Ukázka z knihy Přírodní kosmetika – Jak na to

nature_cosmetic
Nechte se hýčkat jako v  lázních… Nejenže se budete cítit skvěle – ještě vás bude hřát dobrý pocit z toho, že jste si všechnu kosmetiku vyrobili sami! Začtěte se do voňavé ukázky o éterických olejích…

Éterické oleje

Umění aromaterapie spoléhá na užívání velmi komplexních, koncentrovaných éterických olejů. Ty se extrahují z různých rostlinných zdrojů, jako jsou listy, květy, bobule, korunní plátky a ovoce. Tyto těkavé složky jsou „duší“ či podstatou rostliny, ze které byly získány. Když se zastavíte, abyste si přivoněli ke krásné růži, její rozkošné a opojné aroma vydává právě éterický olej, silice obsažená v okvětních lístcích. Éterické oleje se často využívají v přírodních kosmetických přípravcích. Ať už jako součást parfémů a vůní (viz str. 128–135), nebo aby podpořily a povzbudily zdravou, zářící pleť, ale lze je rozptýlit i do vzduchu, aby stimulovaly mysl a uklidnily nervy.

Nákup kosmeticky vhodných éterických olejů
Je nutné vybírat a nakupovat pouze pravé a terapeutické oleje vysoké kvality, ze spolehlivých zdrojů. Na trhu jsou však bohužel i firmy, které oleje „pančují“, nastavují nebo nabízejí syntetické éterické oleje, které nejenže nejsou účinné, ale mohou být i nebezpečné.

Zde je několik rad, jak vybrat pravý éterický olej vysoké kvality:

oleje

  • Kdykoli je to možné, vyberte si olej s bio certifikací nebo s označením „sbíráno v přírodě“.
  • Skladujte éterické oleje ve skleněných, jantarově nebo tmavě zabarvených lahvičkách, máte-li doma děti, tak s uzávěry s dětskou pojistkou.
  • Kupujte malé lahvičky (30 ml). Většinu éterických olejů je nejlepší spotřebovat do roka či dvou od nákupu.
  • Kupujte čisté, neředěné éterické oleje, které nebyly zředěny základními oleji ani jinými tekutinami.
  • Nakupujte od firem, které mají dobrou pověst a jsou ochotné odpovědět na jakoukoli otázku.
  • Mnoho míst, kde se éterické oleje prodávají, nabízí „testovací“ lahvičky, takže si olej můžete před nákupem vyzkoušet. Skvělý způsob, jak se dobře obeznámit s aromatem éterických olejů.

Koupě éterických olejů podle ceny
Důležitou okolností, která určuje cenu éterického oleje, je množství rostlinného materiálu, které je nutné k jeho výrobě. Např. růžový olej vyrobený z damascénské růže (Rosa damascena) je jedním z nejdražších éterických olejů na trhu, protože k destilaci necelého 0,5 kg éterického oleje je potřeba 4 536 kg čerstvě natrhaných růžových korunních plátků. Naproti tomu destilace éterického oleje sladký pomeranč (Citrus sinensis) je velmi levná, protože velké množství čerstvě oloupané pomerančové kůry (oplodí) je snadno dostupné a množství éterického oleje získaného studeným lisováním je značné.

Několik užitečných definic

Éterický olej:
Koncentrovaná tekutina extrahovaná z rostlinných částí. Éterické oleje obsahují těkavé vonné složky, nerozpustné ve vodě. Molekuly jsou velmi malé a rychle se vypařují, proto je naše tělo rychle vstřebává, ať už inhalačně, či kůží. Éterické oleje se získávají destilací vodní parou nebo lisováním.

Absolute:
Takto označené éterické oleje jsou extrahovány z rostlinných materiálů organickými rozpouštědly. Např. při výrobě jasmínu absolute se pro extrakci silice z květů používá uhlovodíkové rozpouštědlo. Tyto oleje se nejčastěji užívají při výrobě parfémů a vonných obkladů.

CO2 extrakty:
Při určitém tlaku a dané teplotě se z CO2 stává superkritická tekutina, vhodná pro extrakci prchavých silic. Jde o moderní metodu destilace, podobnou destilaci vodní parou.

Citrusové éterické oleje:
Většina éterických olejů z citrusových plodů se získává mechanickým lisováním kůry. Proto je také důležité, abyste si pokud možno kupovali oleje certifikované jako BIO.

Bez podráždění
Jakmile víte, že se budete věnovat míchání éterických olejů delší dobu, použijte jednorázové rukavice a vyhýbejte se přímému kontaktu rukou s oleji, které by mohly kůži podráždit.

Co třeba mléko?
Éterické oleje se špatně míchají s vodou. Než je přidáte do koupele, zkuste éterický olej smísit třeba se lžící smetany nebo mléka.

Dýcháním ke štěstí
Inhalací éterických olejů můžete dosáhnout balančního fyziologického účinku. Nakapejte několik kapek éterického oleje na kapesník a vdechujte výpary. Pár kapek levandule uklidňuje, kapky bazalky pozvednou náladu a dodají energii, pelargonie vás nabudí, když vás uprostřed dne začne přemáhat únava, a několik kapek máty dokáže zmírnit bolesti hlavy a jejich nepříjemné účinky.

JAK NA TO

• Skladujte éterické oleje na chladném, temném místě, zůstanou tak čerstvé. Nevystavujte přímému slunečnímu světlu.

• Citrusové oleje mají tendenci oxidovat, kůže na ně může reagovat přecitlivěle, proto je skladujte v chladničce a využijte do 9 měsíců.

Přírodní kosmetika… čarovná moc přírody u vás doma

 

Knihu Přírodní kosmetika – Jak na to vydalo nakladatelství Metafora.
Ještě více nápadů a rad najdete v listovací ukázce.


Nakladatelství Metafora bylo založeno v roce 2001 a od té doby se zaměřuje zejména na literaturu překladovou, její autoři pocházejí ze všech koutů světa. Vydává ale i knihy českých spisovatelů a vybrat si můžete beletrii vážnou i veselou, thrillery i detektivky z minulosti, současnosti i budoucnosti, nebo knihy z oblasti esoteriky či východní filozofie.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřírodní kosmetika
Jak na to

Bucková, Shannon

Metafora, 2015

Napsat komentář