Láska s velkým el

silnejsi_nez_smrt
Byl jsem na dně. Matka alkoholička mě týrala, otec si mě nevšímal. Od posledního kroku do propasti mě zachránila láska…

I takto by mohl být ve zkratce přetlumočen příběh, který se svým čtenářům snaží vyprávět polská autorka Lidia Czyż ve své knize Silnější než smrt. Lidia je učitelkou a spoluorganizátorkou setkávání žen. Píše do řady časopisů a je spoluautorkou knížky Bohaterowie wiary, která česky zatím nevyšla.

Hlavním hrdinou příběhu je Radek – mladý muž, který vypráví o svém nelehkém životě od dětství přes období dospívání až po ranou dospělost. Pochází z dobře situované rodiny střední třídy a jako jedináček by se mohl mít jako v bavlnce. Jenže vnější fasáda ještě nic nevypovídá o tom, jaké je to uvnitř.

Strach, odmítnutí, psychické a fyzické týrání – to byla potrava malého Radka namísto rodičovské lásky a přijetí. Svá soužení navíc nemohl nikde ventilovat, nikdo by neuvěřil, že ta dáma z lepší společnosti je ve skutečnosti notorickou alkoholičkou neschopnou lásky k vlastnímu dítěti.

„Ostatně já prakticky vůbec nepiju! Jak můžeš těch pár skleniček označit jako pití?!“ ječela a její vztek neochaboval. „Pár loků na uvolnění. Člověk snad má právo na trochu uvolnění, když na tebe celý týden dře jak kůň, ty darmožroute!“ křičela. „Pijí alkoholici, ti, co postávají kolem stánku s pivem! Ti, co se válejí ve škarpě a vidí bílé myši. Ten rozdíl snad vidíš, ne?“ Schoulil jsem se a ona mě silně uhodila rukou zezadu do hlavy a do zad. Výprask jsem dostával často, tehdy to poprvé bylo tak silně. Hrozně to bolelo.

„To na tebe tak dřu! Slyšíš? Zkus ještě jednou říct něco takového v obchodě nebo komukoli, a dostaneš tak, že na to nezapomeneš! Rozumíš?!“ (str. 15)

Ani narození malého brášky nic nezmění. Naopak Radek ve strachu, aby malého Matýska nečekal stejný osud, nastavuje své tělo a duši k trápení i za něj.

Když se v šestnácti zamiluje do nové spolužačky Julie, vypadá to, že se na něj konečně usmálo štěstí. Hluboce věřící dívka pro něj má pochopení i lásku, kterou u svých nejbližších nenašel. Jejich věrnost a výdrž překvapuje spolužáky. Jenže nikdo netuší, jaká tragédie nastane těsně před maturitou…

Výpověď mladého člověka o životě bez lásky i o ráně osudu, která uvrhla jeho život až na samý okraj, je silně burcujícím poselstvím určeným mladé generaci. Dává nový rozměr biblickému odkazu a hledání smyslu života. Nejde však o žádné prázdné fráze či uměle vytvořený iluzorní svět, protože ten příběh se skutečně stal. Autorka mu dala pouze literární formu, ale obsah je zcela reálný.

Myslím, že sdílením toho, co vše se může přihodit, a že i z naprosté beznaděje existuje cesta ven, možná paradoxně dosáhneme u svých dětí víc, než jen prázdným mentorováním rodičovských pouček. Lhostejno ať jsme či nejsme věřící, chceme pro své potomky udělat to nejlepší, uchránit je od nástrah světa, jako jsou drogy, nadměrná konzumace alkoholu, nevázaný sex. Jenže někdy je to jako hrách na stěnu házet. A právě v této situace se hodí použít kniha Silnější než smrt, příběh mladého člověka ze současné doby, z nějž zamrazí.

Dívky určitě upoutá už krásná fotografie na obálce – portrét mladé ženy a několik květů asociují dívčí románky. I název Silnější než smrt, který je citací z Šalomounovy „Písně písní“, odkazuje na příběh o lásce. A věřím, že rychle plynoucí vyprávění nenechá žádnou ze čtenářek knihu odložit před jejím dočtením.

Nejde však o čtení jen pro dívky. Už to, že vypravěčem je chlapec dospívající v muže, může být signálem, že jeho osud se nedotkne jen citlivější části pohlaví. Klučičí starosti, strachy a trápení osloví i mladíky, jak ty ještě neotřískané životem, tak ty, kteří se stydí říct, že mají podobné trápení jako Radek.

Každý hledá ve svém životě pevný bod, oporu pro své jednání. Kniha Silnější než smrt vydaná v nakladatelství Návrat domů řešení nabízí. Je však na každém z nás, jak se k němu postaví. Každopádně však za úvahu stojí.

„Polož si mě na srdce jako pečeť, jako pečeť na své rámě. Vždyť silná jako smrt je láska, neúprosná jako hrob žárlivost lásky. Žár její – žár ohně, plamen Hospodinův. Lásku neuhasí ani velké vody a řeky ji nezaplaví.“ (str. 181)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSilnější než smrt

Czyż, Lidia

Návrat domů, 2014

Napsat komentář