Vraždy v psychiatrické léčebně

panenka
Psychiatrickou léčebnu Beechway obchází strach. Podezřelá úmrtí a zkazky o tajemném přízraku zdravotní sestry Maud způsobují, že pacienti upadají do hysterie a zaměstnanci se vyhýbají nočním službám. Není však příčinou něco hmotnějšího než duch?

Do Mo Hayder by asi nikdo neřekl, že plodí thrillery plné brutálních a morbidních scén. Je atraktivní blondýnou a dle svých slov miluje nakupování. Její dětství je však mnohem zajímavější. Jako malá nenáviděla svého mladšího bratra a dle svých slov ji mrzelo, že se jí nepodařilo jej zabít. V patnácti odešla ze školy a vystřídala mnoho zaměstnání. Pracovala jako barmanka, securiťačka, hosteska v tokijském klubu, točila film a učila cizince anglicky. Poté se vrátila do školy a odnesla si z ní hned dva diplomy.

Před čtyřicátými narozeninami Mo Hayder napsala první thriller nazvaný Ptáčník. Kritici se o něm vyjadřovali pochvalně a zájem čtenářů byl obrovský. Následovaly další thrillery. Za titul Unesená, na který si na našich stránkách můžete přečíst recenzi, získala prestižní ocenění Edgar od asociace Amerických spisovatelů detektivek. Nejnověji u nás vydanou knihou je thriller Panenka, již šestá kniha ze série Jack Caffery. Roku 2014 jej vydalo nakladatelství Domino.

Pacienti psychiatrické léčebny Beechway jsou rozrušeni podivnými vraždami, které má podle nich na svědomí duch zakrslé zdravotní sestry Maud. Ta má chodit v noci chodbami a sedat pacientům na hruď. Víra v přízrak je dokonce tak silná, že někteří pacienti se uchýlili nejen k sebepoškozování, ale i k sebevraždě. Joe Le Grand, koordinátor léčebny, stojí před těžkým rozhodnutím. Ačkoli je k představám pacientů skeptický, cítí, že tentokrát není něco v pořádku. Důkazy stojí při něm, ale nová ředitelka léčebny trvá na tom, že policejní vyšetřování by zničilo pověst kliniky. Nakonec však Joe zjistí, že není zbytí, a povolá na pomoc detektiva Jacka Cafferyho.

Knihy Mo Hayder jsou žánrově velmi rozmanité, nabízejí čtenáři to nejlepší z thrilleru, detektivního románu i hororu. Detektivní příběh v knize Panenka je obohacen o četné hororové prvky a morbidní scény, jež mohou útlocitnějším čtenářům poněkud rozhoupat žaludek. Autorka jako by neměla smysl pro určení morálních hranic a v popisech děsivých scén se rozhodně neomezuje.

Hlavním tahounem thrilleru jsou sice jeho morbidní části, ale autorka si dala záležet i na vykreslení postav. Ty procházejí postupným vývojem. Například Joe, logický a nedůvěřivý zaměstnanec léčebny, považuje zprvu řeči o duchu Maud jen za příliš živé představy pacientů, dokonce ochotně bere noční služby za své kolegy. Postupně však musí vzít na vědomí neotřesitelné důkazy a uznat, že na klinice se děje něco velice divného.

Ačkoli je kniha již šestým dílem série, lze ji číst i bez znalosti předchozích románů. Příběh má spád a je velmi čtivý, a i když jsem pachatele zločinů odhadla již v polovině, na nedostatek napětí jsem si až do samotného závěru knihy nemohla stěžovat. Titul Panenka doporučuji všem milovníkům drsnějších thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePanenka

Hayder, Mo

Domino, 2014

Napsat komentář