Zahrajte si o knihu plnou geniálních omylů

Genialni-omyly-perex
Mýlit se mohou i ti, u kterých byste to možná nečekali. Vědci, kteří obohatili sumu lidských znalostí o takové objevy, jakými jsou teorie relativity, evoluce a mnohé další, se také občas zmýlili. A v čem že se například mýlil Albert Einsten? I o tom bude řeč v našem článku.

Chybovat je lidské

Každý z nás dělá chyby. Nikdo není dokonalý, dokonce ani někteří z největších géniů našich dějin, jak nám vypráví Mario Livio (autor bestselleru Zlatý řez) v tomto čtivém a úžasném příběhu o vědeckých chybách a průlomech. Charles Darwin, William Thomson (lord Kelvin), Linus Pauling, Fred Hoyle a Albert Einstein – těchto pět vědců rozšířilo naše znalosti o životě na Zemi, o evoluci Země samé a o evoluci vesmíru, navzdory anebo právě díky jejich chybám. Každý z nich zásadně ovlivnil svůj obor novými objevy – ale každý z nich také někdy hrubě klopýtl. Tato kniha je srozumitelnou a neobyčejnou exkurzí po světě vědy a vědeckých úspěchů a úžasným proniknutím do psychologie pěti fascinujících vědců.
- Jak mohl mít Charles Darwin pravdu a zároveň se mýlit?
- Jak se lord Kelvin přepočítal při určování stáří Země?
- Linus Pauling a model DNA – spěch se někdy nevyplácí…
- Fred Hoyle a tvrdošíjné odmítání teorie Velkého třesku
- Albert Einstein aneb i největší z největších se může „seknout“

 

Geniální omyly – Od Darwina k Einsteinovi

Autor: Mario Livio

Vydalo: nakladatelství CPress
Doporučeno od: 15 let
Počet stran: 360
Vazba: brožovaná
Vydáno: 2/2014
ISBN: 978-80-264-0289-3

Přečtěte si více o knize Geniální omyly – Od Darwina k Einsteinovi, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství CPress patřící pod společnost Albatros Media. Můžete se také podívat na ukázku, nebo si rovnou stáhnout vzorovou kapitolu.

 

Ukázka z knihy

V oblasti filosofie byly mylné myšlenky velkého Aristotela o fyzice (jako jeho přesvědčení, že všechna tělesa se pohybují směrem ke svému „přirozenému“ místu) stejně daleko od pravdy jako nevydařené předpovědi Karla Marxe o bezprostředním zhroucení kapitalismu. Podobně i mnoho psychoanalytických spekulací Sigmunda Freuda, ať je to „pud smrti“ –  údajný impulz navrátit se do klidového stavu před životem, anebo role infantilního oidipovského komplexu v neurózách žen, se ukázalo být, velmi mírně řečeno, politováníhodným omylem.
Možná si říkáte, dobře, lidé dělají chyby, ale když přijde na ty největší vědce posledních dvou století – třeba dvojitý nositel Nobelovy ceny Linus Pauling nebo impozantní Albert Einstein, ti měli zcela určitě pravdu minimálně v těch teoriích, které je nejvíce proslavily, že? Koneckonců nespočívá celá intelektuální sláva moderní doby právě v ustanovení vědy jako empirické disciplíny a chybách odolávající matematiky jakožto „jazyka“ elementární vědy? Takže byly potom teorie těchto proslulých mozků a dalších srovnatelných myslitelů skutečně prosty závažných, zásadních chyb? Rozhodně ne!
Cílem této knihy je představit vám do nejmenších detailů některé z překvapivých hrubých chyb několika skutečně impozantních vědců a poté sledovat neočekávané následky těchto omylů. Zároveň je mým cílem také pokusit se analyzovat možné příčiny těchto chyb a – bude-li to možné – odhalit fascinující vztahy mezi těmito omyly a rysy nebo omezeními lidské mysli. Nakonec však, doufám, ukážu, že cesta k objevům a inovaci může vést i po nepravděpodobné trase velkých omylů.
Jak uvidíme, všechny konkrétní chyby, které jsem si vybral k detailnímu prozkoumání v této knize, jsou protkány jemnými vlákny evoluce. To znamená, že jsou to vážné omyly související s teoriemi evoluce života na Zemi, evoluce Země samé a evoluce našeho vesmíru jako celku. (str.14–15)

 

Vyhrajte knihu Geniální omyly – Od Darwina k Einsteinovi

Možná vás nenapadlo, že slavní vynálezci a badatelé taky dělali chyby, ale přesně o tom se můžete přesvědčit v knize Geniální omyly – Od Darwina k Einsteinovi. Jak název napovídá, setkáte se v ní s omyly takových vědců, jako byl Albert Einstein nebo Charles Darwin. Vrtá vám hlavou, zda je teorie evoluce našeho světa pravdivá? Tak si o tom pojďte přečíst.

Ve spolupráci se společností Albratros Media vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou právě knihu Geniální omyly – Od Darwina k Einsteinovi vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a kniha může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Geniální omyly – Od Darwina k Einsteinovi
probíhá od 20. března do 2. dubna 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Geniální omyly

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGeniální omyly - Od Darwina k Einsteinovi

Livio, Mario

CPress, 2014

Napsat komentář