Na prohlídku Zámku s Franzem Kafkou

Franz-Kafka_perex
Franz Kafka je jedním z největších a současně nejtajemnějších autorů všech dob. V jeho románech si nemůžete být ničím jistí stejně jako hlavní postava – Kafka sám. Nechte se obklopit všudypřítomným strachem v novém vydání románu Zámek a dovolte Franzi Kafkovi provést vás po jeho temném světě.

Hlavním hrdinou je mladý zeměměřič K. Přijíždí neznámo odkud do neznámé vesnice, aby zde provedl geodetické měření. Brzy si všimne, že mu místní obyvatelé nevěří a bojí se ho. Situaci zpočátku příliš nerozumí, ale postupně pochopí, že celý zdejší život ovlivňuje prostřednictvím různých více či méně významných byrokratů tajuplný zámek nad vesnicí. Proč ten, kdo ho do vesnice povolal, mu najednou začíná házet klacky pod nohy? Absurdně groteskní Kafkův román patří mezi jeho vrcholná díla. Do dnešních dnů má tato kniha stovky, ne-li tisíce fascinujících výkladů a je naprosto jisté, že nenechá v klidu ani současného čtenáře.

Ukázka z knihy

Podíval se na hodinky a řekl: „Každou chvíli mi už přijdou pomocníci, budeš je tu moci ubytovat?“
„Jistěže, pane“odpověděl hostinský, „ale nebudou bydlet s tebou na zámku?“
Copak se tak snadno a rád zříká hostů a zejména K., jehož stůj co stůj odkazuje na zámek?
„To ještě není jisté,“ řekl K., „ nejdřív se musím dovědět, jakou práci tam pro mne mají. Kdybych například měl co dělat tady dole, bylo by rozumnější, abych tu i bydlel. Také se obávám, že by život nahoře na zámku nebyl nic pro mne. Chci mít vždycky svou volnost.“
„Neznáš zámek,“ řekl hostinský.
„Ovšem,“ řekl K., „není dobře soudit předčasně. Zatím nevím o zámku nic víc, než že si tam dovedou vybrat toho pravého zeměměřiče. Třeba to není jediná dobrá stránka.“ A vstal, aby vysvobodil hostinského, který se neklidně kousla do rtů. Nebylo lehké získat důvěru tohoto člověka.

Ve čtení ukázky můžete pokračovat zde!

Zámek

Autor: Franz Kafka

Překlad: Vladimír Kafka
Vazba: vázaná
Počet stran: 272
Formát: 130×200
ISBN: 978-80-7390-203-2

Knihu Zámek vydalo nakladatelství Omega

 

O autorovi

Franz Kafka (1883–1924) se narodil na pražském Starém Městě v rodině židovského obchodníka. Doma se mluvilo německy, češtinu se nepovinně začal učit už na základní škole. I když celé jeho dílo je napsáno v němčině, k českému jazyku a kultuře měl celý život velmi blízko. Po ukončení práv nastoupil do pojišťovny a v tomto zaměstnání zůstal až do tuberkulózou vynuceného důchodu. Své první texty publikoval v pětadvaceti letech, byl návštěvníkem pražských literárních salónů, často psal divadelní a knižní recenze. Zemřel v červnu 1924 na tuberkulózu a je pohřben v rodinné hrobce na židovském hřbitově v pražských Strašnicích. Jeho nejznámějšími díly jsou Proces, dnes zmiňovaný Zámek, nebo krátká povídka Proměna. Jeho díla jsou také přetvářena do různých podob adaptací – například do filmu nebo komiksu.
(Zdroj informací a obrázku: nakladatelství Omega, foto: wikipedie)


Nakladatelství Omega se zabývá především vydáváním klasické české a světové literatury s novými obálkami. Vychází vstříc hlavně těm, kteří marně shání své oblíbené spisovatele a nedaří se jim ho nikde sehnat a také studentům, kteří potřebují klasickou četbu do školy. Specialitou mezi edicemi je regionální literatura – edice věnující se pověstem, legendám k daným městům z celé České republiky.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZámek

Kafka, Franz

Edice Knihy Omega, 2014

Napsat komentář