Pusťte děti do kuchyně!

skola vareni
Pletou se vám děti při vaření v kuchyni pod nohama? Třeba by také chtěly zkusit vařit!  Budete-li je chtít zapojit, budete potřebovat nějaké jednoduché a chutné recepty. Kniha, kterou vám ve své recenzi představím, může být pro vás skvělým návodem.

Zuzana Pospíšilová patří k nejznámějším současným spisovatelkám dětské literatury. Tato dětská psycholožka píše knihy plné pohádek, básniček a kouzelných příběhů. Jedním z jejích nejnovějších titulů je tentokrát dětská kuchařka. Nese název Hravá škola vaření a vyšla v tomto roce v nakladatelství Grada.

Hravá škola vaření zdaleka není jen souborem jednoduchých receptů určených dětem.

Nebylo by to dílo Zuzany Pospíšilové, kdyby v sobě neskrývalo příběh plný ponaučení. Vaření, pečení a smažení jsou dětem představeny jako tajuplné disciplíny, do nichž kniha malé čtenáře zasvěcuje formou příběhu. I tato publikace má hlavní hrdinku, kterou je Majdalenka. Po prázdninách půjde už do druhé třídy a moc by si přála umět vařit. Maminka ji ale k tak nebezpečným předmětům, jako je nůž, mixér či struhadlo, nechce pustit. Babička, bývalá učitelka, se rozhodne dát Magdičce šanci ukázat, že už není malá holčička. O prázdninách si ji vezme k sobě domů a škola vaření může začít…

Pokrmy, které babička učí malou Magdu, jsou jednoduché. Použité ingredience nemusíte pracně shánět, všechny jsou běžně dostupné. A co je na receptech to nejdůležitější, pokrmy podle nich zvládnou uvařit i děti, samozřejmě s nezbytnou asistencí rodičů. Kniha je určena pro kuchařky a kuchtíky od šesti let. Vařila jsem doma s pětiletou dcerou a osmiletým synem. Kromě „práce u sporáku“ jsem nemusela do přípravy pokrmů příliš zasahovat.

Z nabízených receptů jsme si pro začátek vybrali ten na smaženky. Babička Majdalence u každého receptu diktuje potřebné suroviny. Ty jsou navíc nakresleny i popsány na obrázcích. Na smaženky si musíte připravit asi 100g šunky, 200g tvrdého sýra, olej na smažení, 2 vejce a rohlíky. Jak vypadá knižní ilustrace potřebných ingrediencí a námi nachystané suroviny, vidíte na fotografiích.

Následuje odstavec nazvaný Jak postupovat. V něm se dočtete formou rozhovorů Magdy s babičkou, co máte s potravinami dělat. Kromě samotného postupu, nabízí babička i různé „vychytávky“ a odpovědi na otázky, které by si při vaření děti mohly klást. Například: Jak dlouho se vaří vejce natvrdo, naměkko, na hniličku, od kdy se počítá skutečná doba varu atd.

Na výrobu smaženek jsem nechala staršího syna nastrouhat tvrdý sýr a dceru nakrájet na kostičky šunku (při použití ostrého nože byl nutný můj dohled).

Poté syn do mísy rozklepl k šunce a sýru 2 vejce a dcera vše pořádně umíchala. Rohlíky jsem rozkrojila sama a syn na ně namazal vzniklou směs. Mezitím jsem si na pánvičce nechala rozpálit olej. Jak je v knize uvedeno, babička Magdu k pánvičce nepustila, aby ji prskající olej nespálil. To je určitě dobrá rada. Rohlíky, které jsem pokládala namazanou stranou do rozpáleného oleje, skutečně výrazně prskaly. Po smažení jsem dokonce musela vytřít i podlahu v okolí sporáku, protože smaženky prskaly do vzdálenosti asi jednoho metru. Doporučuji tedy poslat děti v této fázi vaření do bezpečné vzdálenosti.

Smaženky se nám povedly a děti byly rády, že si pochutnaly na večeři, kterou připravily téměř samy. Pokud budete chtít vyzkoušet i jiné recepty, v knize jich najdete opravu hodně. Jmenovala bych například sýrovou pomazánku, polévku – zeleninový krém, mrkvový salát, falešnou pizzu nebo klasické kuřecí řízky s bramborem.

Kromě receptů kniha děti seznámí se základy správného stolování i dodržováním hygieny při vaření. Publikace může být užitečným pomocníkem a inspirací pro rodiče, kteří chtějí s dětmi strávit nejednu hezkou chvilku při domácí přípravě pokrmů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHravá škola vaření

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2014

Napsat komentář