dětskou knihu, zalíbení v ní nalezne celé čtenářské spektrum, od těch nejmenších až po knihomoly důchodového věku.

Nakladatelství Fragment vydáním překladu Geniálního plánu dohnalo autora a v tuto chvíli žádný další příběh Švindlovy uličnické akademie na své vydání nečeká. Škoda, řeknete si možná, a mně nezbývá, než s takovým povzdechem souhlasit. Knih, jaké píše Terry Deary, není nikdy dost.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠvindlova uličnická akademie – Geniální plán

Deary, Terry

Fragment, 2015

Napsat komentář