Čas se naplnil – závěrečná bitva je tu

Inheritance
Přišel čas, kdy se rozhodne o budoucnosti celé Alagaësie. Nastala chvíle, na kterou spolu se mnou netrpělivě čekaly miliony fanoušků na celém světě. Je tu moment, kdy si konečně dočteme příběh o Eragonovi – Dračím jezdci.

V nakladatelství Fragment vychází 30. března čtvrtý díl edice Odkazu Dračích jezdců, který nese název Inheritance. Jak sám autor Christopher Paolini přiznává, edice měla mít původně jen tři díly.

„Když jsem se dal do psaní třetí části, vzápětí jsem si uvědomil, že je toho ještě tolik k vyprávění, že by se to do jedné knihy nevešlo. Abych nic nevynechal a zůstal poctivý ke svým postavám a celému příběhu, musel jsem závěrečnou část rozdělit do dvou knih,“ říká Christopher Paolini. (citace z http://eragon.cz/o-knihach/iv-dil-inheritance/)

Sice jsme si na čtvrtou část počkali opravdu dlouho, třetí díl s názvem Brisingr totiž vyšel v České republice už v roce 2009, ale výsledek rozhodně stojí za to. Sám autor slibuje, že všechny otázky, které si čtenáři na celém světě pokládali, budou zodpovězeny. Najděte odpověď i na tu svou. Já ji našla.

Paolini začal Eragona psát již ve svých patnácti letech. S přispěním svých rodičů vydal první díl v roce 2002 v jejich rodinném nakladatelství. Od té doby uběhlo dlouhých deset let, které jsme s Eragonem a Safirou strávili. Mnozí z nás s těmito hrdiny rostli a dospívali.

Společně jsme sledovali, jak se Safira vyvíjí, s Bromem jsme se pustili na hon za nepřáteli a procestovali skoro celou Alagaësii. Teď ale nastává den, kdy se s nimi budeme muset rozloučit. Příběh končí. Už nepřijde žádná další část. Než ale dočteme poslední stránku a s uspokojením knihu zaklapneme, zažijeme ještě mnohá dobrodružství a čekají nás neuvěřitelná překvapení, kterých je tento příběh plný.

Eragon a Safira prošli složitým výcvikem u elfů, zažili již mnoho bitev a museli oplakat ztrátu svých blízkých. Teď je ale čeká ten nejdůležitější úkol, na který se připravovali od té chvíle, co se Safira vyklubala ze svého vejce, a to zabít krále Galbatorixe, který sužuje svou zemi krutovládou. Od té doby, co odešli z rodné farmy, uplynulo mnoho času a oni už nejsou těmi, co byli. Malý chlapec se změnil v neohroženého Dračího jezdce, Safira už není žádné hloupé mládě, ale krvelačný nepřítel. V duchu však rádi vzpomínají na ty bezstarostné chvíle, kterých ale bylo žalostně málo.

Může obyčejný farmářský chlapec, který už sice není tak obyčejný, ale stále dost mladý, zachránit celé království? Co všechno ještě bude muset Eragon obětovat pro dobro svého lidu? A jak se budou vyvíjet osudy dalších hrdinů, které jsou stejně důležité a neméně zajímavé jako ten Eragonův?

To všechno a ještě více se dozvíte v této knize. Inheritance je nabitá novými a zajímavými informacemi o rasách, jako jsou Kočkodlaci či Urgalové, čtenáři se konečně dozví, jestli se splní další předvídané věštby z Eragonova osudu. A dokonce i draci ještě neodhalili úplně všechno, takže se čtenář dozví více i o nich. Samozřejmě se i blíže seznámíme s Murthagem a jeho drakem Trnem.

