Zasoutěžte si o neobvyklou příručku o umění

ismy-perex
Kubismus, klasicismus, surrealismus a další pojmy jsou obvyklou součástí všech knih o umění, ale i běžného života – stačí jít na prohlídku nějakého zámku. Pokud chcete v tomto směru obohatit své znalosti, je dnešní článek právě pro vás.

Kde a kdy vznikl ten který -ismus?

Tato kniha je užitečným a praktickým průvodcem širokou skupinou uměleckých -ismů. Je ideální pomůckou, jak se obeznámit se základy všech důležitých hnutí, která formovala historii umění.

 

…ismy

Jak chápat moderní umění

Autor: Sam Phillips

Vydalo: nakladatelství Slovart
Počet stran: 160
Vazba: brožovaná bez přebalu
Vydáno: 09/2013
ISBN: 978-80-7391-762-3

Přečtěte si více o knize …ismy – Jak chápat moderní umění, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum.cz. Podívat se můžete také na ukázku.

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Německý expresionismus vznikl ve dvou uměleckých skupinách: Die Brücke (Most) a Der Blaue Reiter (Modrý jezdec). První založili v Drážďanech roku 1905 čtyři studenti – Fritz Bleyl, Erich Heckel, Ernst Ludwig Kirchner a Karl Schmidt-Rottluff –, kteří ve svém manifestu prohlašovali: „Chceme osvobodit svůj život a končetiny od zavedené staré moci. Každý, kdo zvolí tuto cestu přímo a upřímně, je jedním z nás.“
Skupina početně vzrůstala, jejími váženými členy se stali Emil Nolde, Max Pechstein a dřívější fauvista Kees van Dongen. Vycházeli z přesvědčení, že umění dokáže vyjádřit pravdu lidského bytí.
Jejich drsná estetika měla razantní expresivní sílu, stejně tak v malbě – která volbou jasných, nepřirozených barev odrážela pařížský fauvismus –, jako ve dvoubarevných dřevorytech. Tyto otisky oživily německou a severoevropskou tradici dřevorytu a patřily k nejpůsobivějším dílům skupiny. Významnou inspirací byly emocí nabité grafické práce Edvarda Muncha. Na německém expresionismu je zřetelně patrný vliv symbolistů, jako byl Munch a Paul Gauduin, nebo postimpresionisty Vincenta van Gogha. Nejplodnější období skupiny Die Brücke nastalo po roce 1910, kde se její členové přestěhovali do Berlína. Jejich ostrá estetika skvěle zachycovala intenzitu a odcizení života ve velkoměstě. (str. 34)

 

Vyhrajte knihu …ismy – Jak chápat moderní umění

Zajímá vás moderní umění a rádi chodíte na výstavy obdivovat velké malíře a umělce rozličných stylů? Máte však někdy problém, kam které dílo zařadit, nebo se chcete blýsknout před přáteli znalostmi o tom, jak který směr vznikl? Tak v tom případě je dnešní soutěž přímo pro vás. Představujeme vám totiž skvělého pomocníka, který vám pomůže pochopit moderní umění.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum.cz vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu …ismy – Jak chápat moderní umění vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu …ismy – Jak chápat moderní umění
probíhá od 9. června do 22. června 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy …ismy

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIsmy – Jak chápat moderní umění

Phillips, Sam

Slovart, 2013

Napsat komentář