Lentilkový křest prasátka Pigy

pigy náhled
Růžové prasátko Pigy je, jak určitě víte, symbolem oblíbeného pohádkového internetového rádia. Ve středu 26. února 2014 zavítal spolu se svými kamarády do Paláce knih Neoluxor v Praze. Ale nemyslete si, nebyl to nějaký jeho „plezír“, konal se tu totiž křest knížky Prasátko Pigy a jeho kouzelný svět, na kterém opravdu nemohl chybět.

Pigy již před oficiálním začátkem pobíhal mezi přítomnými, žertoval s dětmi i jejich doprovodem a často se nechával podrbat na bříšku. Když se však začali scházet jeho dospělí kamarádi, schoval se a přišel až na zavolání nejmenších návštěvníků Luxoru.

Křest pomalu začínal a moderátorka Hanka Koutná přivítala nejen rozpustilé prasátko a děti, ale i autorku projektu Zdenku Chocholoušovou, ilustrátora knížky Jana Vajdu, odpovědnou redaktorku nakladatelství Fragment Jitku Pastýříkovou, herečku Evu Spoustovou a oblíbeného herce a moderátora Evropy 2 Pavla Cejnara.

Každý z hostů dostal prostor říci několik slov. Pavlu Cejnarovi se moc líbila část, kdy se prasátko dostane do rádia. Knížka Prasátko Pigy a jeho kouzelný svět by prý neměla chybět v žádné dětské knihovničce. Zato ilustrátor Jan Vajda zůstal tajemný a neprozradil, co jej inspirovalo pro postavu oblíbeného prasátka. Redaktorka nakladatelství Fragment pak nepatrně poodhalila obsah knížky. Dozvíme se, jak se Pigy vlastně narodil, jak se seznámil se svými kamarády a proč putoval za nejlepším malířem map.

Autorka projektu Pigy.cz seznámila diváky s „Pigyádou“, což je velkolepá dětská párty v parku Mirakulum v Milovicích. Loni se přišlo pobavit okolo 6 tisíc návštěvníků. Kdo to neví, tak prasátko Pigy má v Parku svůj zámek, a proto zde jednou ročně uspořádá veliký zábavný víkend. Oči dětí i dospělých prozrazovaly, že na tu letošní party se těší již teď.

Nakonec se slova ujala herečka Eva Spoustová, která přečetla kousíček z druhé kapitoly, ve které Pigyho polekalo něco měkkého, co mu skočilo na záda a připláclo ho do hlíny. Přednes byl tak pěkný, že většině přítomných bylo líto, když ukázka skončila.

Najednou asistentka přinesla lahev šampaňského. K dětským knihám však alkohol nepatří, knihu proto zasypal proud lentilek. Tento báječný nápad všichni přítomní ocenili velkým potleskem. Aby bylo čím si přiťuknout, došlo nakonec i na to šampaňské, i když pouze dětské. Poté se moderátorka s hosty i návštěvníky rozloučila a očekávaná autogramiáda mohla začít.

Pro milovníky prasátka Pigy mám dobrou zprávu. Za několik týdnů vychází další knížka. Laskončina kuchařka pro malé kuchtíky bude pokřtěna 16. března 2014 v divadle Minor jako součást představení O Smolíčkovi. Třeba se tam někde potkáme…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrasátko Pigy a jeho kouzelný svět

Karpianus, Tereza

Fragment, 2014

Napsat komentář