O majiteli tradičního českého pivovaru

tvrdohlavy-muz
Jste-li věrnými kupci piva Bernard, pak byste si možná rádi přečetli autobiografii Stanislava Bernarda, spolumajitele významného českého pivovaru a schopného manažera. Příběh muže, který vždy stojí nohama pevně na zemi a nebojí se riskovat, vydalo nakladatelství 65. pole.

Vlastní cestou k poctivému českému pivu… To je směr, jímž se v roce 1991 vydal Stanislav Bernard se svými společníky v humpoleckém pivovaru. A zatímco státní dluh České republiky má dnes dlouhou řadu nul, Rodinný pivovar Bernard splatil obrovské počáteční úvěry a již léta je prosperující firmou, která vyváží pivo do různých koutů světa.

Nejoriginálnější český pivovarník, kterému není jedno, co se kolem něj děje. Manažer, jenž zůstává nohama na zemi a neztrácí smysl pro humor. Otevřený člověk, který ví, že úspěšné podnikání stojí především na kvalitě, kreativitě, spolupráci a odvaze neustále vstupovat na neprobádaná území. Díky originálnímu stylu se z piva Bernard podařilo vytvořit kultovní značku. Kniha Tvrdohlavý muž ukazuje, že novodobá česká historie, to nejsou jen nedůvěryhodní politici, ale taktéž osvícení podnikatelé, kteří se nebojí riskovat a kteří mají své sny a vize. Nemůžou se líbit úplně každému, ale právě pro svou osobitost a svéráznost jsou hodni následování.

Titul vydalo nakladatelství 65. pole.

 

Tvrdohlavý muž

Autor: Stanislav Bernard

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 168×216
Doporučená cena: 348 Kč

Přečtěte si víc o knize Tvrdohlavý muž 

 

Ukázka z knihy

Malé české pivo ve velkém světě

České pivo má ve světě zvuk, protože je dobré. Lidé, kteří mají rádi ležák – protože českým pivem se rozumí především spodně kvašený ležák –, ho určitě uznávají, a má tedy potenciál i v zahraničí.

Naše exportní strategie je, že hledáme v každé zemi seriózního partnera, který má know-how a peníze. Někde to funguje lépe a někde hůř, záleží na konkrétním partnerovi a na konkrétní zemi… Vždycky jde o nastavení relací – partnerům v ceně piva dáváme i něco na marketingovou podporu. Tato snaha má opravdu velmi rozličné výsledky – někdy jsme taky pro zahraničního partnera či zákazníka svou velikostí pod jeho rozlišovací schopností.

Do Spojených států jsme vloni vyvezli tři kontejnery piva, což ekonomický efekt nemá, ale bereme to tak, že to má určitý potenciál do budoucnosti, že se uvidí. Třeba to poroste – ale pokud ne, tak nemá cenu v tom pokračovat. Pro změnu jsme teď ale zas začali dovážet do Kanady.

Nejde ani tak o to, že by jeden importér v dotyčné zemi chtěl mít jen jedno české pivo a další už ne, ale spíš o to, že i v tomto oboru jsou samozřejmě trendy, a do nich třeba v určitou chvíli český ležák nemusí zapadat. Anomálie, že by malý český pivovar najednou v nějaké zemi prodával obrovské množství, se může vyskytnout, ale nestává se to nijak často – i proto, že malý český pivovar nepatří do žádné nadnárodní společnosti, a tudíž si musí obchodní síť sám zdlouhavě, těžce a často i metodou pokus–omyl budovat.

Dnes exportujeme pivo do osmadvaceti zemí, což představuje 8 procent naší celkové produkce. Nejvíce vyvážíme do Ruska a pak hned kupodivu do Slovinska, kde vloni odběr zvýšil dokonce o 80 procent. Vedle těch osmadvaceti zemí má potom zcela výsadní postavení Slovensko, kam vyvážíme celých 11 procent z toho, co vyrobíme.

 

O autorovi

Stanislav Bernard (nar. 1955) je český podnikatel v oblasti pivovarnictví a médií. Studoval na Fakultě strojní a elektrotechnické Vysoké školy dopravy a spojů Žilina. Je spolumajitelem pivovaru Bernard, spoluzřizovatelem Nadačního fondu proti korupci a v roce 2008 jako člen ODS kandidoval do Senátu. V roce 2000 získal dvě ocenění: Pivovarská osobnost století a Brand manager ČR.

(Fotografie autora: nakladatelství 65. pole)


Nakladatelství 65. pole bylo založeno v roce 2007, sídlí v Praze. Soustřeďuje se zejména na vydávání knih nových autorů. Vydává beletrii (edice TAH), populárně naučné knihy, životopisy a dětskou literaturu (edice Políčko). Mimořádný úspěch zaznamenalo s knihou Tomáše Sedláčka Ekonomie dobra a zla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTvrdohlavý muž

Bernard, Stanislav

65. pole, 2014

Napsat komentář