Roštěnku přijela představit osobně Alice Clayton

obalky
Mnohokrát oceněný román Nabíječ má konečně pokračování. Nenechte se mýlit, nejde o válečný román, ale o lechtivé čtení o hledání toho pravého partnera. Do stověžaté Prahy autorka zavítala k příležitosti vydání druhého dílu neobyčejné „Coctail série“ – jednotlivé romány nesou název některého známého koktejlu. Škoda, že tomu tak není i v českém překladu, nicméně si na těchto knižních koktejlech i tak moc pochutnáte.

Mgr. Antonín Kočí s Alicí Clayton

Mgr. Antonín Kočí s Alicí Clayton

Americká spisovatelka Alice Clayton v úterý 11. listopadu zavítala do pražského Paláce knih Luxor pokřtít Roštěnku. Takto volné pokračování úspěšného titulu Nabíječ vydává v České republice nakladatelství Mladá fronta. Mimochodem, Nabíječ byl v roce 2013 oceněn Goodreads Choice Awards jako druhá nejvtipnější kniha roku a Roštěnka je na stejnou cenu nominována letos.

Usměvavá Alice Clayton se v luxorské kavárničce objevila chvíli před pátou hodinou. Kromě svých zářivých úsměvů rozdávala i autogramy a vůbec jí nevadil zájem příchozích, spíš naopak. Na slavnostním představení Roštěnky českým čtenářům byli přítomni zástupci nakladatelství Mladá fronta – programový ředitel divize Knihy Mgr. Antonín Kočí a vedoucí marketingu Mgr. Magdaléna Deiml, Ph.D. Protože ne všichni diváci rozuměli anglicky, fungovali také jako tlumočníci. Milou dvojici doplňovala Sára Saudková, která se stala patronkou knížky.

hosté

hosté v průběhu rozhovoru

Představování hostů plynule přešlo v rozhovor se spisovatelkou, kterého se ujala Magdaléna Deiml. Přítomné divačky – a několik diváků – se tak dozvědělo, že Praha se Alici Clayton velmi líbí a že tu určitě není naposled. Spisovatelkou se prý stala až ve 33 letech, kdy začala vymýšlet sérii o Zrzce. Do té doby pracovala v kosmetickém průmyslu jako maskérka a školitelka. Dalším dílem „Koktejlové série“ je po Roštěnce titul s názvem Screwdrivered.

Roštěnka

Roštěnka

Slova se chopila Sára Saudková a následovala krátká ukázka, ve které se hrdinka Caroline domlouvá se Simonem na společné cestě do Evropy. Celá kavárna ztichla a zřejmě si v duchu představovali sami sebe v té či oné roli. Alice Clayton poté poznamenala, že Sára Saudková má úchvatný hlas a že by byla moc ráda, aby v případě audioknih je namluvila právě ona. Čemuž tleskám, protože mám stejný názor.

Alice Clayton a Sára Saudková

Alice Clayton a Sára Saudková

Než byly připraveny skleničky se sektem, stihla Alice Clayton prozradit něco málo o chystaných filmech. Momentálně připravuje scénář k sérii o Zrzce. O sérii, jejíž součástí je Nabíječ, je obrovský zájem, ovšem čeká se, jak bude přijat film na motivy knihy 50 odstínů šedi. Nu což, nezbývá, než čekat.

Alice Clayton se snoubencem

Alice Clayton se snoubencem

Úplně na závěr Magdalena Deiml sdělila, že titul Nabíječ byl nejprodávanějším ebookem v únoru 2014. Dál již zněl jen cinkot skleniček a svist propisky, kterou se Alice Clayton všem přítomným podepisovala. Dokonce s každým ve frontě prohodila pár slovíček a kromě podpisu připsala také věnování. Sice jsem svoji angličtinu dolovala odkudsi z hlubokého nevědomí, ale i tak bylo toto setkání moc příjemné. Ve skrytu duše doufám, že se do naší stověžaté matičky Prahy ještě přijede někdy podívat.

slavnostní přípitek

slavnostní přípitek

Pro fanoušky této úžasné spisovatelky mám radostnou zprávu. V prosinci by měla vyjít její další knížka, opět ze série Coctail, tentokrát s názvem Mai Tai´d Up. Těšíte se také tak moc? Já ano!

Mai Tai´d Up

připravovaná knížka

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRoštěnka

Claytonová, Alice

Mladá fronta, 2014

Napsat komentář