Velkomoravští detektivové Stanislava Češky jako předchůdci inspektora Colomba?

657107_hand
Detektivní příběh odehrávající se v dobách Velkomoravské říše slibuje podle anotace dobrodružné pátrání i nebezpečná spiknutí. Jaký je ale doopravdy?

Úvodní část série historických detektivek, které se odehrávají v dobách Velké Moravy, napsal Stanislav Češka, který se kromě detektivních románů věnuje rovněž psaní pohádek. A protože historie je, kromě jiného, jeho velkým koníčkem, rozhodl se, že obohatí náš knižní trh sérií detektivních příběhů a to právě z období Velké Moravy. Knihu, kterou Stanislav Češka nazval Případ úzké dýky, vydalo v loňském roce nakladatelství Moravská Bastei MOBA.

Hlavními hrdiny, kteří si zahrají na detektivy, jsou kníže Slavomír a Erik, který pochází z vikingského rodu. Slavomír je mezi lidmi oblíben především pro své upřímné a spravedlivé jednání, čímž si mezi nimi vydobyl přirozený respekt. Jeho názory ctí i král Rastislav a neváhá tedy Slavomíra pověřit na první pohled jednoduchým úkolem – vyšetřit vraždu stavitele Radslava, autora opevnění největších moravských hradišť a mikulčické baziliky. Na dopadení vraha králi nadmíru záleží, protože Radslav jej v podstatě jako malého vychoval.

Před Slavomírem a Erikem stojí velmi těžký úkol, protože pátrání je zavede do politických kruhů, ve kterých je slovo čest pro některé téměř neznámým pojmem. Naopak tu většinou hrají velkou roli peníze a moc. A protože stopy vedou k vysoce postaveným činitelům, musí být chystané spiknutí, které Slavomír s Erikem odhalí, umlčeno a potrestáno dříve, než by byla dána možnost vyprovokování válečného konfliktu.

Stanislav Češka vypráví smyšlený detektivní příběh na pozadí historických událostí týkajících se především porážky franckých vojsk při jejich vpádu na Moravu roku 855. Právě na tom postavil základ celé knihy, resp. zápletku. Některé osoby, o kterých vypráví, skutečně žily, jako například kníže Slavomír či král Rastislav. Většina dalších již ale vychází z autorovy fantazie.

V podstatě od začátku budete tušit, spolu se Slavomírem a Erikem, kdo nejspíš stojí za Radoslavovou smrtí. Ale stejně jako v příbězích zmiňovaného inspektora Colomba půjde zpočátku jen o spekulace, pouhé podezření. Najít důkazy nebude jednoduché. Zda dychtivé pátrání dvou velkomoravských detektivů přinese kýžené výsledky, si už budete muset přečíst sami…

Čeká na vás úžasné vyprávění příběhu, kdy oba hrdinové musí rozplétat tenké nitky, aby odhalili pravdu a našli strůjce brutálního zločinu. Napětí vás bude provázet od začátku do konce.

Velký prostor dává autor také popisům míst, kde se oba vyšetřovatelé pohybují. Dokonale si budete moci představit například vnitřní vybavení domů i řemeslnických dílen. Stanislav Češka tak podává zajímavý a barvitý pohled na tehdejší dobu. Vzhledem k tomu, že se při těchto popisech držel výsledků archeologických výzkumů, dá se říci, že jako čtenáři získáte i určité znalosti v tomto směru, a především pak obraz skvěle dokreslující příběh.

Zaujaly mě také další detaily, kterým se v knize věnuje, týkající se například oblečení – ozdoby opasků, délka kalhot apod. Autor se ale čtenáře nesnaží nijak poučovat. Vše je úžasně vneseno do samotného příběhu, a to tak, že se při čtení těchto částí rozhodně nudit nebudete. Naopak. Báječně si celé vyprávění užijete.

Případ úzké dýky je čtivý a poutavý příběh, který vás navíc může velmi lehce povzbudit k poznávání míst, kde se dodnes nacházejí památky související s touto podivuhodnou říší.

Neméně důležitým faktem je, že autor této skvělé detektivky je Čech. Vzhledem k tomu, že velká část knižní nabídky tohoto žánru je tvořena překladovou literaturou, je o to příjemnější přečíst si kvalitní knihu pocházející z pera českého autora.

Jak jsem uvedla, jedná se o úvodní část série detektivek. Bude-li Stanislav Češka pokračovat v tomto úžasném stylu, ve kterém vyzdvihuje krásy naší země i její bohatou historii, a to vše obalené v roušce tajemna a nebezpečí, rozhodně se máte na co těšit!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřípad úzké dýky
Zločiny na Velké Moravě

Češka, Stanislav

Moravská Bastei MOBA, 2012

Velkomoravští detektivové Stanislava Češky jako předchůdci inspektora Colomba? - DISKUZE

Počet reakcí: 3
  1. Markéta Markéta napsal:

    Chtěla bych upozornit na křest této zajímavé knihy – uskuteční se v Brně dne 23.2. Více viz Kalendář akcí – zde.

  2. Iveta Pešková Ivča napsal:

    Je to opravdu moc hezky napsaná kniha, stojí za to si jí přečíst. Děkuji za komentář!

  3. Alena Badinová ABA napsal:

    Tak to musí být zajímavá knížka..Detektivky ze starých dob , to je něco..Já znám jen klasiku Zločin na Zlenicích hradě od Radovana Šimáčka, ale tohle je ještě starší období..Opravdu lákavé..

Napsat komentář