Celý poslední díl směřuje k závěrečné bitvě, která se nevyhnutelně blíží a rozhodne o budoucnosti království. Co se týče této bitvy, mají se čtenáři na co těšit. Paolini je výborný vypravěč, takže čtenář se zatajeným dechem sleduje, jak se před ním odehrává boj o moc, slávu i území. Trpí spolu se zraněnými vojáky, létá společně s Eragonem a Safirou nad městem a vlévá naději do žil svých bojovníků spolu s kapitány jednotlivých ras.

Knize opravdu nemám co vytknout. Paolini je mistrem svého oboru, a tak mi nezbývá nic jiného než pět chválu na jeho umění. Autor umí opravdu dobře působit na své čtenáře a jejich představivost. Díky jeho perfektnímu vyprávění vidím Alagaësii a její obyvatele v celé jejich kráse. Troufám si tvrdit, že může být považován, a právem, za krále fantasy. Doufám, že až si přečtete Inheritance, budete mít stejnou radost jako já. Příjemné chvilky s touto knihou jsou zaručeny!

Jako v každém navazujícím díle začíná i Inheritance shrnutím těch předchozích, pokud si tedy něco nevybavujete, těchto pár stránek vám pomůže rozpomenout se. A ti, kdo Eragona nečetli vůbec, dělají velkou chybu. Doporučuji napravit!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeInheritance

Paolini, Christopher

Fragment, 2012

Čas se naplnil – závěrečná bitva je tu - DISKUZE

Počet reakcí: 7
  1. Geralt napsal:

    Podle mě to až tak napínavé nebylo. Tak nějak jsem od začátku tušil jak to dopadne. A ten konec byl podle mě ne překvapivej, ale vykradačka Pána prstenů. A Paoliny nemůže být králem fantasy, když absolutním králem a bohem fantasy je Tolkien a na současném trůně sedí (dle mého názoru) George R. R. Martin s Písní ohně a ledu. Ale kniha plynula, nikde jsem se vyloženě nenudil (jako u druhého dílu), a nijak moc také neurazila, ale o postavy jsem se také vůbec nebál (oni Eragona škrábnou, ale co, má gardu čarodějů a sám je to čaroděj, takže se vyléčí) a ani o ostatní postavy jsem se nebál, ale knížka i tak docela povedená. To je ale můj názor.

  2. Tereza Zítková Tereza Zítková napsal:

    Děkuji za všechny komentáře. Je to věc názoru. Souhlasím, že jsem mohla dodat pohádkové. Ale jinak si za svým názorem stojím. Však, co čtenář to jiný názor a pohled na věc, že?!

  3. Je to skvělé. U konce jsme brečela, div jsme pod sebou neměla rybník… Těším se, jestli bude paolini pokračovat. DO TOHO PAOLINI!!!!!!!!!!!!!§§

  4. Leona Králíková Leona napsal:

    Inheritance je skvělým vyvrcholením celé série (i když – přišlo mi to jakési neuzavřené, takže kdo ví, třeba se dočkáme dalšího dílu). Ano, Paolini není žádný kandidát na pomyslný zlatý pohár žánru fantasy, ale přesto mají jeho knihy své kouzlo. Obzvláště mne potěšil závěr – popravdě jsem čekala něco na styl Harryho Pottera (a žili šťastně se třemi dětmi na krku), ale dočkala jsem se něčeho poměrně smutnějšího.

  5. Hor napsal:

    Nic proti tomuhle názoru každý má jiný vkus, ale tohleto si neodpustím: Paolini je mistrem svého oboru- Nanejvýše na pohádkovou fantasy, kde víte konec od první stránky
    …může být považován, a právem, za krále fantasy- Ani v nejmenším případě. Takový G.R.R. Martin, Joe Abercrombie, David Gemmell nebo David Edings píší mnohem nepředvídatelnější, vtipnější a i ve všech jiných ohledech lepší fantasy.

  6. Tereza Zítková Tereza Sivoňová napsal:

    děkuji moc! Chvála potěší!

  7. Super secret reader napsal:

    Super komentář Slečno Terko! už se těšim až si to přečtu! a po téhle recenzi jsem nažhavenej!!!

Napsat komentář