Murakamiho Spánek

Prebal_spanek.indd
Nejnovější kniha úšpěsného autora Harukiho Murakamiho je krátkým, leč silným příběhem ženy, která se vinou své nespavosti ocitá v neustálém stavu otupělého vědomí. Prožívejte tajemný život hlavní hrdinky, která se, zatímco ostatní tvrdě spí, každou noc vydává za hranice svých smyslů…

„Je to už sedmnáct dní, co nemůžu spát,“ tak začíná povídka Harukiho Murakamiho, jejíž protagonistkou je zdánlivě obyčejná žena v domácnosti. Vlivem různých nečekaných okolností připomíná její noční život výlet do mimosmyslového prostoru. Ve světě, který je naprosto odlišný od našeho, prozkoumává svou rodinu, sama sebe, i význam života a smrti.

Ilustrační doprovod ke knize vytvořila známá německá grafička Kat Menschik.

Titul vydalo nakladatelství Odeon.

 

Spánek

Autor: Haruki Murakami

Ilustrace: Kat Menschik
Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 146×214

Přečtěte si víc o knize Spánek a prolistujte si ukázku z ní

 

Haruki Murakami

Je považován za jednoho z nejvýznamnějších japonských spisovatelů současnosti. Již v dětství byl silně ovlivněn západní kulturou a vyrostl na dílech amerických spisovatelů, jako jsou Kurt Vonnegut nebo Richard Brautigan. Vystudoval divadelní umění na univerzitě v Tokiu, ale místo toho, aby se vystudovanému oboru dále věnoval, otevřel si se svou ženou na předměstí Tokia jazzový bar. Od 80. let je pak spisovatelem na plný úvazek.

Hned první román Slyš vítr zpívat byl oceněn japonskou literární cenou Gunzo pro začínající autory.V době, kdy publikoval svůj třetí román Hon na ovci a získal za něj roku 1982 Nomovu cenu pro talentované autory, se začalo mluvit o „fenoménu Murakami“. V roce 1987 vychází jeho román Norské dřevo, které překonalo veškeré dosavadní rekordy a jen v Japonsku se ho prodalo přes 4 miliony výtisků. Haruki Murakami je také držitelem prestižních Tanizakiho ceny a ceny Franze Kafky. Mezi jeho další díla patří například Sputnik, má láska, Po otřesech, Afterdark nebo 1Q84 (recenzi prvních dvou dílů si můžete přečíst zde). Kromě psaní knih se věnuje také překladu děl do japonštiny – přeložil některá díla Johna Irvinga, Trumana Capoteho, či F. S. Fitzgeralda.

(Fotografie autora pochází z: bux.cz)


Současný ODEON navazuje od r. 1999 na tradici známého nakladatelství a věnuje se překladovým i domácím autorům. Knihy vycházejí v těchto edicích: Světová knihovna (120 svazků), Knihovna klasiků, Nobelova cena, Česká řada. V autorských edicích dále vyšla díla Virginie Woolfové, Gabriela Garcíi Márqueze, Johna Irvinga, Ladislava Fukse.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSpánek

Murakami, Haruki

Odeon, 2013

Napsat komentář